🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Светослав Костов все пак е отстранен от БНР (допълнена)

През януари СЕМ трябва да избере нов генерален директор на радиото, дотогава временно изпълняващ длъжността ще бъде Антон Митов

Единодушно СЕМ махна Светослав Костов от поста генерален директор на БНР
Единодушно СЕМ махна Светослав Костов от поста генерален директор на БНР
Единодушно СЕМ махна Светослав Костов от поста генерален директор на БНР    ©  Надежда Чипева
Единодушно СЕМ махна Светослав Костов от поста генерален директор на БНР    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

На заседанието си в четвъртък членовете на Съвета за електронни медии с пълно единодушие гласуваха за предсрочно прекратяване мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. За да бъде взето такова решение, бяха нужни три от общо петте гласа на членовете на СЕМ.

Костов се задържа на поста по-малко от три месеца. Мотивите за отстраняването му се основават на медийния закон, според който мандатът се прекратява предсрочно, когато се установи, че генералният директор извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Според медийните надзорници спирането на програмата на общественото радио за пет часа на 13-ти септември е достатъчно грубо нарушение, защото засяга конституционното правото на информация на гражданите.

"Не е нужно да очаквам подобни нарушения да станат системни, за да гласувам за прекратяването на мандата на г-н Костов. В рамките на един месец се чуха много думи, но все още няма отговор на въпроса защо спря програма "Хоризонт". Радиото винаги се е ползвало с високо доверие, и ние искаме това да продължи да е така. Журналистите в обществените медии трябва да вършат работата си свободно и спокойно. Генералния директор допусна да се говори за натиск над медията и за ограничаване правото на изразяване", каза София Владимирова.

За временно изпълняващ длъжността на Костов е определен Антон Митов, който сега е директор на архива на БНР. Той ще ръководи радиото до избор на нов генерален директор. Митов работи в радиото от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма "Христо Ботев". Автор и водещ е на предаванията "Как си ти?", "Антон Митов шоу", "Хоризонт на вълните на младостта".

Близо час след решението на СЕМ, генералният директор на БНР даде пресконференция на която обяви, че ще обжалва решението на регулатора. Това той заяви в присъствието на адвоката си Николай Кунев. "С решението си СЕМ показа, че е или над закона или иска дестабилизация в радиото. Длъжен съм да обжалвам, защото освен своите интереси защитавам интересите и на тези хора в БНР, които искат реформи. Най-лесно е регулатора сега да се крие зад защита свободата на словото", каза Костов. Според него единствено законосъобразно и в интерес на радиото би било решението на СЕМ да прекрати процедурата по предсрочното му освобождаване.

При освобождаването на Костов от поста днес, София Владимирова каза, че за един месец регулатора не е успял да разбере отговора на един от най-важните въпроси - "Защо спря радиото на 13-ти септември?". В отговор на това вече бившия директор на радиото каза: "Имам информация, но докато не се произнесе прокуратурата - няма да кажа това, което знам".

Светослав Костов бе избран преди по-малко от три месеца с гласовете на председателя София Владимирова, както и на членовете Розита Еленова и Бетина Жотева. Другите двама членове на регулатора бяха "против". Сега тримата избрали Костов обявиха, че той не е оправдал гласуваното му доверие, въпреки че миналата седмица Жотева отказа да подкрепи започване на процедура по отстраняването му. Тогава тя се мотивира с аргумента, че няма законови основания за прекратяване на мандата му. "За мен беше необходимо да чуя прокуратурата. При тях има два сигнала, проверките не са приключили. Но за мен беше достатъчно да чуя думите на главния прокурор. Съжалявам, че с колегата Костов, който избрахме преди по-малко от три месеца, ще трябва да решаваме отношенията си в съда", каза сега Жотева.

Решението СЕМ да пристъпи към отстраняването на Светослав Костов беше взето на 9 октомври с гласовете на председателя на медийния регулатор София Владимирова и членовете Ивелина Димитрова и Розита Еленова. Тогава с въздържал се гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева.

СЕМ даде и 5-дневен срок на Костов да изложи съображенията си. В становище до регулатора той изразява несъгласие с аргумента за лишаването на гражданите от конституционното право на информация, тъй като програма "Христо Ботев" не е била спирана.

Прокуратурата все още проверява обстоятелствата около спряното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември, когато сутрешното предаване е трябвало да води свалената предишния ден от ефир Силвия Великова - заради натиск, свързан с критичната й позиция към процедурата за избор на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 3

    Въпреки че успя за по-малко от 3 месеца да се 0сере максимално отвсякъде и да покаже, че е изцяло некомпетентен за длъжността, този б0клук ще прояви наглост да обжалва!!!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Наистина не го разбирам този човек. На какво се надява?

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Надява се да си получи наградата за добронамереност към властта и да спечели обжалването. Вижте Жотева какво каза - главния прокурор и казал какво да прави и тя се съгласила. Утре ще "съгласят" и някой съдия.

    Аз мисля, че умишлено не го уволниха с подходящи мотиви. Можеха спокойно да открият повече от 1 нарушение. След няколко месеца - ако го върнат - никой няма да се интересува и да протестира. Тактиката със зле обоснованото уволнение вече сме я гледали в действие. Работи отлично.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

    "След няколко месеца - ако го върнат - никой няма да се интересува и да протестира. "

    Не е така. Радиото е по-специално. Там вече имаше опит от налагане на нежелан шеф и той беше изхвърлен. Силвия Великова вече беше уволнявана, но пак е в Радиото. А Светослав Костов е еднодневка. Невероятно е обаче упорството му да се задържи на поста. Колкото по-рано изчезне в тишина, толкова по-добре за него.

    Нередност?
Нов коментар