Опитите да се прехвърли отговорността за Божков на медии отиват в съда

Валери Симеонов обвини в корупция двама журналисти от bТV, ръководството заяви подкрепата си към тях с всички правни средства

"Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа директорът на новините в bTV Венелин Петков във фейсбук.
"Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа директорът на новините в bTV Венелин Петков във фейсбук.
"Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа директорът на новините в bTV Венелин Петков във фейсбук.    ©  Надежда Чипева
"Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа директорът на новините в bTV Венелин Петков във фейсбук.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Директните нападки срещу журналисти се превърнаха в предпочитана от властта самозащита, когато й се налага да обясни собственото си бездействие по трупани с години проблеми.

Поредните нападки в тази посока изля във вторник сутринта от ефира на държавната БНТ зам.-председателят на парламента Валери Симеонов, лидер на участващата в управлението НФСБ, след въпрос дали може да се очаква в списък на Държавния департамент с лица, на които им се забранява да влизат в САЩ заради корупция, да попадне и български политик.

"Навсякъде по света има корупция. Въпросът е да има ефективна борба с нея. Всичко може да излезе... Вие защо ме питате за корумпирани политици, не можете ли да допуснете, че може да излезе някой телевизионен водещ, или мислите, че водещите не са корумпирани... Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков... Какви са тези, които още от 15 декември им е казана цялата история на Найденови и на престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони, и те са мълчали", заяви Симеонов и допълни: "Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва."

Това не е първият опит и не само на бившия вицепремиер отговорността на държавните институции за хазартната империя на Васил Божков да бъде прехвърлена на медии, които отказаха да публикуват като "пощенски кутии" и без допълнително проучване твърденията на дългогодишни съдружници на Божков в други хазартни дружества. Освен на bTV тази информация, включително за заплахи за убийства, беше предлагана едновременно и на "Дневник и "Капитал" (публикация по темата имаше в първия възможен брой след отговора на Комисията по хазарта, както и за спестените такси), на разследващия сайт "Бивол", вероятно и на други специално подбрани издания, които впоследствие бяха обвинени, че не са я публикували, защото били защитавали хазартния бос.

Поддържаната и от Валери Симеонов теза го доведе до тройния гаф по БНТ във вторник - той призна, че е внесъл сегашните промени в Закона за хазарта заради сигнала на братята Найденови за невнесени такси (след пет години "Национална лотария"), обвини журналисти от bTV в корупция без доказателства, като в същото време им вмени и "прикриване" на престъпление, при положение че съдружниците на Божков са сезирали прокуратурата доста време преди да "сезират" избраните от тях медии.

Реакцията на bTV

От bTV Media Group във вторник разпространиха позиция, в която ръководството на медията заяви твърдата си подкрепа за водещия на сутрешния блок по bTV Антон Хекимян и директора на новините Венелин Петков, включително с всички правни мерки.

"Днес в национален ефир депутатът Валери Симеонов направи безпочвени твърдения относно почтеността на директора на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Media Group Венелин Петков и водещия на "Тази сутрин" Антон Хекимян. bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата", пише в изпратената позиция до медиите.

Във връзка с поредните неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV мениджмънтът на телевизията напомня, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация.

"Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията", пише в изявлението на медията, с допълнението, че всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. "Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията за същността на журналистиката и нейната роля в обществото", посочват от bTV Media Group.

Пред "Клуб Z" директорът на новините Венелин Петков уточни, че ще съди Валери Симеонов за клевета. "За протокола: документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа Петков и във фейсбук.

Част от войната за пълното овладяване на медиите

Зам.-председателят на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) Иван Радев определи поведението на Симеонов като недопустимо. Според него то "вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи. Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор. Известно е, че "Икономедиа" не за първи път става обект на репресивни действия от страна на държавни институции, а атаката срещу bTV трябва да се разглежда в контекста на случилото се с другите две телевизии с национално покритие, както и на несигурността около промяната в собствеността й", смята Радев. Затова по думите му е важно да се защити правото на журналистите на редакционна независимост.

АЕЖ излезе и с обща позиция, която може а видите тук

Кой всъщност е бездействал

В интервю в последния брой на "Капитал" Валери Симеонов също се опита да прехвърли на изданието, както и на bTV, отговорността за несъбраните от лотарията на Васил Божков такси за стотици милиони лева. В него той казва, че "министерството на финансите, министърът като отговорен фактор и министър-председателят не са взели мерки, защото просто никой не се е занимавал с хазарта и с работата на комисията".

На въпрос защо не са се занимавали Симеонов отговори с въпроса: "А защо медиите не се занимаваха? Защо bTV мълча 45 дни, мълча и "Капитал"?

На последвалото напомняне за многобройните публикации в "Капитал" за проблемите с хазарта, включително и оставената "вратичка", с която собственикът на "Национална лотария" е плащал по-малко такси от държавния тотализатор, зам.-председателят на НС обясни, че въпросът му бил "риторичен" и че във всички държавни институции, включително в прокуратурата, царял страх само от споменаването на името на Васил Божков, а не е имало политически чадър върху него.

По-големият проблем на Симеонов и на управляващите е, че не могат да обяснят убедително сегашните скоростно приети поправки в Закона за хазарта, с които бизнесът на Божков с лотарията става държавен, но най-скандалните му аспекти - разпространението и "зарибяващата" реклама в медиите остават на практика същите. Което потвърди липсата на адекватна държавна политика за хазарта и подхрани подозренията за пренасочване на контрола върху сериозния финансов поток в други ръце.