🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Спорният хербицид глифозат остава разрешен в ЕС още 10 години

Всяка държава членка обаче ще може сама да решава дали да го ограничи на местно ниво

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Въпреки сериозните опасения, че популярният хербицид глифозат е вероятно канцерогенен за хората и вреден за околната среда, Европейската комисия все пак реши в четвъртък, че подновява одобрението за използването на химикала за още десет години в ЕС, макар и при спазване на определени нови условия и ограничения.

Заради потенциалната опасност от употребата му удължаването на разрешителното за глифозата в последните месеци бе във фокуса на общественото внимание. Въпреки че според фермери все още няма толкова ефективна алтернатива на продукта, политиците бяха под натиск от граждански и неправителствени групи да забранят вредния химикал. Те на практика се разделиха на две групи спрямо отношението си към него. Тъй като мнозинство в рамките на 27-те държави членки не бе постигнато, комисията бе тази, която трябваше да вземе окончателното решение дали да удължи настоящото разрешение за глифозата, подновено през 2017 г. за пет години и след това удължено с още една година - то изтича на 15 декември 2023 г.

Какво е глифозата

Глифозатът, активното вещество в няколко хербицида - включително популярния Roundup на американската компания Monsanto (сега собственост на Bayer), е много широко използван по света. Той беше класифициран през 2015 г. като "вероятен канцероген" от Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация. През 2019 година закупилата Monstanto компания Bayer бе осъдена от съд в Калифорния да плати малко над 2 млрд. долара по иск, в който се твърди, че хербицидът е причинил неходжкинови лимфоми и на потребители. Година по-късно стана ясно, че Bayer е изправен пред 48 600 иска в САЩ, според които хербицидът Roundup е канцерогенен.

В Европа обаче ситуацията е различна. През юли т.г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) дори заяви, че не е идентифицирал никакви "критични области на безпокойство" при хората, животните и околната среда, които биха попречили на разрешаването на хербицида. В същото време обаче европейски чиновници признаха, че анализът на EFSA включва пропуски в данните и не е успял да достигне до заключения по определени аспекти, включително за диетите на потребителите.

Одобрен, но с някои условия

Според новото решение, дори когато активното вещество е одобрено на ниво ЕС, всяка държава остава отговорна за разрешаването на продукти, съдържащи глифозат - и следователно може да приеме собствени ограничения според местните специфики и потенциалните ефекти върху околната среда, в рамките на критериите, определени от Брюксел.

ЕК също прие някои предпазни клаузи и забранява използването на това вещество за изсушаване на културата преди прибиране на реколтата.

Франция и Германия се въздържат

Според дипломатически източници седем държави, включително Франция - водещата селскостопанска сила в ЕС, Германия и Италия, са се въздържали, докато 17 са гласували "за" и три са били "против" (включително Люксембург). Така, подобно на първото гласуване на 13 октомври, квалифицираното мнозинство, необходимо за потвърждаване или отхвърляне на предложението на комисията, не е било постигнато в четвъртък - то изисква положителен или отрицателен вот от минимум 15 от 27 държави (което е покрито), но те трябва да представляват поне 65% от европейското население (което не е покрито).

В сряда френският министър на земеделието Марк Фено повтори, че пълната забрана на хербицида е "невъзможна" в момента поради липса на алтернативи за фермерите.

Германската група Bayer, която придоби Monsanto през 2018 г., разбира се, приветства съобщението на комисията. "Това ново разрешение ни позволява да продължим да предоставяме на фермерите в Европейския съюз важна технология за интегрирано управление на плевелите", коментира говорител.

За неправителствени организации като Foodwatch и Générations futures обаче "тази позиция е предателство, което не е изненадващо, спрямо обещанието, дадено от президента на Франция Еманюел Макрон през 2017 г.". Те смятат, че подновяването на разрешението "отново противоречи на принципа на предпазните мерки, докато доказателствата за опасността на глифозата за хората и околната среда продължават да се натрупват".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dph16474174571107715 avatar :-|
    Yordan Atanasov

    Ще си ни тровят още малко.

    Нередност?
Нов коментар