🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на свързания с eMag куриер Sameday растат със 760% до над 15 млн. лв.

През 2024 г. румънската компания ще увеличи три пъти инвестициите си в България, като те ще достигнат 17 млн. лв.

По предварителни данни приходите на "Деливъри солюшънс" през 2023 г. са 15.5 млн. лв.
По предварителни данни приходите на "Деливъри солюшънс" през 2023 г. са 15.5 млн. лв.
По предварителни данни приходите на "Деливъри солюшънс" през 2023 г. са 15.5 млн. лв.    ©  Sameday
По предварителни данни приходите на "Деливъри солюшънс" през 2023 г. са 15.5 млн. лв.    ©  Sameday
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Приходите за 2023 г. на "Деливъри солюшънс" са 15.5 млн. лв.
  • Пратките набъбват до 2.6 млн., от които половината са от свързаното eMag.
  • Инвестициите в България на местното дружество през 2024 г. се очаква да достигнат 17 млн. лв.

През 2023 г. най-младият куриер на българския пазар - "Деливъри солюшънс" (по-разпознаваемо под бранда Sameday), е с 15.5 млн. лв. приходи според предварителни данни, предоставени на "Капитал" от управителя му Радослав Крумов. Това е ръст с над 760%, но с уговорката, че през предходната година дружеството е започнало дейността си в края на май. Така 2023 г. се явява първа пълна за дъщерното на румънската компания майка българско дружество, която е свързана с онлайн търговеца eMag.

Скокът в постъпленията се дължи основно на увеличения брой осъществени пратки през предходната година, които достигат 2.6 милиона при едва 300 хиляди година по-рано. От тях 1 млн. са до мрежата на компанията от близо 440-те автоматизирани шкафчета, познати като easybox. Заедно с тези в Румъния и Унгария, където още оперира Sameday, локърите достигат 5000. А до края на 2024 г. се очаква точките да се увеличат с 40%.

Инвестициите в страната през настоящата година ще са 17.1 млн. лв., като 13 от тях ще са за увеличаване броя на шкафчетата на местния пазар. Радослав Крумов не обяви точно колко ще са те, нито колко струва едното, тъй като "единичната инвестиция за локър зависи от различни обстоятелства, свързани с конкретната локация, но бюджетът, който компанията е предвидила, ще ни позволи да разраснем мрежата с бързи темпове". Останалите над 4 млн. лв. "ще бъдат инвестирани в складови помещения, автоматичен сортер и други оперативни оптимизации", разказа още той.

Собственикът на eMAG вече има и куриерска фирма в България

Амбицията на новия куриер Sameday е мрежата му от автоматични локъри да се удвои през 2023 г., а до 5 години компанията да влезе в топ 3 на пазара, нареждайки се веднага след лидерите "Еконт" и "Спиди".

Половината свои

Половината от поръчките, или 1.3 милиона, за 2023 г. са по линия на eMag. Това е и логично, след като собственикът на българското дружество е същият като на румънския онлайн гигант. Придобиването на малкия местен за района на столицата Букурещ куриер Sameday се случва през 2017 г. Тогава eMAG купува 80% от букурещката компания, а един от досегашните съдружници - Октавиан Бадеску, напуска. Остава Лучиан Балтару, който е вписан в Търговския регистър като съуправител на българското дружество заедно с Радослав Крумов.

Освен с eMag в страната Sameday си партнира с още 1500 компании и сайтове за онлайн поръчки, сред които са Fashion Days (пак от румънската група), silabg.com, Douglas и Decathlon. От куриера обясниха, че ръстът в поръчките им през 2023 г. е бил "обезпечен оперативно от модерна инфраструктура, нови складови площи, съвременни системи за контрол и проследяване", като инвестициите са за над 6.4 млн. лв.

Онлайн пазаруването продължава да се налага, като има ръст през 2022 г. с 23% на приходите от пратки, генерирани от електронна търговия. В същия момент година по-късно близо 40% от всички поръчки на Sameday в страната са доставени до автоматични шкафчета. От куриерската компания обясниха, че "това са най-вече хора, активно пазаруващи онлайн, с динамичен начин на живот, търсещи нови и удобни решения, с които да оптимизират ежедневието си. За тях възможността за контрол на личното време, бързината и удобството на услугата са от изключителна важност".

"Все повече нараства значението на екологичността при избора на метод за доставка. Фактът, че получаването на пратка от автомат генерира 95% по-малък въглероден отпечатък в сравнение със стандартна доставка до дома или офиса, се превръща във важен критерий за избор на потребителите, които искат да намалят вредното си въздействие върху природата," отбелязват от компанията.

Куриерският сектор е все още на крилете на онлайн търговията

През 2022 г. пазарът на пощенски услуги възлиза на 248.9 млн. пратки, което спрямо предходната година е спад с 6.7%. Приходите на куриерските дружества в топ 20 достигат 1.175 млрд. лв., а онлайн търговията расте с 23%

По информация от компанията локърите на Sameday са разположени в 86 населени места из страната, като очаквано най-много има в София, където са 170. Следват я останалите големи градове като Варна (38), Пловдив (31), Бургас (14) и Русе (12). Интересен факт е, че най-оборотният е този на ул. "Алабин" в идеалния център на столицата. "Обясняваме си го с удобната и комуникативна локация и големия брой хора, работещи в централната част на столицата, които благодарение бързината и лесната достъпност на услугата успяват да получат пратките, без да нарушават графика си за деня", казват от компанията.

В момента куриерите на компанията са 250, а от компанията планират броят им да нарасне "значително", особено в края на годината, когато "традиционно обемите се увеличават неколкократно".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    Няколко въпроса, които можехте да ги попитате:

    1. Каква е връзката им с Еконт и защо пликове с логото на русенската фирма са в шкафчетата на Сеймдей?

    2. Защо на шкафчетата присъства логото на Емаг?

    И по двата въпроса щеше да е интересно какво мисли КЗК, колкото и да е корумпирана.

    3. Колко от пратките реално се заплащат от клиентите на Сеймдей, защото Емаг дава безплатна доставка до шкафчетата им?

    4. Кога очакват да излязат на печалба, защото крайният собственик Prosus продължава да оптимизира разходите, а дивизията на Емаг/Сеймдей е с най-нисък ръст и най-ниски маржове според последния отчет?

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    95% по-малък въглероден отпечатък. Но пък клиентите се телепортират пред шкафчетата и после пак се телепортират обратно в къщите си заедно с пратките. Разликата е просто, че може да се вземе 24/7 и не трябва да има отворен офис и не трябва да се плаща на човек в офиса, който да раздава пратките. Пести се време от качване до клиента на етажа. В Германия покрай Короната масово спряха да предават пакетите лично, въпреки че там пакетите винаги се пращат от адрес, а не до офис, или до автомат. Куриерите оставят кашоните пред входовете или във входовете (амазонските куриери дори най-често и немски не говорят) и си заминават. Така е като ти плащат 50 цента на пакет и за да изкараш нещо трябва да доставиш по най-бързия начин. Автоматите са подобни, бързо раздаване.

    Нередност?
  • 4
    janna.toromanova avatar :-?
    janna.toromanova
    • + 1

    Много ми е интересно как точно ги изчислиха тези 95% по-малък въглероден отпечатък? По каква методика?

    Нередност?
  • 5
    mua17102604161226168 avatar :-|
    Калоян Пламенов Петров
    • + 1

    Да вдигнат заплатите си на куриерите си и да им дават фирмено облекло, не могат да се разпознаят дали е куриер или не без облекло.

    Нередност?
  • 6
    boogaloo avatar :-|
    boogaloo

    Много е удобна услугата им и безплатната доставка от Емаг.
    Но силно ме разочароваха покрай черния петък, когато пратката ми седя повече от две седмици в склада им в София, защото нямаше свободни шкафчета в Easybox-a, до който бях поръчал.

    Как ръководството им не се е сетило, че не трябва приемат пратки, които не могат да доставят в разумен срок?

    Другите куриери закъсняваха с по 1-2 дни в натоварения прериод, а те с 2 седмици. И през това време срока за връщане на продуктите си тече.

    Много слабо.

    Нередност?
Нов коментар