🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговците на суровини се насочват към данните и изкуствения интелект

Според търговските фирми това ще им помогне да се конкурират с хедж фондовете

За търговските стратегии, основани на данни, енергийният преход обещава да бъде благоприятен, тъй като ще увеличи сложността и ще изисква по-сложни инструменти за моделиране на пазарите
За търговските стратегии, основани на данни, енергийният преход обещава да бъде благоприятен, тъй като ще увеличи сложността и ще изисква по-сложни инструменти за моделиране на пазарите
За търговските стратегии, основани на данни, енергийният преход обещава да бъде благоприятен, тъй като ще увеличи сложността и ще изисква по-сложни инструменти за моделиране на пазарите    ©  Reuters
За търговските стратегии, основани на данни, енергийният преход обещава да бъде благоприятен, тъй като ще увеличи сложността и ще изисква по-сложни инструменти за моделиране на пазарите    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Най-големите търговци на суровини в света инвестират значителни средства в обработка и анализ на данни в надпревара за технологично предимство пред конкурентите си. Стремежът да се използват най-новите технологични инструменти е отчасти реакция на конкуренцията на хедж фондовете и други ръководени от данни търговски екипи, които търгуват с по-малко физически суровини, но са изградили доходоносни бизнеси, търгувайки с обвързани със суровини ценни книжа и други финансови продукти, съобщава Financial Times.

"В известен смисъл това е оръжейна надпревара", заяви Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на Vitol, на срещата FT Commodities Global Summit в Лозана през април. Той каза, че търговските компании се стремят да използват AI по два основни начина - за подобряване на ефективността на бизнеса и за развиване на търговско "предимство", като разполагат с повече аналитични способности от конкурентите.

През 2017 г. хедж фондът Citadel наема търговеца на суровини Себастиан Барак от Macquarie, за да ръководи усилията на фонда в областта на енергията и суровините. Първоначално Барак наема 20-членен екип от синоптици в търсене на информационно предимство, като оттогава екипът за търговия със суровини е нараснал до над 300 души, включително анализатори и инженери.

Петролът и рафинираните продукти са една от областите, в които наличните данни за нивата на предлагане, моделите на търсене и логистичните променливи са се увеличили през последните години, каза Барак пред FT. "Огромното нарастване на данните, които стават достъпни за нас, буквално ни прави по-информирани инвеститори."

За търговските стратегии, основани на данни, енергийният преход обещава да бъде благоприятен, тъй като ще увеличи сложността и ще изисква по-сложни инструменти за моделиране на пазарите, особено когато липсва историческа информация в нова област, добави той. "Колкото повече детайли, колкото повече сложност, колкото повече липсват ретроспективни данни, толкова по-добре за нас."

Според проучване на LCH Investments през 2022 г. Citadel е спечелил 16 млрд. долара и е изместил Bridgewater от позицията на най-успешния хедж фонд. Приблизително половината от тази сума идва от суровини, тъй като фирмата, подобно на други трейдъри, се възползва от изключителната волатилност на енергийните пазари след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава FT. Citadel не е съобщил печалбите си за 2023 г.

Според Марко Дюнанд, съосновател на швейцарския трейдър Mercuria, информационното предимство, натрупано от участници като Citadel, им помага да заемат все по-големи позиции на пазара, но AI може да помогне на Mercuria да преодолее тази разлика.

"Ако искате да използвате Citadel като пример за събиране на данни, мисля, че това ще отнеме много време, много пари... затова отделяме много време и усилия, за да разработим наши собствени AI машини, за да можем донякъде да запълним тези пропуски", заяви Дюнанд пред FT.

Ричард Холтум, ръководител на енергийния отдел в Trafigura, заяви, че неговият екип "качва в облака няколко милиарда отделни бита данни" всеки ден. "Предизвикателството е да използваме AI, за да обработваме тези данни по по-добър и по-ефективен начин,К за да подобрим решенията за търговия, които вземаме, каза той. Мисля, че в момента сме на самия връх на айсберга по отношение на това, което AI може да направи."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар