🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Частните лотарии са забранени, агресивната реклама на хазарт остава*

Държавното тото става монополист на пазара на търкане на билетчета и ще може да наема обекти за продажба на талони

Вносителят на промените Валери Симеонов заяви, че в момента темата за забрана на рекламата на хазарта е рискова и предлага тя да бъде обсъдена на по-късен етап
Вносителят на промените Валери Симеонов заяви, че в момента темата за забрана на рекламата на хазарта е рискова и предлага тя да бъде обсъдена на по-късен етап
Вносителят на промените Валери Симеонов заяви, че в момента темата за забрана на рекламата на хазарта е рискова и предлага тя да бъде обсъдена на по-късен етап    ©  Надежда Чипева
Вносителят на промените Валери Симеонов заяви, че в момента темата за забрана на рекламата на хазарта е рискова и предлага тя да бъде обсъдена на по-късен етап    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До седмици продажбата и разпространението на лотарийни билети от частните лотарии ще спре, а издадените лицензи за тази дейност ще бъдат обезсилени. Така на пазара на талончета за търкане монополист ще стане държавният спортен тотализатор, който ще може да ги рекламира както досега. Ограничение за продажбите им ще има, но текстът е написан неясно и крие риск близки до властта да се възползват от него, няма гаранции и че спечелилите от частна лотария, които са се съгласили да си получат наградата разсрочено, няма да си останат милионери само на хартия. Това стана ясно в петък, след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за хазарта.

Текстовете минаха в зала без дебат. Те бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов като след обнародването на закона, лицензите на частните лотарии се обезсилват. Единствено БСП заявиха, че ще гласуват с "въздържал се" с аргумент, че от преждевременното обезсилване на издадени вече лицензи може да пострада бюджетът заради заведени съдебни искове. Председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че са разглеждали практиката на Съда на ЕС и няма основание да считат, че с обезсилването на лицензите на частните лотарии ще се наруши Договора на ЕС. Според нея няма и противоречие с Конституцията, тъй като според решение на Конституционния съд държавата може да ограничи определени икономически сфери в името на друг важен обществен интерес.

По време на заседанието на проекта в бюджетна комисията в четвъртък беше повдигнат и въпросът с рекламата на хазарт, която и сега се води полузабранена, но управляващите демонстрираха явно нежелание да се занимават с тази тема, въпреки, че хазартът избуя именно заради агресивното му промотиране години наред в прайм тайма на националните телевизии. В залата дори бяха поканени и представители на две спортни федерации, които да обяснят колко много разчитат на парите за спонсорство, идващи от хазартния сектор. С две думи - хазартът може и да е порок, но парите не миришат.

Кой засяга

Промените в Закона за хазарта ще засегнат най-силно компанията "Ню геймс", която държи лиценза на "Национална лотария" и в която мажоритарен собственик е Васил Божков. Приходите от залози на компанията за 2018 г. са в размер на почти 700 млн. лв. по отчет - т.е. нейният пазарен дял в сегмента на моментните лотарии е над 90%. Другото частно дружество с лиценз е "Евробет" (отново от орбитата на Божков) за играта "Лотария Бг", но нейните продажби през годините спадат и в момента са много малки.

В приетите сега текстове се посочва, че печалбите от лотарийните игри, които не са изплатени до влизането в сила на закона, се изплащат "съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра". Една голяма част от печалбите обаче се изплаща разсрочено. Например в общите условия на "Национална лотария" е посочено, че в зависимост от играта една определена по размер част от печалбата се изплаща на играчите веднага, а останалата се разсрочва за период от 20 години. На практика това означава, че ако утре "Ню геймс" бъде обявена във фалит, една част от късметлиите от търкане на талони може и да си останат милионери само на хартия. Депутатите не знаеха колко е дължимото по такива награди от "Ню геймс".

А продажбите?

С новите поправки се въвежда изискване държавното тото да продава лотарийни билети само в собствени или наети обекти, които са обособени като пунктове за лотарийни игри и в които персоналът е само на тотото и освен това са включени в лиценза му. Този текст е написан неясно и отваря врата за широко тълкуване - т.е. талони ще се продават като досега, но просто на места с табелка "лотариен пункт". А и предвид опита и практиката на провеждане на търгове в държавните дружества до момента, рискът наетите обекти да се окажат на точните хора винаги съществува. Въпросът е и на каква цена.

В момента по думите на изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов дружеството има 1553 точки на продажба, като само една трета от тях са собствени пунктове. Останалите са външни вериги, като например Български пощи и "Лафка", които разпространяват талончетата им срещу комисиона.

*Текстът е обновен в 10.50 часа на 7 февруари.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 4

    Тоест специфичната психологическа обработка на населението ще продължи, само че не от частен, а от държавен оператор. Евала! И в Гърция има сравнително чести реклами на тяхната лотария ОПАП, но тя само се споменава, а не се показват печеливши на всеки 30 минути. И отделно от това има държавно тото. Юруш на печалбите! Веднъж се живее! Всичките пари в талони за лотарията и фишове за тотото!

    Нередност?
  • 2
    iavorski avatar :-|
    iavorski

    няма гаранции и че спечелилите от частна лотария, които са СЕ съгласили да си получат наградата разсрочено.

    Имате грешка в този текст. Правилния вариант е:

    няма гаранции и че спечелилите от частна лотария, които са ГИ съгласили да си получат наградата разсрочено

    Нередност?
  • 3
    gosko22 avatar :-P
    gosko22
    • + 3

    Защо рекламата по телевизията не е забранена? Все пак е хазарт. Нали това е целта да се намали хазарта а не да се смени собственика.

    Сега ще е много удобно. Държавата ще избира в коя телевизия да се харчат десетки милиони за реклама на държавната лотария. Разбира се в Нашата телевизия.

    А Пеевски о Майка му тръгнаха от Тото-то. Май Пеевски и неговите кадри освен ТоТо ще си имат и Лотария. Честито.

    Нередност?
Нов коментар