🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Валери Симеонов: Не допускам да е имало политически чадър над Васил Божков

Съпредседателят на "Обединени патриоти" за промените в Закона за хазарта и за акцията на прокуратурата срещу собственика на "Национална лотария"

"Ако е имало политическа зависимост, Васил Божков щеше да я извади, още повече че се намира извън България, в Обединените арабски емирства. Защо не говори?", казва Валери Симеонов
"Ако е имало политическа зависимост, Васил Божков щеше да я извади, още повече че се намира извън България, в Обединените арабски емирства. Защо не говори?", казва Валери Симеонов
"Ако е имало политическа зависимост, Васил Божков щеше да я извади, още повече че се намира извън България, в Обединените арабски емирства. Защо не говори?", казва Валери Симеонов    ©  Надежда Чипева
"Ако е имало политическа зависимост, Васил Божков щеше да я извади, още повече че се намира извън България, в Обединените арабски емирства. Защо не говори?", казва Валери Симеонов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Валери Симеонов е председател на НФСБ и съпредседател на коалиция "Обединени патриоти". Депутат от 43-ото и 44-ото Народно събрание. След последните парламентарни избори беше избран за вицепремиер в третото правителство на Бойко Борисов, но през ноември 2018 г. подаде оставка след протест на майките на деца с увреждания заради обидни реплики, които отправи към тях.

Как си обяснявате, че когато преди две години внесохте промени в Закона за хазарта, забраняващ рекламата на лотарийни игри, от ГЕРБ направиха всичко възможно да не бъдат приети, а тези, които сега предлагате, вървят скоростно в парламента?

- Ситуацията е различна.

Какво се случи, че така изведнъж се промени ситуацията?

- Когато за пръв път един човек е извикал, както беше в приказката, че "царят е гол", никой не е бил съгласен. След това обаче с времето истината е стигнала до общественото мнение и вече нагласите за промяна в Закона за хазарта са налице. Втората много сериозна причина естествено са разкритията, които бяха изнесени в медиите през декември за огромните мащаби на злоупотреби с прилагането на закона от частните лотарии. Това беше и поводът да внеса този законопроект.

Вашето отношение по този въпрос е ясно, въпросът е кое според вас наложи преосмислянето на позицията на ГЕРБ?

- С ГЕРБ сме партньори в управлението на държавата, което не може да бъде безразлично при злоупотреба за около 600 млн. лв. за петгодишния период от съществуването на лотарийните игри. Ако ГЕРБ са безразлични, това означава да са съпричастни с това престъпление, изнесено в медиите. Така че те бяха, не искам да кажа принудени, но по-скоро бяха убедени, че трябва да се вземат решителни мерки в тази посока. Аз така си обяснявам промяната, въпреки че не очаквах такава сериозна подкрепа. Просто, след като внесох законопроекта, поисках разговор с премиера, на който той беше поканил финансовия министър Владислав Горанов и министъра на спорта Красен Кралев, и получих пълна подкрепа. Не съм консултирал предложените промени с премиера Борисов преди внасянето им в парламента. Не бях консултирал с него и предишните промени в Закона за хазарта. Аз, като съм убеден, че нещо е правилно, предпочитам да не се вдига много шум, а да се внесе в парламента и оттам нататък каквото ще става - да става.

Казахте, че дружествата за лотарийни игри са реализирали огромна печалба, за която не са плащали такси. Как е възможно това да се случва в продължение на 5 години при положение, че в Комисията по хазарта има представители на НАП, службите, а председателят й се назначава от министъра на финансите, както и редица контролни органи, които би трябвало да наблюдават работата на комисията?

- При оферта 10 000 лв. на ден не е трудно да купиш комисията (според прокуратурата предлаганият от Васил Божков подкуп всъщност не се е състоял, защото е бил отказан - бел. ред.). А защо Министерството на финансите, министърът като отговорен фактор и министър-председателят не са взели мерки - отговорът е, че просто никой не се е занимавал с хазарта и с работата на комисията.

Защо никой не се е занимавал?

- А защо медиите не се занимаваха? Защо bTV мълча 45 дни, мълча и "Капитал"?

Това не е вярно освен че отговорността за несъбраните от държавата суми не е на медиите. В "Капитал" сме писали много по темата - включително и когато внесохте предишните промени в Закона за хазарта, както и за оставената "вратичка", с която частната лотария на Божков е спестявала такси.

- Въпросът ми е риторичен. Защото има много сериозни рискове за хората, които се заемат с тази тема. Независимо дали са журналисти, дали са от министерство или членове на комисия, те изпитват основателен страх. Има огромен страх в обществото в момента, в който се произнесе името на Васил Божков - Черепа.

Може да питате г-н Гешев например защо след като сигналът срещу Божков е подаден на 5 декември, чак в края на януари последваха действията на прокуратурата. Отговорът за мен е, че и прокуратурата се е страхувала от Божков. Имало е нужда от обединена атака, която да бъде проведена по всички флангове и тогава да се включи и прокуратурата.

Надали прокуратурата в последния момент е установила всички тези 7 обвинения към него. За мен би било далеч по-добре, ако прокуратурата по-рано беше обвинила Божков и го беше задържала. Защото сега не сме сигурни, че ОАЕ ще го върне. Аз също имам интерес да беше хванат тук, а не сега да мисля, ако оттам вдигне телефона, на кого ще се обади в България и какво ще организира.

За мен беше по-добре прокуратурата да се беше задействала по-рано да му вземе международния парспорт и да го беше прибрала. Така както направи с Нено Димов. Защото, нали, Нено Димов няма зад себе си милиарди, няма зад себе си въоръжени мутри, няма зад себе си цяла империя и много лесно може да бъде прибран. Ако прокуратурата се беше задействала още когато внесох закона и Борисов ме подкрепи, щяха да го задържат. Но те не направиха това и така му дадоха възможност да избяга.

Когато за пръв път внесох законопроекта за забрана на непряката реклама на лотарийните игри, това се прие като удар срещу Нова TV и bTV. И това е другата причина според мен, поради която от ГЕРБ тогава не го подкрепиха. Чисто и просто имаше страх от това как ще бъдат представени в тези телевизии и дали няма да им се срине рейтингът. Е, на мен ми сринаха рейтинга. Ще ви кажа нещо, което досега не съм казвал. Аз освободих вицепремиерския пост благодарение на това, че фактически срещу мен не бяха протестираща група на майки на деца с увреждания, а двете телевизии - Нова TV и bTV, които всяка вечер в новините отразяваха протестите от по пет човека, за да изглеждат много. Това продължи 26 дни. Тези две телевизии ме принудиха да си подам оставката, за да не саботирам правителството. Но както виждате, времето е нещо непредвидимо. Излиза, че някой път човек може да си го върне. Но не това е причината да внеса законопроекта, а старата ми битка и кауза да прекратя това повсеместно търкане на талончета.

Страх ли е причината или е имало политически чадър над Васил Божков?

- Не допускам да е имало политически чадър. Ударите, които в момента нанасяме на хазартния оператор, са толкова тежки, че той няма как да си затвори устата. Ако е имало такава зависимост, той щеше да я изкара, още повече че се намира извън България, в Обединените арабски емирства. Защо не говори? Ако има зависимости, аз не вярвам той да ги премълчи, защото при него въпросът е на бизнес и финансово оцеляване. А иначе нямам никакво съмнение, че е купувал политици, особено като гледам поведението на БСП и какви аргументи изкараха при обсъждането на законопроекта за хазарта в пленарната зала. Румен Гечев да говори за едва ли не национализиране на лотарийните игри и да призовава за спазване на закона при положение, че през 2013 г. неговият подпис стои под законопроекта, с който лотариите се освобождават от данък (всички промени за хазарта от 2009 г. досега минават с гласовете на депутатите от ГЕРБ - бел. ред.).

Бързото приемане на сегашните промените и действията на прокуратурата спрямо Божков създадоха усещането за сценарий за превземането на бизнеса му.

- Каквото и да говорим, винаги ще има хора, убедени, че това е световна конспирация, само че не е така.

Предлагате всъщност търкането на билетчетата да продължи, но под шапката на държавата - как ще гарантирате, че същата държава, която създаде условията за този заклеймяван сега бизнес на Божков, ще заработи по друг начин?

- Гаранциите ги има в предложенията за промени в закона за хазарта. Само държавният спортен тотализатор ще се занимава с продажбата на талони и това ще става само в лицензирани за това места. Кои са лицензираните места на спортния тотализатор? Това са тото пунктовете и който иска да търка талончета, ще трябва да ходи там. Там вече ще може да се следи дали лицето е пълнолетно и ако не е, няма да му позволят да си купи талонче.

Защо от сегашните ви предложения отпадна забрана и на непряката реклама на лотарийните игри?

- Защото държавният тотализатор ще определя кога и къде ще си влага парите. Когато операторът е държавен, той е длъжен като държавна институция да спазва конституцията и да се грижи за здравето на българските граждани. Ако не се грижи, над него има министри, а над министрите има Народно събрание. Така че можем да ги принудим да премахнат всичките тези реклами с лъжливи примамващи суми на спечелили хора.

Такива бяха мотивите ви в предишния ви законопроект за хазарта, но сега ги няма.

- От една страна, тотализаторът няма как да съществува без реклама. И по времето на социализма имаше реклама. Има реклама, защото без рекламата няма как хазартните игри да съществуват. Но тази реклама вече ще бъде дозирана и определена от държавно предприятие, на което можем да му държим сметка.

Докъде стигна делото за неустойката по приватизационния договор на Български морски флот, чиито собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви, за което лично настоявахте?

- Агенцията за публичните предприятия и контрол, както вече се казва Агенцията за приватизацията, получи справките от БМФ за изпълнението на приватизационния договор. На основание на разминаванията са подали искане до Министерския съвет да плати таксата в Арбитражния съд и преди Нова година тя е платена. Така че нещата сега са в ръцете на Арбитражния съд. От друга страна, корабособственикът също е завел дело и аз не мога да кажа как то ще се развие. Хубавото е, че вече е предприел необходимите мерки за увеличаването и постигането на нормата на тонажа, заложена в приватизационния договор. Доколкото имам информация, това изискване вече са го постигнали, но това не означава, че няма арбитражният съд да постанови, че в 10-годишния период има неизпълнение на договора. Нещата вече не зависят от правителството, а от съда.

Президентът Румен Радев свали доверието си от правителството. Може ли да се каже, че започва война между институциите?

- Да, война е. От епизодични престрелки нещата се превърнаха във война, което е изключително грозно и компрометиращо за институциите в България и за политиката като цяло. С това действие нивото слезе изключително ниско. От тук нататък мнението на българските граждани за политиците не може да се очаква да бъде добро. Коментарите ще бъдат, че и едните, и другите са маскари. Но така е решил г-н Радев, така е постъпил. За мен от тази война на институциите като цяло губи България.

Редно ли е прокуратурата да огласява записани чрез СРС разговори на президента и командира на ВВС ген. Цанко Стойков?

- За мен тази размяна на удари между прокуратурата и президентството, на която бяхме свидетели, можеше да остане на тази фаза. И двете страни допуснаха сериозни грешки. Според мен огласяването на тези разговори не трябваше да става. Ако прокуратурата е имала основания, трябваше да си подготви нещата за сваляне на имунитет, импийчмънт и т.н. От друга страна, президентът да дава такива крайни оценки на прокуратурата също беше грозно.

След година ще има редовни парламентарни избори - как според вас престоят ви във властта през този мандат на Борисов ще се отрази на доверието към НФСБ?

- При всички случаи участието във властта носи негативи и това е повече от ясно. Друг е въпросът, че като партия ние нямаме участие в изпълнителната власт. Имаме вицепремиер, който е политически необвързан (Мариана Николова - бел ред.). Тези на по-ниските нива също не са политически фигури. За мен управлението на държавата не трябва да е подчинено на партийни квоти и партийна лакомия, а единствено на интересите на държавата. Според мен политиците трябва да те оценяват по това, което са направили. Ако хората оценят това, което сме направили, ще ни подкрепят. Ако не го оценят - връщаме се кой откъдето е дошъл. Няма драма. Не съм женен за политиката. Аз съм човек от бизнеса и не се храня от политиката.

Интервюто взе Велина Господинова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    happymimi avatar :-|
    happymimi
    • - 1
    • + 2

    Не знам дали е имало чадър, но че чак сега се заговори за него и за незаконните му дейности, при положение, че дейността му е ясна от години...Малко е странно. Идва Гешев и почва да раздава правосъдие. А преди това що са спали?

    Нередност?
  • 2
    bulair avatar :-|
    Булаир
    • + 1

    Валери Симеонов: Не допускам да е имало политически чадър над Васил Божков

    Това "умозаключение" предполага, че масовата публика е съставена основно от дебили ... Не, че е далече от истината, де ?!

    Нередност?
Нов коментар