Петролът проби 91 долара за пръв път от октомври 2023 г., дизелът гони 3 лв.

Суровината поскъпва с 21% от началото на годината заради напрежението в Близкия изток и украинските атаки по руски рафинерии

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Два от основните сорта нефт - брент и американският WTI, достигнаха най-високите си стойности за последните почти шест месеца. Цената на брент, който се търгува на борсата в Лондон, надхвърли 91 долара за барел, докато тази на WTI прескочи 86.6 долара. Това е първият път от октомври 2023, когато се наблюдава подобно увеличение. Това е и ръст над 21% от началото на годината. През 2023 г. петролът поевтиня с 10%, но от края на годината започна цикъл на повишение. Сред причините е, че от началото на годината атаки срещу рафинерии са понижили доставките на петрол в Русия със 7%. Поскъпването на петрола удари и борсите в петък - в Европа основните индекси се понижиха с до 2%. Доходността по основните държавни облигации е под натиск, тъй като продажбите на акции водят до покупки на бондове. В момента се наблюдава и класическо изтегляне към сигурни активи като ДЦК и злато.

Подемът в цените на петрола идва на фона на нарастващите геополитически напрежения в Близкия изток - напрежението между Израел и "Хамас" и операциите в Палестина, както и украинските атаки с дронове по руски рафинерии.

Това обаче насочи вниманието на инвеститорите към енергийния сектор като един от най-перспективните за наблюдение. В последния месец той отбеляза ръст 11.5% в САЩ, поставяйки се на челно място сред всички 11 сектора на пазара, докато секторът на комуналните услуги заема второ място с увеличение 6.6%.

Въпреки че някои анализатори твърдят, че вниманието на медиите, а не основните пазарни фактори, е движещата сила зад нарастващите цени на WTI, други смятат, че основите на пазара на петрол остават стабилни. Анализатори от Standard Chartered прогнозират, че цените на петрола ще се търгуват в долната граница на 90 долари за барел, подчертавайки, че OPEC има достатъчно възможности да увеличи производството в третото тримесечие, без да предизвика увеличение на запасите или понижение на цените.

В България на обикновения дизел му трябват едва няколко процента повишение, за да удари 3 лв. за литър по колонките на големите вериги бензиностанции.

Последните месечни данни за предлагането на петрол (PSM), публикувани от EIA (Администрацията за енергийна информация на САЩ) на 29 март, поставят рекордно високо ниво за добива на суров петрол в САЩ от 13.3 млн. барела на ден, което на практика е средният добив на страната както през ноември, така и през декември 2023 г. Standard Chartered предвижда, че производството в САЩ ще остане стабилно и че нов рекорд не се очаква до август 2024 г. Смята се, че пазарът в САЩ е в дефицит над 1.7 млн. барела на ден през февруари и март, като сезонното възстановяване на търсенето компенсира увеличението на производството в САЩ от неговото януарско понижение. Цените на горивата са в САЩ са много чувствителна тема, особено за администрацията на Джо Байдън в годината на президентските избори.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар