Може ли Bayer да се възстанови от хроничните си проблеми

Производителят на аспирин страда от усложнения, свързани с придобиването на Monstanto

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

На 6 март 1899 г. ацетилсалициловата киселина, по-известна като аспирин, е регистрирана в имперското патентно бюро в Берлин. Впоследствие това първо синтетично лекарство се превърна в един от най-успешните медикаменти в света. На 125-ия рожден ден на аспирина неговият производител - Bayer, не е в настроение за шнапс. В навечерието на представянето на новата стратегия и годишните резултати на 5 март анализаторите и инвеститорите спекулираха за радикалната операция, която новият главен изпълнителен директор Бил Андерсън може да обяви, за да облекчи хроничните кризи, пред които е изправен Bayer. Дали евентуално той ще раздели фармацевтичния и агробизнеса? Или ще отдели звеното за потребителско здраве, което произвежда аспирин и други основни медикаменти без рецепта? "Не сега", казва Андерсън. Но той пояснява, че това не означава "никога".

Влошаване на представянето

Bayer със сигурност се нуждае от нещо повече от болкоуспокояващо. Миналата година той реализира нетна загуба близо 3 млрд. евро. Продажбите спаднаха с 6%. Компанията е загубила 70% от акционерната си стойност от юни 2018 г., когато завърши придобиването на американския агрохимически гигант Monstanto. Ако компанията иска да се възстанови, г-н Андерсън трябва преди всичко да отстрани токсичното наследство на сделката.

63-те млрд. долара, които Bayer похарчи за Monsansto, се оказаха просто първоначалната вноска. Съдебни искове на американци, които твърдят, че хитовият препарат за унищожаване на плевели на Monstanto - Roundup - причинява рак, принудиха Bayер да изплати 9.5 млрд. долара на повече от 100 хил. ищци. Той е заделил 6 млрд. долара за допълнителни плащания. Сделката също така натовари компанията с ужасяващи дългове. Тя дължи на кредиторите нетни 35 млрд. евро.

Трудности и при лекарствата

Всичко това може да е затруднило възстановяването на намаляващия набор медикаменти. Патентите за два бестселъра - Eylea, лекарство за очи, и Xarelto - за разреждане на кръвта, изтичат съответно през 2025 г. и 2026 г. През ноември Bayer прекрати тестовете на препарат против кръвосъсирване, който се надяваше да генерира годишни продажби за повече от 5 млрд. долара, след като изпитанията показаха разочароваща ефикасност. Друг залог - Elinzanetant, лекарство за менопауза в краен стадий на тестване, изглежда по-обещаващо. Но дори и да бъде одобрено, то ще донесе само една пета от продажбите на Xarelto.

За да започне оздравителния процес, Андерсън намали дивидентите с 95% и обяви големи съкращения. Той иска да премахне част от 1326-те страници на книгата с вътрешни правила за мениджърите и да намали наполовина броя на управленските нива - от 12 на 6. "Ние наемаме брилянти хора. Те не се нуждаят от детегледачки", казва той. Организационните промени може да намалят годишните разходи до 2026 г. с 2 млрд. евро, или почти толкова, колкото Bayer харчи за административни разходи. Предвид факта, че цената на акциите на компанията се понижи, след като Андерсън обяви плана си, инвеститорите може би смятат, че все пак ще е необходима ампутация.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    Не е само Байер. Германия е в дълбока рецесия. БАСФ спира производства в страната и изнася други в САЩ. Мерцедес Бенц разпродава активите си в Германия - дори сградата на централата си в Щутгарт - и се мести в... Китай.
    Следвоенният протекторат "Германия" е доведен до катастрофа. Да се готви ЕС.

    Нередност?
Нов коментар