🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Google обещава 25 млн. евро за повишаване на уменията за AI в Европа

Технологичният гигант развива своите безплатни обучителни курсове за изкуствен интелект до 18 езика

През 2015 г. Google започна инициатива, в рамките на която 12 млн. души в Европа бяха обучени на цифрови умения
През 2015 г. Google започна инициатива, в рамките на която 12 млн. души в Европа бяха обучени на цифрови умения
През 2015 г. Google започна инициатива, в рамките на която 12 млн. души в Европа бяха обучени на цифрови умения    ©  Reuters
През 2015 г. Google започна инициатива, в рамките на която 12 млн. души в Европа бяха обучени на цифрови умения    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Google обеща да инвестира 25 млн. евро, за да помогне на хората в Европа да се научат да използват изкуствен интелект (AI). При обявяване на финансирането, технологичният гигант каза, че отваря приложения за социални компании и организации с нестопанска цел, които да могат да помогнат да се достигне до хората, които най-вероятно ще имат най-голяма полза от обучението.

"Изследванията показват, че ползите от изкуствения интелект могат да изострят съществуващите неравенства - особено по отношение на икономическата сигурност и назначаване", заявява Адриан Браун, изпълнителен директор на Центъра за обществено въздействие, който управлява програмата с нестопанска цел заедно с Google.

"Новата програма ще помогне на хората в Европа да развият своите познания, умения и самочувствие за AI, подсигурявайки, че никой не е изоставен," добави Браун.

Миналия месец Google обяви, че ще инвестира 1 млрд. долара в изграждането на център за данни в близост до Лондон, докато се придвижва да отговори на нарастващото търсене за интернет услугите в региона.

Google ще проведе и серия от "академии за растеж ", за да подпомогне компаниите, използващи AI, да се развият.

Центърът за данни, разположен на площ от 13 хектара, закупени от Google през 2020 г., ще се намира в град Уолтъм Крос, на около 24 км северно от централен Лондон, обяви технологичната компания.

Потенциалът на Европа

"Европа може да бъде водеща в използването на изкуствения интелект за създаване на силна и справедлива икономика - с по-продуктивни индустрии, по-смислена работа и много нови видове работни места", пише Мат Бритин, президент на Google за Европа, Близкия изток и Африка, в публикация в блога си.

"Искаме да изиграем своята роля в овластяването на работната сила в Европа, като подкрепяме хората в процеса на промяна, така че всички да могат да извлекат полза."

През 2015 г. Google започна инициатива, в рамките на която 12 млн. души в Европа бяха обучени на цифрови умения, допълват от компанията. Тази нова "Инициатива за възможности за изкуствен интелект" ще включва и нови програми за развитие на стартиращи предприятия в Европа, Близкия изток и Африка.

Европейската комисия иска до 2030 г. 80% от населението на ЕС да има основни цифрови умения. По данни на Евростат около 56% от населението на възраст от 16 до 74 години има "основни общи цифрови умения", като разликите между отделните държави от ЕС са големи. Докато над 80% от хората в Нидерландия и Финландия имат основни цифрови умения, само 28% от тези в Румъния и 36% в България имат такива умения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар