🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русенската euShipments купи дял в словашката Swiss point data

Това е четвъртата сделка в Източна Европа, след като дял в логистичната компания придоби фондът BlackPeak

"Вече имаме бизнес единици в пет европейски държави. Синергиите на обединената група от компании ще доведат до по-ефективно управление на цялата логистична мрежа на euShipments.com", коментира новото придобиване Светлозар Димитров, изпълнителен директор на euShipments.
"Вече имаме бизнес единици в пет европейски държави. Синергиите на обединената група от компании ще доведат до по-ефективно управление на цялата логистична мрежа на euShipments.com", коментира новото придобиване Светлозар Димитров, изпълнителен директор на euShipments.
"Вече имаме бизнес единици в пет европейски държави. Синергиите на обединената група от компании ще доведат до по-ефективно управление на цялата логистична мрежа на euShipments.com", коментира новото придобиване Светлозар Димитров, изпълнителен директор на euShipments.    ©  euShipments.com
"Вече имаме бизнес единици в пет европейски държави. Синергиите на обединената група от компании ще доведат до по-ефективно управление на цялата логистична мрежа на euShipments.com", коментира новото придобиване Светлозар Димитров, изпълнителен директор на euShipments.    ©  euShipments.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Словашкото дружество Swiss point data е с над 20 годишна история във фулфилмънт и логистичния сектор.
  • Приходите за 2023 г. на българската група са 20.5 млн. евро.
  • През миналата година euShipments е увеличило използваните складови площи в Русе и Орадя в Румъния.

Българската компания "Еушипмънтс.ком", позната под бранда euShipments, присъединява към логистичната си група словашкия фулфилмънт оператор Swiss point data. Сделката сега е за миноритарен дял с опция за мажоритарен. Това е четвърта сделка от началото на 2023 г. за русенското дружество. Създадената от Светлозар Димитров и Лора Димитова компания привлече през 2022 г. като съдружник фонда за дялови инвестиции BlackPeak Сapital (виж карето). Цената по сделките не се съобщава.

Swiss point data е създадена през 2002 г., работи в областта на фулфилмънта и логистиката за електронна търговия и е един от водещите оператори в Словакия. Базирана е в столицата Братислава, а фулфилмънт центърът ѝ се намира на 15 минути от там, в малкото градче Сенец. Благодарение на това словашката компания е ценна с локацията си, а след сделката тя ще предлага на клиентите си услугите на над 50 от куриерски компании в Европа и 600 метода на доставка.

В словашката компания работят 30 души, а фулфилмънт центърът ѝ разполага с площ от "3000 кв.м с вече подсигурено разширяване на още 2000 кв.м", казаха от euShipments пред "Капитал". Очакванията за 2024 г. са Swiss point data да обработи над половин милион пратки.

През предходната година русенското дружество придоби хърватската Pick&Pack, румънската Helpship, както и неназован конкурентен интегратор на куриерски услуги от региона.

Куриерският сектор е все още на крилете на онлайн търговията

През 2022 г. пазарът на пощенски услуги достига 249 млн. пратки, което спрямо предходната година е спад 6.7%. Приходите на куриерските дружества в топ 20 достигат 1.175 млрд. лв., а онлайн търговията расте с 23%.

Swiss point data ще запази досегашния си изпълнителен директор Ондрей Холик. В новия борд на директорите ще влязат Матуш Герек, дългогодишен служител и акционер в компанията, както и Вихрен Бисет, търговски директор на euShipments.

Mazars Slovakia са били консултанти по сделката от страна на euShipments, които са извършили финансов и данъчен дю дилиджънс, а Schoenherr Slovakia - правен дю дилиджънс и документация по сделката. Swiss point data е бил представляван от адвокатското дружество Majerník & Miháliková.

Словакия е стратегически значим пазар за групата поради своята близост до важни пазари от Централна Европа като Чехия, Полша и Австрия. Убедени сме, че в лицето на Ондрей и неговия екип, euShipments.com е намерил най-правилният партньор за реализиране на съвместната стратегия за затвърждаване на пазарното присъствие в ЦИЕ.

Ангел Стефанов
Ангел Стефанов

партньор във фонда BlackPeak Capital

Промени преди сделката

След подписването на споразумението на 5 март тази година от euShipments не разкриват какъв дял от словашката компания придобиват, нито срещу каква сума. В отговор до "Капитал" единствено обясниха, че е "придобит значителен миноритарен дял с предварително договорени условия, при изпълнение на които ще придобием и мажоритарен дял". Справка в Търговския регистър на Словакия в партидата на Swiss point data s.r.o. показва промени в капитала от 29 февруари 2024 г. Той е увеличен от 11 261 на 27 801 евро, като са приети за съдружници четири местни дружества.

От Русе до Румъния и Европа

euShipments е представител на т.нар. дружества - интегратори на куриерски услуги. По предварителни и неодитирани данни на изпълнителния директор на компанията Светлозар Димитров приходите на групата за 2023 г. са 20.5 млн. евро. Оперативното българско дружество "Инаут трейд", което е собственост на "Еушипмънтс.ком", има приходи 14.1 млн. евро, което е с над 80% ръст спрямо година по-рано.

Увеличението на постъпленията за 2023 г. от компанията обясняват със скока в броя на обработените доставки - близо 6 млн. при по-скромните 1.8 млн. през предходната година. Това е наложило увеличение и на персонала, като от 57 души са достигнали над 150 през 2023 г.

През изминалата година компанията е увеличила от 2000 кв.м на 5300 кв.м (с възможност за скалиране до 10 хил. кв.м) фулфилмънт и cross-border капацитета си в логистичния център на euShipments в румънския град Орадя. Инвестирали са още и в нов логистичен център в Русе, където вече оперират върху над 10 хил. кв.м. Също през 2023 г. в София са обособили cross-docking, който да обслужва обемите от пратки от и за Гърция, Хърватия, Словения, Словакия и Италия.

Българският фонд BlackPeak Capital е създаден през 2014 г. и е насочен към инвестиции в дялов капитал от 5-10 милиона евро в бързоразвиващи се малки и средни компании в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Вторият фонд BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е структуриран в средата на 2021 г. с първоначален капитал 68.5 млн. евро, който впоследствие е увеличен до 126 млн. евро.

Вторият фонд на BlackPeak е финансиран от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) чрез програмите JEREMIE и COSME, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (МФК) от групата на Световната банка, международната компания за управление на активи Erste Asset Management от групата на австрийската Erste Bank, както и от румънския пенсионен фонд BCR Pensii и други европейски частни институционални инвеститори.

Върни се в началото на текста.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар