🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Процъфтяващите телевизионни канали на Афганистан се подготвят за репресии

Талибаните обещават откритост, но някои телевизионни оператори започнаха автоцензура

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

На 20 август милиони афганистанци следяха местния телевизионен оператор Tolo, за да гледат интервю със защитника на правата за образованието на жените Малала Юсафзаи, спечелила Нобелова награда за мир. Преди години тя бе простреляна в главата от пакистански талибани и едва оцелява. Скоро след интервюто говорител на афганистанските талибани посети офисите на Tolo в Кабул за двучасова дискусия за медиите и правата на жените. Вместо да се оплаква или да отправя заплахи, той обеща, че новото правителство ще уважава свободата на печата.Няколко дни по-рано друг говорител беше интервюиран от репортерка на Tolo, което е прецедент за ислямистите. На пресконференции талибански служители отговарят на трудни въпроси ("Прости ли ви афганистанският народ?"), които могат да доведат до изгонване на журналист в Саудитска Арабия. Талибаните твърдят, че са омекнали от последния път, когато са били на власт. Първоначалната им толерантност към афганистанската телевизия е част от кампания за убеждаване на света, че наистина е така.

Умели в използването на социалните медии

Талибаните, както всяка дори наполовина компетентна политическа сила, са умели в използването на социалните медии. Това им помага да достигнат до международната аудитория. Но подходът на групата към комерсиалната телевизия ще играе по-голяма роля за влиянието върху това как афганистанците виждат новото си правителство. Когато в края на 90-те години талибаните управляваха страната, те се опитаха да забранят телевизията и обикаляха, разбивайки техниката на гражданите. Да се направи същото днес би имало твърде висока политическа цена.

Tolo, водещият телевизионен оператор в страната, беше създаден през 2004 г. В момента има повече от 200 местни и международни телевизионни канала, като в програмите има от кулинарни състезания и игрални предавания до ислямско образование и спорт. Много афганистанци нямат спомен за живота без медии.

Нарастващ тв интерес

Близо 70% от афганистанците гледат телевизия според проучване на фондацията с нестопанска цел "Азия", докато през 2019 г. едва 30% имат достъп до интернет. Шоупрограмите в праймтайма могат да привлекат 10-12 млн. зрители, над една четвърт от населението. Много повече хора гласуваха миналата година на финала на "Афганистанска звезда", музикален конкурс, наподобяващ "Американски идол", отколкото на националните избори.

"Няма какво друго да се прави, казва Саад Мохсени, шефът на Tolo. Всички се събират пред телевизора и обсъждат предаванията с часове. Също като САЩ през 50-те години." И за разлика от социалните медии, които често изолират потребителите в идеологически балони, афганистанската телевизия е предимно балансираща сила.

В страната има над 200 местни и международни телевизионни канала.

През 2008 г. правителството се опита да забрани популярната индийска сапунена опера "Защото свекървата някога е била снаха", която министърът на културата счете за твърде груба. Феновете бяха възмутени. Tolo се бори със забраната в съда и правителството отстъпи. Същата година то отстъпи и в борбата с друг популярен телевизионен оператор, Ariana Television Network, след като задържа водещия на разследващо предаване за критики на двама министри.

Макар и Tolo да отстоява позициите си в новините, телевизията прави някои отстъпки по отношение на своите развлекателни програми. В очакване на по-пуритански правила каналът е спрял излъчването на две турски сапунени опери, както и музикални шоупрограми. Запълва времето, като удвои продължителността на излъчването на новини, излъчва крикет мачове и исторически сериали за Османската империя.

Много афганистанци смятат, че талибаните постепенно ще затягат юздите. Жената, която интервюира говорителя на талибаните, вече избяга. Неотдавна талибанските войници пребиха журналист и оператор от Tolo. И все пак, ако талибаните направят телевизията скучна и консервативна или я забранят изцяло, ще отчуждят огромна част от афганистанците и ще загубят средство за влияние върху тях. Нещо повече - цензурирането или забраната на телевизия би подкопало кампанията им да убедят света, че са се присъединили към XXI или поне XX век.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved