🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Канселира ли Пеевски Митрофанова

"Не беше само той", гласи коментарът на програмната директорка на общественото радио

Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на миналата седмица Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервю с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Разговорът трябваше да бъде част от ефира на "Политически некоректно" с водещ Петър Волгин в събота. Интервюто съвпадна с демонтажа на паметника на съветската армия, срещу което Москва, а оттам и посолството възразяват.

Около сваленото интервю в рамките на дни се завихри публичен скандал по няколко причини:

  • разговор с посланик на агресора Русия сам по себе си е спорен в контекста на продължаващата вече две години война на Путин в Украйна. Веднага след това обаче идва формалното основание, че:
  • България не е скъсала дипломатически отношения с Москва и затова макар и в условията на санкции Митрофанова е пълноправен посланик в София.
  • Вземайки всичко това предвид, ако дадена медия реши все пак да поиска и излъчи интервю с руския посланик, е структурно важно кой ще е журналистът, водещ разговора. В случая с Петър Волгин, който от години е все по-малко журналист и все повече "активист" с откровени проруски позиции, подобно начинание е проблемно само по себе си.

Най-видимият проблем в случая е, че най-разнообразни нива на ръководство в общественото радио не са видели нищо нередно в инициативата на Волгин, защото дни наред разговорът е минавал през всякакви редакторски позиции. Едва когато по темата се изказа депутатът от ДПС Делян Пеевски и разкритикува националното радио заради предстоящото интервю, тогава ръководството на БНР веднага взе мерки и свали интервюто на Митрофанова.

Така казусът с руската посланичка постави в светлината на прожекторите два проблема:

1) допустимо ли е изобщо интервю с Митрофанова в контекста на позициите на Москва;

2) при положение че общественото радио е преценило, че такъв разговор може да бъде излъчен, защо след намесата на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски програмният съвет на медията спешно промени позицията си.

По първия въпрос вече няколко дни се водят ожесточени спорове. В крайна сметка смислена позиция изглежда тази, която допуска възможността от руския посланик да бъде взето интервю с необходимата критичност и острота. Или казано иначе: от журналист, който може да опонира и пресича навреме руската пропаганда. В такъв смисъл разговор с представител на московския режим дори може да бъде полезен. Дали обаче той може да бъде проведен именно от Петър Волгин, предвид историята на неговите предавания, е съмнително.

Пеевски каза "не"

И все пак - вече веднъж взето решението, че интервюто ще бъде излъчено, свалянето му от ефир в последния момент (след минаването дни преди това през планиране), след команда от Пеевски, е силно смущаващо. Защото ако депутатът, санкциониран за корупция от САЩ, може да определя редакционната политика на общественото радио, то какво остава за частните телевизии?

Позицията на народния представител беше огласена в петък следобед, ден след като БНР в четвъртък пусна анонса за интервюто на Митрофанова.

"Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война. Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии - БНР. Именно този представител на кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали", коментира Пеевски в петък.

Часове след реакцията му (съвпаднала и с реакцията на украинското посолство) по спешност се свиква програмният съвет на радиото. Това се случва около 22 часа вечерта в петък.

Хронологията преди Пеевски

Подобни действия са озадачаващи, защото в самото радио за интервюто се знае още от средата на седмицата.

Идеята за него е представена и обсъдена в сряда, след което е планирано вземането на интервюто за петък и предстоящата работа по него - превод, монтаж и прочие подготовка преди финалния продукт.

След одобрение от редакторите на "Хоризонт" в четвъртък в ефира изтича анонс за предстоящото излъчване в рамките на "Политически некоректно" в събота. В петък интервюто е взето, след като Елеонора Митрофанова отива за запис в радиото в 10 ч. сутринта.

В работния файл на "Хоризонт" за уикенда (който всеки автор и журналист попълва какви материали предстои да изработи през събота и неделя) още в петък е попълнен опис на разговора с Митрофанова. Така в схемата на "Политически некоректно" за събота Волгин вписва разговор с руската посланичка и евроатлантически антипод - Елена Поптодорова.

Интервюто получава още едно "да". То е от ръководството на програма "Хоризонт", което всеки обед в 12.30 се събира, за да планира настоящия и следващия ден. Така в петък на обед вече проведеният разговор с Митрофанова получава "да" за излъчване на следващия ден.

През цялото това време (от четвъртък, когато е публикуван анонсът за разговора) в социалните медии тече бурен дебат на тема "редно ли е да има интервю с руския посланик".

В петък вечерта обаче се намесва Пеевски. Едва тогава се задейства Програмният съвет на БНР. Той е свикан от Даниела Късовска (програмен директор на обществената медия) и е насрочен за 8 часа сутринта в събота.

В съвета влизат всички директори на програми, в това число и регионални, в рамките на общественото радио.

Причината "не е само Пеевски"

Пред "Капитал" Късовска потвърди, че именно тя се е обадила на Петър Волгин в 22 часа в петък и му е съобщила за извънредния програмен съвет. Късовска допълни, че откакто тя е програмен директор на БНР, не е имало заседание на съвета в почивен ден.

"Все пак ние сме един вид пожарна команда на радиото. Можем да се намесим и в края на процеса на журналистическата работа, когато има нарушаване на стандарт", обясни тя.

Късовска каза, че интервюто е било преведено и монтирано (до готов продукт) в 19 часа вечерта в петък. "Горе-долу по това време се създаде и обществен въпрос около него и затова свиках съвета", каза тя.

Всъщност това е едва няколко часа след като Пеевски изказа полицията си срещу излъчването. На въпрос дали позицията на депутата е причината за извънредното свикване на програмният съвет Даниела Косовска отговори: "Не е само Пеевски."

В крайна сметка в събота сутринта почти единодушно съветът е решил разговорът да не бъде излъчван.

В интервю за БНР пък Късовска каза: "От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат - с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио." От думите ѝ стана ясно, че всъщност руското посолство е избрало кой да води разговора с посланичката.

Късовска коментира пред радиото още, че категорично е било становището - "общо и многократно изразено от колегите в програмния съвет, че в интервюто (с Елеонора Митрофанова) имаше не просто пропаганда, а много пропаганда. ... Беше зададен въпросът доколко морално е БНР да излъчва такова интервю. Членовете на програмния съвет държат да бъде казано, че никой от тях не е действал под натиск, а за да бъдат защитени редакционните стандарти и името на БНР".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Неудобно ми е да го напиша за топжурналиста на газатата, но, уважаема Полина Паунова, пишете неистини!

    Програмният съвет на БНР няма никакви права да ЗАБРАНЯВА каквото и да било! Ето ви Правилника на ПС, за да се запознаете с него:

    https://bnr.bg/aboutbnr/page/organizacia-i-deinost-na-programnia-savet

    Пограмният съвет е СЪВЕЩАТЕЛЕН ОРГАН към ген.директор. Той не разрешава и не забранява, а дава мнение. Този, който взема решение не е ПС, Полина.
    Крайно време е розовата журналистика да не ката по тоталитарна инерция, е да спазва поднормативната база!

    Що се отнася до свободната неточна/неуместна употреба на крайни понятия в розовите комсомолски медии, го отдавам на система от генетични бъгове, като:
    а) тоталитарни корени от местна червена аристокрация и свързаните с това възприятия за безпардонно лидиране;
    б) неангажираност с истината, защото смятате, че - и така, и така - никой не се интересува от нея;
    в) татолитарната убеденост, че новите господари ви гарантират същото, като статите.

    Всъщност единствено обяснима е бясната реакция на Пеевски: той трябва да прави поведение пред Козяк, защото иначе...
    Необяснима ми е обаче атавистичната комунистическа автоцензура на всички останали!

    Пичове, с какво Митрофанова щеше да подрови "демокрацията"?
    Уважението към изказващите различно на масовото мнение не е ли част от демокрацията?
    Или пак и пак ни са нелега някакъв конюнктурен хегемониален прочит на правилата на демокрацията?

    Нередност?
  • 2
    pixtura avatar :-|
    oIo
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D": пропагандата на един престъпен режим, избиващ бременни, деца и невинни, не е различно мнение и не е част от демокрацията, точно както и нацизма е несъвместим с нея. Аман от кухи и нелепи опорки.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "oIo":

    Сигурно говорите за евреите, които масово избиват палестински жени и деца в Газа? Май труповете им минаха 20 000?

    https://www.aljazeera.com/program/newsfeed/2023/12/18/people-buried-alive-during-israeli-raid-on-gaza-hospital

    Тогава да чакаме Пеевски да забрани и на Н.Пр. Йосеф Леви Сфари да се изказва в медиите ли?
    Всъщност Пеевски май стана изключително полезна част от мафията за безпомощната жълтопаветната общност, а?

    Нередност?
  • 5
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • + 1

    Един от рядко умните (поне в тази поляризирана охлокрация на клубчета по интереси), който мернах някъде, е, че единствената разлика между уволнението на Силвия Великова от Пеевски и цензурирането на Волгин от Пеевски, е само в съвестта на хората, иначе процесът е един и същи.

    А ако някой смята, че му е работа да дава етикети за други държави - естествено това е негово право. Но на политическо ниво този акт не е нищо повече от захранване на задоволството на "демократичното" клубче по интереси. Което в същността си е може би дори по-тоталитарно и от тези, които в случая иска да цензурира.

    Естествено другата гледна точка е опорка, а ако някое от предрусалите комсомолчета в АЕЖ реши да се поупражнява за да поразмърда закърнелите си от либерални простотии мозъчни клетки - нищо чудно да се превърне и във фейк новина. Но политически мотивираният фактчекинг е точно толкова глупав, колкото и "анализите" на политически мотивирани журналисти, като г-ца Паунова.

    Нередност?
  • 6
    amerikanbastard avatar :-P
    amerikanbastard
    • - 1

    Полина Паунова от Сбовобна Европа ... ЯСНО!

    Нередност?
  • 7
    newmann avatar :-?
    von Newmann

    ✍️ Изключително добре свършена работа на другаря Пеевски - наш мощен патриот и политик от ДПС. ✍️

    Нередност?
Нов коментар