bTV ще има нов собственик на 13 октомври

Европейската комисия одобри покупката на телевизионната компания CME от фонда на Петр Келнер PPF

Архивна снимка на Петр Келнер от 2011 г., предоставена от PPF. Чешкият бизнесмен избягва всякаква публичност, не дава интервюта и старателно се пази да не бъде сниман
Архивна снимка на Петр Келнер от 2011 г., предоставена от PPF. Чешкият бизнесмен избягва всякаква публичност, не дава интервюта и старателно се пази да не бъде сниман
Архивна снимка на Петр Келнер от 2011 г., предоставена от PPF. Чешкият бизнесмен избягва всякаква публичност, не дава интервюта и старателно се пази да не бъде сниман    ©  PPF
Архивна снимка на Петр Келнер от 2011 г., предоставена от PPF. Чешкият бизнесмен избягва всякаква публичност, не дава интервюта и старателно се пази да не бъде сниман    ©  PPF
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

"Европейската комисия одобрява без условия предложеното придобиване на Central European Media Enterprises (CME) от PPF Group и смята, че сделката не повдига никакви притеснения от гледна точка на конкуренцията в европейското икономическо пространство". Това се казва в официалното съобщение на дирекцията в ЕК, която отговаря за конкуренцията - европейският еквивалент на КЗК.

Това беше последната пречка пред това фондът на чешкия бизнесмен Петр Келнер (който в България притежава и телеком компанията "Теленор") да придобие едни от най-гледаните телевизии тук, както и в Чехия, Словакия, и Румъния. Съобщението на КЗК беше последвано веднага и от пресрилийз на самата CME, в който се казва, че сделката ще бъде приключена след една седмица - на 13 октомври.

С това целта на Петр Келнер да има една от двете големи телевизии в България се изпълни въпреки съпротивата на българското правителство. Преди година, след като PPF придоби българският телеком бизнес на "Теленор", беше сключена и сделка за покупката на най-голямата медийна група в България - тази около "Нова телевизия". С безпрецедентно до този момент решение обаче българската КЗК забрани сделката. По-късно стана ясно, че Келнер е получил предложение да вземе за съдружник българския бизнесмен Кирил Домусчиев, но е отказал. Броени дни по-късно КЗК е забранила сделката. След няколко месеца тогавашният собственик на "Нова" - шведската компания MTG, започна нова процедура за продажба, като този път предварително беше поискано одобрението на българското правителство. В резултат на тези консултации беше сключена сделка с Кирил Домусчиев, която КЗК светкавично разреши.

Сделката на Петр Келнер за CME (и съответно bTV) сега отново не е минала без опити за съпротива от българска страна. В официалното съобщение за разрешаването на покупката сега Европейската комисия изрежда и какви официални притеснения са били изказани за българския пазар. Процедурата на Генерална дирекция "Конкуренция" включва и питане на местните регулатори. Според съобщението за България са били изразени притеснения, че новият собственик може да спре да продава рекламно време в тв каналите на своите конкуренти - другите големи телеком компании. "Комисията смята, че новият собственик няма да има възможност или икономически стимул да спре да продава рекламно време на конкурентите си. Комисията също смята, че има достатъчно алтернативни тв канали със сравними аудитории и сравним рекламен инвентар, които ще останат на пазара", се казва в официалното съобщение.

За България сделката за bTV ще има голямо отражение на няколко пазара. Смяната на собствеността на един от най-гледаните канали ще има отражение върху медийния и рекламния пазар. Синергията с "Теленор" ще се отрази и на телеком пазара и конкуренцията там. Сделката има огромно значение и от политическа гледна точка. След купуването на "Нова телевизия" от близкия до властта Кирил Домусчиев и превръщането на новините и публицистиката там в част от правителствената пропаганда bTV остана единствената свободна медиа с голяма аудитория. Ако Петр Келнер е сключил или сключи сделка с правителството, или предпочете да препродаде българския канал, това ще означава, че ще бъдат загасени сериозна част от прожекторите на свободната журналистика.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 15
    • + 2

    Бтв-то свободна медиия?? Това е нямам думи. Аз и моето семейство отказваме да гледаме Бтв. Това е нашият протест с начина по който една национална медия се намесва в политиката, заема страна и манипулира хорта. Това, което прави Бтв не се е случвало с национална медия никога у нас, може би веднъж в тъмните години на 90-те. Това, което прави Бтв сега ще влезне в учебниците по журналистика и медии като пример за една от най-лошите практики в тези среди.

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 9

    До коментар [#2] от "scuby":

    Точно така, гледай нова телевизия, там всичко е стерилно освинено от новия собственик.

    Наистина се надявам, че Келнер няма да е новият Домусчиев!

    Нередност?
  • 4
    kaka_lara avatar :-|
    kaka_lara
    • + 6

    До коментар [#2] от "scuby":

    И какво точно прави бТВ? Гледай си Канал 3, БНТ и Нова телевизия и се кефи на Прасчо и компания.

    Нередност?
  • 5
    edin_balgarin avatar :-|
    Един Българин
    • + 1

    Малко по малко изчезват добрите медии. Всяка е зависима от нещо. Нова изгони господарите за уронване на престижа на ББ, в БТВ все още има свястни журналисти, които ще заминат вероятно т.к. Пешо работи за пари, а ББ ги раздава насам-натам без да ги брои...

    Нередност?
  • 6
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • - 1
    • + 1

    БТВ? Кой ли я такова тази псевдо телевизия!...

    Нередност?
  • 7
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Този човек е пост-комунистически олигарх, станал милиардер буквално за една нощ. От горчив опит, ние в България знаем как се става олигарх в Източна Европа. За съжаление, също знаем, че такива хора нямат интерес нито от демокрация, нито от свобода на словото, нито от независима журналистика. Б0клуци като Бареков (които все още не са прибрани в NOVA), доволно потриват ръце, защото надушват своето триумфално завръщане в национален ефир. Много жалко за България!

    Нередност?
  • 8
    polite_bear avatar :-|
    HERMES
    • + 1

    Значи нашата Комисия за защита от конкуренцията видя проблем при закупуването на НОВА от Келнер, но не вижда проблем при изкупуването на медии от Доумсчиев и окрупняването им в НОВАнал3. Правилно съм я прекръстил на Комисия за защита от конкуренцията. Да видим Келнер как ще подходи, още повече, че е собственик и на Теленор.

    Нередност?
Нов коментар