🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрийските компании в България очакват по-трудна 2023 г.

Освен глобалните предизвикателства с покачващите се разходи остават и местните проблеми с корупцията и политическата непредвидимост

Заради покачващите се разходи фирмите ще са по-малко склонни да правят инвестиции, посочи Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство
Заради покачващите се разходи фирмите ще са по-малко склонни да правят инвестиции, посочи Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство
Заради покачващите се разходи фирмите ще са по-малко склонни да правят инвестиции, посочи Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство
Заради покачващите се разходи фирмите ще са по-малко склонни да правят инвестиции, посочи Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Компаниите очакват свиване на оборотите и по-малко поръчки, както и непълно използване на производствения капацитет.
  • Липсата на квалифицирани кадри е една от най-сериозните пречки пред растежа.
  • Предимство за България като инвестиционна дестинация продължават да са ниските данъци и членството в ЕС.

Заради високите разходи и проблемите с веригите за доставки австрийските компании в България се подготвят за по-трудна година и очакват свиване на икономическата активност. Това показват резултатите от проучване на Advantage Austria, търговския отдел към посолството на Виена у нас, проведено в края на 2022 г., в което участие са взели 101 бизнеса. Близо половината от тях са песимистично настроени за тази година, макар този дял да е по-малък в сравнение със средните нива за Европа и региона. На местно ниво пък за поредна година най-големите проблеми за компаниите остават корупцията и непредвидимата икономическа политика.

С вложени тук над 5 млрд. евро, Австрия е вторият най-голям източник на чуждестранни инвестиции в България, които създават над 300 хил. работни места, изтъкна Филип Купфер, търговски съветник към австрийското посолство, по време на представянето на резултатите от допитването. През 2022 г. за месеците до октомври австрийският износ към България е нараснал с 37%, а търговията в обратна посока - с 34%. Това задълбочаващо се партньорство е взаимноизгодно за двете страни, а значението му ще нараства в тези икономически предизвикателни времена, каза Купфер.

Очакванията - свиване на оборотите и по-малко поръчки

Високите разходи за енергия и транспорт, инфлацията и проблемите с веригите за доставки се отразяват зле на нагласите на австрийските фирми, опериращи в България - близо половината от тях се подготвят за влошаване на икономическата ситуация през следващите 12 месеца. За сравнение, преди година този дял е бил около 30%. Все пак тези числа стоят добре на фона на общата картина. Песимистично настроени са 58% от австрийските фирми в Европа, а за Източна Европа делът е 54%.

Тази година компаниите са настроени да са по-предпазливи. Като цяло те очакват свиване на оборотите и по-малко поръчки, както и непълно използване на производствения капацитет. "Заради по-високите енергийни и транспортни разходи и суровини е необходим повече капитал, за да се произведе същото количество като преди", посочи Купфер. Фирмите ще са по-малко склонни да правят инвестиции. По отношение на наемането на служители обаче засега не се очертава съществена промяна в плановете.

Проблемите - корупция, бюрокрация, непредвидимост

Най-големият проблем за австрийските бизнеси у нас, посочен от 92% от анкетираните, за поредна година са пропуските в борбата с организираната престъпност и корупцията. Крайно негативна оценка по тази тема са дали 45% от компаниите.

На второ място сред трудностите се нарежда непредвидимата икономическа политика, а за това вероятно допринася политическата нестабилност през последните 2 години и липсата на редовно управление с ясна посока. Големите компании обикновено планират дългосрочно, споделиха представители на бизнеса, а "доверието е една от най-важните валути". Затова неочаквани завои в икономическата и финансовата политика на държавата затрудняват работата и потенциално правят страната по-нежелана дестинация за инвестиции.

"Често се сблъскваме с внезапни регулаторни промени, които не са обсъдени или за които бизнесът не е информиран, а това затруднява прилагането им", каза управителят на "ЕВН България груп" Александър Сипек.

Липсата на квалифицирани кадри, които да отговарят на нуждите на бизнеса, също е "една от най-сериозните пречки пред растежа" по думите на Сипек. Възможно решение е в страната да се приложи австрийският модел на дуално обучение. Въпреки че опити за него се правят от 9 години, държавата все още не се ангажира достатъчно активно. Ключов проблем е, че законът не позволява учениците да работят, а това противоречи с идеята на дуалното обучение. За сравнение, в Австрия учениците в такива училища прекарват около 70-80% от времето си в производството, където едновременно натрупват умения чрез практика. Образованието тук до голяма степен не отговаря на нуждите на бизнеса и това води до допълнителни разходи за компаниите, които трябва да влагат в обучението на кадри. Не на последно място, бюрокрацията и бавните административни процедури са още една трудност за бизнеса.

Плюсовете

Въпреки недостатъците на средата, много от които стоят нерешени от години, има компании, които продължават да се разширяват. Такъв е случаят на "Амер спортс България" - част от групата Amer Sports, който произвежда ски в Чепеларе и в момента строи втори завод в Асеновград.

Според Сипек България има и предимства като инвестиционна дестинация. Такива са ниските данъци и членството на страната в ЕС, което дава сигурност на инвеститорите. Географското положение пък осигурява достъп на компаниите в страната до ключови пазари. Ниските разходи за труд също остават сред водещите предимства, въпреки че през миналата година възнагражденията растяха с двуцифрени темпове.