🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво означава поражението на Google за конкуренцията в икономиката на приложенията

Технологичните гиганти ще се опитат да защитят печалбите си пред съдилищата и регулаторите

Присъдата може да повлияе на две други дела срещу Google, заведени от американското Министерство на правосъдието.
Присъдата може да повлияе на две други дела срещу Google, заведени от американското Министерство на правосъдието.
Присъдата може да повлияе на две други дела срещу Google, заведени от американското Министерство на правосъдието.    ©  Reuters
Присъдата може да повлияе на две други дела срещу Google, заведени от американското Министерство на правосъдието.    ©  Reuters

Отне по-малко от четири часа на девет съдебни заседатели, за да се произнесат. На 11 декември в съда в Сан Франциско те единодушно се съгласиха, че магазинът за приложения на Google е монополист и че компанията е имала антиконкурентно поведение. Решението нанася тежък удар на интернет гиганта, който същевременно е въвлечен в други съдебни битки. Освен това то може да предефинира икономиката на магазина за приложения.

Повечето смартфони работят на една от двете операционни системи. iOS на Apple е градина само с един магазин за приложения - собствен. Други производители на устройства са склонни да използват Android на Google, който на хартия позволява достъп до магазини за приложения, различни от Google Play Store. Казусът беше дали е така на практика. През 2020 г. студиото за игри Epic Games призова играчите да използват неговата система за плащания, за да правят покупки във Fortnite, нейната блокбастър игра. Идеята беше да се заобиколи намалението от 30%, предприето от Apple и Google за повечето покупки в приложенията в техните магазини за приложения. Fortnite беше забранен за кратко и от двете компании.

Присъдата

Epic заведе дело. Неговите адвокати твърдяха, че Google задушава конкуренцията, като сключва сделки, наред с други, производители на смартфони като Samsung и LG, за да даде на Play Store първо място на техните устройства в замяна на намаляване на приходите. Съдебните заседатели не приеха защитата на Google, че се конкурира яростно с Apple, както и с други магазини за приложения на устройства с Android.

Дотук всичко е ясно. Това, което прави ситуацията странна, е, че присъдата е в противоречие с тази в почти идентичното дело на Epic срещу Apple. То завърши през 2021 г. с победа на Apple по девет от десет точки (по десета, свързана с използването на алтернативни системи за таксуване, тя загуби).

Една от причините за разликата може да е, че съдбата на Google е решена от жури, а не от съдия. Общественото мнение е скептично настроено към големите технологии, като две трети от американците смятат, че те притежават твърде голяма власт. Съдебните заседатели може също да се затруднят да разберат нюансите на антитръстовите закони. Друго обяснение е, по ирония на съдбата, че Google се е опитала да направи мобилния си софтуер твърде отворен. Всеки може да използва кода с отворен код на Android безплатно, за да създаде своя собствена операционна система. От друга страна, клиентите и разработчиците на Apple знаят, че тя контролира всички аспекти на iPhone. Да бъдеш затворен в оградената градина на Apple може да е по-приятно, ако потребителите знаят в какво се забъркват. По-малко, ако ограниченията са наложени от производителя само на операционната система, за която той твърди, че е отворена.

Ефекти

Присъдата може да повлияе на две други дела срещу Google от Министерството на правосъдието на Америка. Първото влезе в съда през септември. То се фокусира върху сделките на Google, за да гарантира, че е търсачката по подразбиране на различни устройства и уеб браузъри. Подобни договорености са стрували 26 млрд. долара през 2021 г. Второто вероятно ще започне следващото лято и ще разглежда рекламния бизнес на Google.

Съдията по делото с Epic ще вземе решение за защита в началото на следващата година. Една от възможностите е разработчиците на приложения да бъдат освободени от системата за таксуване на Google. Миналата година Южна Корея принуди Apple и Google да активират алтернативни плащания. Новият цифров закон на ЕС има подобни разпоредби. Това може да направи икономиката на магазина за приложения по-конкурентоспособна - особено за игри. Microsoft, която току-що приключи придобиването си за 69 млрд. долара на Activision-Blizzard, голям разработчик на игри, планира собствен магазин за приложения за игри. Epic вече има такъв, но за компютри. Riot Games, съперник, може да стартира своя собствена.

Технологичните гиганти не харесват това

Технологичните гиганти изобщо не харесват това. Според Sensor Tower, изследователска фирма, хората по света ще похарчат около 160 млрд. долара за приложения тази година. Комисионите на Google и Apple представляват около 5% от общите приходи на всяка фирма. Смята се, че оперативните маржове и за двата магазина за приложения са над 70% според показанията в двете съдебни дела. (Google твърди в съда, че това число не отчита някои разходи на магазина за приложения, като например изследвания и разработки.) Това е много по-високо от общите маржове от 26% за Google и 30% за Apple миналата година.

Google вече вижда спад в приходите на Play Store, изчислява Sensor Tower. Така че нито една фирма няма да се предаде без бой. Google оспорва решението на съдебните заседатели в апелативния съд, където състав от съдии ще разгледа делото. Apple обжалва решението за плащания в своя случай Epic. И двете компании намират начини да заобиколят правила като тези в Южна Корея, където допускат алтернативни методи за таксуване - и незабавно налагат комисиона до 26% за всяка сума, платена с тях.

Все още няма коментари
Нов коментар