🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дидие Щосел ще управлява телевизиите на Келнер, но без bTV

Начело на CME Bulgaria застава чехът Любош Йетмар, Флориан Скала остава изпълнителен директор на "БТВ Медиа Груп"

Дидие Щосел    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

променена на 13 октомври в 15:30 ч.

Бившият главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел ще оглави групата телевизионни компании, продадени от Central European Media Enterprises (CME) на чешката инвестиционна група PPF Group на Петр Келнер. Сред телевизиите под управлението на френския мениджър няма да е българската група bTV, съобщиха източници на "Капитал". Информацията впоследствие беше потвърдена и с официално съобщение на PPF. За целта се създава дружеството CME Bulgaria, което ще бъде шапка на "БТВ медиа груп". То ще се ръководи от чешкия мениджър Любош Йетмар, който допреди месец управляваше втората най-голяма телевизионна група в Чешката република. Йетмар ще докладва директно на Ладислав Бартоничек, миноритарен акционер в PPF. Начело на bTV остава Флориан Скала.

"Имаме отговорност, предвид миналите постижения на CME с тези телевизии. Искаме да надграждаме върху тези успехи и от позициите, които тези компании заемат на съответните си пазари като независими телевизионни оператори. Очакваме да създадем нови бизнес възможности между медийните операции и телекомуникационните услуги. И имаме удоволствието да имаме толкова силна и лоялна аудитория, и ще укрепим връзката с нашите зрители чрез съдържание и превъзходно потребителско изживяване", обяви в съобщението Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF.

Начело на групата

Щосел напусна "Нова телевизия", след като компанията беше придобита от дружеството "Адванс медиа груп" на Кирил и Георги Домусчиеви от предишния собственик - шведската MTG, за 185 млн. евро. Той държеше и малък дял в групата, който беше изкупен от новите собственици. Щосел ръководеше групата в продължение на седем години като изпълнителен директор. Под негово управление беше сключен рекламният договор с "Национална лотария" на Васил Божков, а името му беше замесено и в уволненията на водещата Ани Цолова и карикатуриста Чавдар Николов под натиск от Делян Пеевски.

На новата си позиция Щосел ще управлява едни от най-гледаните телевизии в Чехия, Словакия, Словения и Румъния с общи приходи от над 600 млн. долара за миналата година. Сред тях са най-голямата чешка телевизия TV Nova, румънската Pro TV, словашката Markiza и др.

От Прага до София

До началото на септември Любош Йетмар беше председател на борда на групата GES Media Asset, която държи втората най-голяма чешка телевизия Prima. Той беше управляващ директор и на Radio United Broadcasting, компанията, държаща радио портофилото на Prima Group. Преди това е работил и за НВО. В България той ще отговаря за стратегията, оперативната дейност и развитието на бизнеса. От PPF съобщиха също в официалното съобщение, че компанията разбира жизненоважната роля на независимите и обективни медии в днешното общество и "ще продължи да се придържа към ценностите, които направиха новините на bTV много уважавани".

"bTV e добре управлявана компания с изключителен потребителски обхват и разпознаваемост на марката и очаквам с нетърпение да работя с мениджърския й екип. Мой приоритет е да продължа мисията на bTV чрез предоставяне на независими и обективни новини, както и висококачествено развлечение за нашите зрители," заяви в официалното съобщение на PPF и Любош Йетмар.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 3

    bTV е отделена самостоятелно от останалите операции на СМЕ в другите държави. Няма по-ясен знак от това, че новият собственик вече търси нов собственик за българската медийна група.

    Нередност?
Нов коментар