🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо подаде оставка директорът на БНР?

Андон Балтаков има ценни качества като почтеност и независимост, заради които е чуждо тяло в българската медийна и политическа среда

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Два дни след като министерството на културата пусна на сайта си Законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗИД на ЗРТ) за обществено обсъждане, първата остра реакция срещу него бе на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков.

Заради несъгласие с начина, по който изглежда законопроекта, в сряда сутринта, той депозира оставка пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Андон Балтаков съобщи за това в ефира на БНР в предаването "Нещо повече". В писмо до медийния регулатор той поиска възложения му тригодишен мандат да бъде прекратен считано от 1-ви ноември.

Това е най-видимият епизод от дълга драма в държавното радио, която започна още с избирането на предишния генерален директор Светослав Костов. Той се опита да смени гласа на БНР, така че новините и коментарните предавания да станат част от правителствената пропаганда. Опитите станаха видими и скандализираха много хора, генералният директор беше сменен. В нов конкурс, изненадващо за всички, беше избран Андон Балтаков - човек с опит в БНР, а след това работил в САЩ в едни от големите медийни компании. Той дойде в радиото с изцяло идеалистични цели, абсолютно необременен за подробностите в калния софийски пейзаж. И така радиото имаше нов директор, но остана старият управителен съвет - избран от генералния директор подозиран, че е под влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски. Дейността на БНР по принцип е уредена така, че управителният съвет има много голяма власт, а също така и мандат, който не може да бъде прекратен, освен при тежки нарушения. С други думи - ако направим алюзия с министерския съвет - сега има нов министър-председател, но стар състав на Министерски съвет. Балтаков трябва да управлява с хора, които не познава и на които очевидно няма доверие.

В продължение на месеци, той се опитваше да оправи тази очевидна недомислица и се срещна челно с управляващите - правителството и депутатите. С ГЕРБ и ДПС. Естествено техният интерес не е да направят БНР свободна и независима медиа, а точно обратното. Или ако бяха склонни да направят някакви отстъпки, то го правеха така, че това да затвърди хватката над БНТ.

Резултатът от този танц е оставката на Андон Балтаков. Краткият извод от нея е, че той в момента - неговите принципи, независимост и почтеност го правят да е много дразнещо чуждо тяло в българската медийна и политическа среда. И съответно тя се опитва да го изхвърли. Ето и подробностите:

Как се стигна до тук

Пред БНР Андон Балтаков заяви, че предложените от Министерството на културата промени в Закона за радиото и телевизията, които бяха публикувани на 19 октомври за обществено обсъждане (което ще продължи до 18 ноември - бел. ред.), не отговарят на промените, по които представители на националното радио и други експерти са работили през последните месеци. Основното намерение на законопроекта е да промени принципа на финансиране на БНТ и БНР. До сега ставаше по формален критерий - час програма. Ако бъде одобрен текста на закона финансирането на двете медии ще бъде обвързано с обществената им мисия, която е обяснена в 14 точки в проекта на медиен закон.

Според Андон Балтаков обаче от предложения за обществено обсъждане текст липсва уредба за това как ще се управляват двете медии и какъв ще е мандатът на управителните им съвети.

Факт е, че в проекта липсва цял раздел (Раздел III - бел. ред.) "Управление на БНТ и БНР", който засяга мандатите на генералните директори и структурата на управление.

"БНР подкрепи друг законопроект, в който имаше членове, които лично съм мотивирал и които касаят управлението на обществените медии. Бяхме поставили много ясни позиции как генералният директор ще работи с управителните съвети. Ако аз си доизкарам мандата, след две години трябва да посоча нови членове на управителния съвет, с които на практика ще трябва да работи следващият генерален директор, а не аз", заяви Балтаков пред "Нещо повече", като допълни, че настоява за оставката на министъра на културата Боил Банов.

Идеята на Балтаков е, че ако мандатът на генералния директор бъде прекратен предсрочно и на негово място бъде избран нов директор с нов мандат, при сегашното законодателство, членовете на УС не са задължени да се придържат към концепцията и договорните изисквания на новоизбрания ръководител, което поставя генералния директор в зависимост от УС, членовете на който могат да не са съидейници за концепцията на новоизбрания директор.

Директорът на БНР е предложил на законодателя тази практика да се ревизира, като мандатът на членовете на Управителния съвет бъде обвързан с този на генералния директор, техните договори бъдат обвързани с концепцията на генерален директор, който е в длъжност.

Според генералния директор на БНР въпреки огромните изисквания на договора за управление и обществените очаквания породени от концепцията на избрания ръководител, сегашният закон му дава тесен коридор за действие. Същевременно, Кодексът на труда създава допълнителни затруднения за подбор на оперативни ръководители, което ограничава възможността на новия ръководител да събере екип, който да приведе концепцията в изпълнение.

Затова и огорчението от вземането под внимание на тези бележки изпратени до Министерството на културата по повод проекта за медиен закон е обяснимо.

Отзвук и развръзка

Подаването на оставка предизвика отзвук и смут на почти всички нива в администрацията - Народното събрание, Министерството на културата, Съветът за електронни медии.

Пред медиите председателката на СЕМ Бетина Жотева, коментира, че се надява Андон Балтаков да размисли и да оттегли оставката си, защото е добър директор. "Успя да успокои нещата в радиото. Надявам се да го убедя, че има още много неща, за които да се борим", коментира Жотева.

След интервюто на директора по БНР позиция на сайта си публикува и министерството на културата. В нея се казва, че целият законопроект е публикуван на страницата на ведомството и "до 18 ноември могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни, включително от Българското национално радио", пише в позицията.

От БСП се обявиха за оставката на министъра на културата Боил Банов заради предстоящите промени в закона за радиото и телевизията.

Повод за дебат в пленарната зала на НС стана и депозираната оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков. Остри реплики по повод закона си размениха управляващи и опозиция. Депутатът от БСП Александър Симов настоя министърът на културата Боил Банов да подаде оставка заради несъобразяването с предложенията на БНР. Според Симов, върху БНР се слага намордник. "Министерство на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР", каза той.

Депутатът от ГЕРБ и член на медийната комисия Тома Биков каза от трибуната на НС, че от партията не приемат обвиненията, че върху БНР има политически натиск и симптоми за това. Той посочи, че работна група все още работи по промените в закона, предстои и обществен дебат. Биков заяви, че в последната година БНР работи свободно: "Аз искам да видя кога господин Балтаков ще каже, че той е бил притискан по какъвто и да било начин, от когото и да било политик от управляващото мнозинство, след като се говори по този начин. През последните месеци БНР е не просто обществена медия, критична към управлението, тя е опозиционна медия и ние нямаме нищо против това". Той призова директора на БНР да отиде в парламента и да каже има ли натиск над медията.

Председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов коментира в интервю пред БНР, че няма да пусне поправките в медийния закон в зала, докато всички заинтересовани не седнат на една маса и не обсъдят кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. "Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена", каза Рашидов. Според него досега е било пропуск това, че не е имало по-широко обществено обсъждане на предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията.

В четвъртък следобед на интернет страницата на БНР бе публикувано писмо от служители на радиото в подкрепа на генералния директор. То е адресирано до президента Румен Радев, министър председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание, европейските посланици, посланиците на Великобритания, САЩ и до всички медии.

В четвъртък, в края на деня, Андон Балтаков се срещна със СЕМ. И двете страни са единодушни, че медийното законодателство има нужда от цялостна ревизия, затова и директорът на радиото и медийния регулатор ще предоставят позициите си по публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията. За това са се разбрали членовете на СЕМ с Балтаков. Той има време до края на месеца да размисли дали иска да оттегли оставката си. Ако той не се откаже от нея и медийните надзорници я приемат това би означавало нова криза в БНР и месеци на нестабилност.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 10
    • + 2

    Подаде оставка защото го ще бъде подведен по наказателния кодекс за представяне на неистински документи за трудов стаж. Това е същият екземпляр като Дянков на групировката Капитал докаран от САЩ бързо бързо. Явно от там ви спускат кадрите и вие ги инжектирате тук където ви кажат.

    Нередност?
  • 2
    mediaworld avatar :-|
    mediaworld
    • - 4
    • + 2

    Извинявайте, Весислава, може ли само да уточните две неща в материала си:

    1. Имала ли сте трудово-правни отношения с БНР в последната година и ако да - какви са те?
    2. Как така вие бяхте единственият журналист, който пророкува, че Балтаков е най-добрият избор и като такъв заслужава да стане директор на БНР? Как само вие знаехте неговата биография преди конкурса?

    Ще се радвам да допълните материала и с този контекст.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 3

    Така е - мафията не търпи чуждо тяло. Каквото и да правят обаче, няма да пречупят радиото, там журналистите са закалени в борбата за независимост и имат масова поддръжка, националното радио и най-вече програма Хоризонт години наред държат първото място по доверие на обществото.

    Нередност?
Нов коментар