🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрийските компании в България: Липсата на хора е основна пречка за бизнеса

Разходите за труд в страната вече не са конкурентно предимство, смята всеки трети запитан инвеститор

Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство и ръководител на Advantage Austria: Трябва да ценим действащите към момента инвеститори
Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство и ръководител на Advantage Austria: Трябва да ценим действащите към момента инвеститори
Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство и ръководител на Advantage Austria: Трябва да ценим действащите към момента инвеститори
Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство и ръководител на Advantage Austria: Трябва да ценим действащите към момента инвеститори
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Оптимистично настроените представители на австрийски компании в България са нараснали със 7 процентни пункта спрямо година назад и делът им достига 19%. Други 43% от анкетираните обаче не очакват промяна в икономическия климат в страната през настоящата 2024, а песимистите са 37%, но все пак те са с 10 процентни пункта по-малко от миналата година. Това показва традиционното проучване на Advantage Austria (част от австрийското посолство в България и от Стопанската камара на Австрия), проведено в края на 2023 г. с 96 участници.

Австрия е вторият най-голям източник на чуждестранни инвестиции в България с 4.6 млрд. евро (според Българската народна банка), подчерта Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство и ръководител на Advantage Austria, при представянето на резултатите от допитването.

Заплахи

Според австрийския бизнес в България войната на Русия срещу Украйна е най-големият потенциален риск за стопанската дейност през следващите 12 месеца. На второ място анкетираните бизнесмени поставят "системното съперничество между световните сили и опасност от разединение на Изтока и Запада". Третата най-голяма заплаха за бизнеса е свързана с "промяна на съществуващите търговски потоци и транспортни маршрути". Следват "по-широкото използване на икономическите санкции" и "протекционизъм" (напр. ограничения върху вноса, износа и инвестициите от държави и икономически блокове).

Представителите на австрийските компании в България продължават да открояват бюрокрацията, липсата на предвидима икономическа политика, корупцията и престъпността като проблеми за икономическата среда, отчита проучването на Advantage Austria. Оценките на австрийския бизнес "по-скоро лошо" и "много лошо" преобладават и при показателите за "инфраструктура", "политическа стабилност", "правна сигурност".

За първи път откакто Advantage Austria прави това проучване обаче престъпността и корупцията не са на първо място като най-проблемни области. Нещо повече - анкетираните отчитат дори подобрения при тях, посочи Филип Купфер.

Къде са хората

На преден план като проблем излиза наличието - по-точно липсата - на работна ръка. "Липсата на хора е основна пречка за растежа на бизнеса", подчерта Филип Купфер.

Недостигът на подготвени специалисти, отсъствието на връзка между теория и практика, между образователни институции и реален бизнес са факторите, които стимулират дуалното обучение, наричано още "обучение чрез работа". Затова през 2014 г. Австрия постави началото на проект "Дуално обучение в България" - GODUAL, по който се обучават стотици български ученици.

България вече не е дестинация с евтина работна ръка, отчита австрийският бизнес в страната. За 58% от австрийските фирми разходите за труд в България са благоприятни, но за 34% от запитаните те вече не са конкурентно предимство.

Плюсове и очаквания

В същото време положителните оценки по показателя "данъци и задължения, мита" преобладават. "Десет процента плосък данък е благоприятен фактор за привличане на нови инвестиции, но ниските данъчни ставки могат да бъдат само съпътстващ фактор, тъй има редица други критерии, които са решаващи за инвестициите в страната", коментира Филип Купфер.

Австрийските компании оценяват като "положително" качеството на местните доставчици (66%), както и навременното плащане (62%).

За 64% от анкетираните въвеждането на еврото ще се отрази "положително" и "по-скоро положително" на бизнеса им. Само 1% от участниците в проучването са категорични, че то ще се отрази "отрицателно", а други 10% смятат, че ще е "по-скоро отрицателно".

Висок процент от мениджърите на австрийски компании (23%) очакват да увеличат своя персонал, 37% планират ръст на оборотите, а 25% прогнозират увеличение на инвестициите. В оценката за развитието на продукти и услуги, базирани на изкуствен интелект, преобладават очаквания за нарастването на ролята на тази възлова иновация (40%).

"Интересът на австрийския бизнес към България е стабилен. Австрийските дружества търсят партньори в България и разглеждат възможностите за придобивания в страната. Сферите от особен интерес са металообработването, текстилната промишленост и селското стопанство", обяви Филип Купфер.

Новите чуждестранни инвестиции в България растат, но не със значителен темп. "Трябва да ценим действащите към момента инвеститори. Повечето нови инвестиции са всъщност реинвестирана печалба на вече установени в страната инвеститори", обобщи Купфер.

Все още няма коментари
Нов коментар