🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Нова тв" иска да придобие "Канал 3", още две телевизии и радиа, свързвани с Пеевски

В искането за сливането на и без това близките като политика медийни групи трудно може да се види някаква бизнес логика

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Година и половина след като братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха "Нова тв" и онлайн групата "Нет инфо", те искат разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да разширят медийното си влияние. Този път, купувайки пакет от телевизии и радиа, всички свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Това стана ясно от публикувано на сайта на КЗК съобщение за образувано производство за концентрация. Искането включва "Канал 3" и музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша". Регулаторът по закон има пет седмици да разреши или не сделката, като, ако прецени, може да започне и задълбочена проверка, която удължава процедурата.

Между изсветляването на близостта и липсата на логика

Искането на Домусчиев да придобие медиите е донякъде изненадващо - от бизнес гледна точка в купуването на още един канал и радиостанции няма особена логика. Групата на "Нова" вече покрива аудиториите на тези медии, а допълнителното им разширяване едва ли ще донесе толкова голяма допълнителна печалба.

От друга страна обаче, то може да се разглежда и като официализиране на така или иначе голямата близост между между "Нова" и медиите, свързвани с Пеевски. През последната година няколко кадри от "Канал 3" бяха назначени в управлението на "Нова". През април миналата година шефката на новините на "Канал 3" Миляна Велева стана директор "Новини и актуални предавания" в телевизията на Кирил Домусчиев. В началото на 2020 г. пък управител на "Нова броудкастинг груп" стана Ива Стоянова, отново бивше лице от свързваната с Пеевски "Канал 3" и дори за кратко неин съсобственик.

"Канал 3" е собственост на дружеството "Елит медиа България", което за 2019 г. отчита 3.2 млн. лв. приходи и загуба 732 хил. лв. Приходите на дружеството "Радио Веселина", в което влиза освен радиото и музикалната телевизия The Voice, за изминалата година са 2.4 млн. лв. спрямо 2.34 млн. лв година по-рано и печалба 910 хил. лв. Приходите на компанията - собственик на радио The Voice, "Радио Експрес" са в размер на 5.6 млн. лв., с 2% повече от предишната година, и печалба 20 хил. лв.

Собственик на продаваните дружества е "Бест съксес инвестмънт", според чийто консолидиран финансов отчет за 2019 г. приходите му са нараснали с 34% до 7.5 млн. лв. Тогава в пределите на групата влиза "Канал 3", което допреди това е собственост на компания, в която Ива Стоянова е мажоритарен собственик.

Връзките с Пеевски

До 2011 г. собственик на пакета от радиа и музикална телевизия беше германската медийна група ProSiebenSat.1, която тогава продаде бизнеса си в България на "А. Е. Бест Съксес Сървисис", притежавано от едноименно дружество в Кипър. Още оттогава неин управител е Гергана Данова. Следват няколко вътрешни реорганизации и сега групата е собственост на регистрираната в Кипър компания Toruk. За неин действителен собственик е посочена Гергана Данова.

Пряка връзка с Пеевски липсва, но косвени изобилстват. Най-видната е, че групата на Данова през 2016 г. придоби печатницата на "24 часа", а през 2017 г. и тази, строена с над 100 млн. лв. от КТБ за самите вестници на Пеевски. След затварянето на банката синдиците й започнаха да продават отделно сградата и машините, което очаквано изпари интереса към актива и така те бяха купени от създадената за целта "София принт инвестмънт". Скоро след тази сделка дружеството беше прехвърлено на друга свързвана с Пеевски компания - "Юрий Гагарин".

За "Канал 3" пък още през 2015 г. в КЗК беше подадено искане за концентрация от "Нова българска медийна група" (тогава собственост поравно на Пеевски и майка му Ирена Кръстева). Сделката беше набързо одобрена от регулатора, но така и не е финализирана. Така още четири години след това телевизията на хартия оставаше на предишният й собственик - свързаното с Любомир Минчев "Медийна инвестиционна организация", въпреки че новинарската й политика следваше плътно тона на официалните медии на Пеевски. През 2019 г. тя стана официално собственост на "Ти Ви медия проджект", в което Ива Стоянова има 90% дял, а от февруари 2020 г. става част от "Бест Съксес Сървисис".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 5

    Аз пък поглеждам на този ход от съвсем различен ъгъл. Медиите на Пеевски излизат на светло чрез консолидация с легитимна компания като Nova Broadcasting Group. Телевизията е скъпо занимание, а Киро и брат му очевидно нямат нито пари, нито акъл как да развиват такъв бизнес (нито пък техния авер Пеевски). Затова консолидират активите, за да могат да препродадат цялата медийна група по-скъпо, като същевременно запазят някакво присъствие и влияние в нея (дори и миноритарно). Моментът е подходящ, защото новия собственик на БТК, United Group, искаше да купи bTV, и продължава да има интерес (и пари) за покупката на телевизии на Балканите, които да интегрира с телеком бизнеса си.

    Нередност?
  • 2
    uri26589456 avatar :-P
    Alexander Alexandrov
    • + 7

    Точен коментар,но от пет говна дали ще стане шипков мармалад предстой да видим!

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 3

    Моментът за продажба на NOVA е сега, защото сделката на Келнер за покупката на СМЕ още виси на косъм. Ако чехът не успее на купи bTV, интересът на United Group несъмнено ще бъде насочен обратно натам, а не към NOVA, защото те са единствените, които купуват телевизии на Балканите в момента и в обозримо бъдеще. При такова развитие, Киро и Пеевски буквално за една нощ ще се намерят в ситуация с камък на врата - с огромна задлъжняла медийна компания, без никаква държавна помощ от едно ново правителство, и най-вече без перспективата за голям инвеститор, който лесно да ги спаси от цялата тази каша. Така че Кире, сега е моментът, ако искаш да излезеш сух.

    Нередност?
  • 4
    eww53643788 avatar :-|
    Ивайло Атанасов
    • + 3

    До коментар [#3] от "olga_kokoshkina":

    Без подкрепата на продажните медии олигархията не може да съществува. Тук няма никаква нормална бизнес логика (купуваш за да спечелиш). Тук харчиш пари за да си на власт.

    Нередност?
  • 6
    smileislife avatar :-P
    SML
    • + 1

    Логиката е само една - бият поредното шамарче на Киро, който много се кефи да е близък до властта и да се снима с Бойко, но му излиза малко скъпо :D Досега Пееф издържаше Канал 3 при доста ограничена аудитория. С покупката на Нова, властта реално няма нужда от маргиналните медии, които са на загуба, но и нямат толкова влияние... та Пееф излиза от губещ бизнес, който контролира и издържа пряко, за сметка на такъв, който само контролира, но друг издържа :D :D И за целия тоя кеф, Киро ще трябва да си плати... остава само да разберем, колко ще му струва това удоволствие. (от целия пакет сигурно само Веселина има някаква стойност като бизнес)

    Нередност?
Нов коментар