Новото правителство на талибаните – санкционирани от ООН за тероризъм и издирвани от ФБР

Очаквано не бе изпълнено обещанието, че кабинетът в Афганистан ще бъде "приобщаващ"

Няколко души, санкционирани от ООН за тероризъм, и вътрешен министър, включен в списъка на ФБР с най-издирваните лица - така изглежда новото правителство на талибаните в Афганистан, което те определят като временно. Това се случва на фона на нарастващата хуманитарна криза в страната, след като талибанските сили превзеха Кабул миналия месец.

Назначенията показват ключовата роля на мрежата "Хакани" - група, която САЩ определят като чуждестранна терористична организация, пише Financial Times. Освен това не включват нито една жена или някой, който да не е част от талибаните въпреки уверенията, че кабинетът ще бъде "приобщаващ".

Доминиране на висшето ръководство на талибаните

Премиер ще бъде Мохамад Хасан Ахунд, който се смята за близък съветник до молла Омар, основателя на движението, починал миналото десетилетие. Политическият ръководител на талибаните Абдул Гани Барадар, водил преговорите със САЩ, заема поста вицепремиер. За министър на отбраната е определен Мохамад Якуб, син на покойния основател на талибаните молла Омар. Вътрешен министър ще е Сираджудин Хакани - високопоставен представител на мрежата "Хакани", който е издирван от ФБР за нападения срещу САЩ и информация за когото има възнаграждение от 5 млн. долара. За бившия афганистански президент Хамид Карзай и за политика ветеран Абдула Абдула няма предвидена роля в кабинета въпреки проведените задълбочени разговори с талибаните.

Анализаторите посочват, че новото правителство е доминирано от висшето ръководство на движението. "Определено това не е "приобщаващ" кабинет за една страна, която е толкова разнообразна като Афганистан. Той изключва жените и много други етнически общности. Това затруднява осъществяването на връзки с талибаните от страна на международната общност, тъй като някои от членовете на правителството са в списъка със санкционирани лица", казва Али Яуар Адили, директор на Afghanistan Analysts Network.

Талибаните подчертават, че става въпрос за временен кабинет и в бъдеще ще бъдат положени усилия за включването на политически опоненти. Оповестяването на правителството беше отложено, докато движението не обяви победа над съпротивата в Панджшир, където се намираше последната база на опозицията в Афганистан, предвождана от Ахмад Масуд. Масуд обаче отрича, че талибаните контролират района, и казва, че сраженията продължават.

Когато временното може да е за постоянно

САЩ и регионалните сили поставиха сформирането на "приобщаващо" правителство като едно от изискванията за признаването на талибанското управление. Анализатори обаче смятат, че е малко вероятно това някога да бъде изпълнено.

Обайдула Бахеер от Американския университет в Кабул обобщава: "В нашата част от света всеки път когато някой каже, че става въпрос за временно правителство, това не означава задължително, че наистина е временно. Талибаните нямаше да включат топ лидерите си във временна роля. Сега ще използват това като оправдание, с което да обяснят защо кабинетът им не е приобщаващ."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Този текст е поредното преразказване от обикнатия Financial Times и поредното убийство на Капитал - някогашният лидер в БГ журналистиката.
    Провесено е отново бяло знаме над Иван Вазов 20, над редакцията на някогашната медия, превърната сега в бюро за легализация на скучни поръчкови преводи...

    Ако там бяха останали журналисти, нямаше как да не напишат собствен обзор, в който нямаше как да не се спомене, че:

    1. В Афганистан реално протича ислямска революция.
    Такава, каквато стана в Иран през 1979 г. Такава, каквато САЩ се правят, че не предизвикаха в Ирак, Сирия, Йемен, Либия.

    В този смисъл декларираните по-горе очаквания за жени-министри в Кабул са много причудливи. Няма ислямистка държва, въвела шериата, с жени министри. Никъде! Нито в Саудитска, нито в Катар, нито в ОАЕ, нито в Пакистан, нито в Мавритания. Никъде! Но за това в Капитал нито ред. И защо в Афганистан се очаква да има? Защото Капитал където му кажат мери с връчен му чужд за света неолиберален аршин ли?

    2. В обявения състав на правителството на талибаните присъстват представители на всички етнически групи (племена): вторият вице е узбек, икономическият министър е таджик. Преобладават пущуните, които са мнозинство и в Афганистан. И таджикът Ахмад Масуд имаше реален шанс да е в състава му, ако в края на август беше се огледал как Западът заряза петата си колона в Афганистан и два дни по-късно не се беше предоверил на MI-6, че ще го подкрепят в бунта в Панджшир. И - естествено - не го.

    Восток дело тонкое, заключава много точно Сухов в любимия ми Белое солнце пустыни.

    Афганистан е нагледното доказателство, че козарите, щото не разбират сложния език на тинк-танковете оттатък океана, просто напъждат солджърите им с тоягите си.
    Трета империя умира в гърчове в Афганистан.

    И накрая в конспект:
    а) талибаните не издържаха на изкушението и ще обявят правителството си точно на 11 септември - датата, която преди 20 г бе използвана от САЩ като повод за нахлуването им в Афганистан, с церемония, символизираща победата над агресора. Вероятно върху дефилиращите хиляди зарязаните в паниката на бягството американски бронирани машини на публиката ще махат козарите, сложили на коланите си скалпа на още една империя;
    б) талибаните обявиха, че желаят да поддържат дружески отношения с всички страни с изключение на Израел;
    в) преди време САЩ бяха обявили награда от 5 млн долара за сведения за местопребиваването на новия министър на МВР молла Хакани.

    Чудя се дали да не предложа на Капитал вариант да се освободи от грантаджийското робство на Ам за БГ и да докладва на Козяк, че търсения Хакани заедно с съратниците му се намират в Кабул?

    5 млн. долара!! Цял живот грантове!

    Нередност?
  • 2
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    До коментар [#] от "":

    Не вярвам да подкрепяш талибаните.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Re: xte

    Доста първосигнално съждение е, че щом упреквам Капитал в невъзможност да предостави обективна и аналитична информация по понятни грантаджийски причини, значи подкрепям талибаните.

    Не, не подкрепям талибаните!

    Но подкрепата към тях в Афганистан и победата им е обективно следствие от тотално сбърканата политика на САЩ в последните 30 г, която и в Афганистан запрати махалото в крайното ислямистко положение. Както преди това същата политика направи същото в Ирак, в Сирия, в Йемен, в Либия.

    Улавяте ли устойчивата повторяемост на една и съща причина, която довежда до едно и също следствие?

    И второ: неолибералният аршин е доста неадекватен за моделиране и обясняване на многообразието на света. Работи само, докато натовски щикове крепят изкуствено наложената догма. Дойде ли въпросният 31 август, неолибералната догма се разпада на пух и прах.

    Има една прекрасна българска поговорка: Със свой устав в чужд манастир не се влиза.
    Някой да им я преведе на английски.

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 1

    Ре: Докторе, поговорката за манастира е руска; в България се изразяваме по по-различен начин, например: В чуждо село и керемидите бият :-). Ре:xte29566872 Идеята, че който не е с нас, е с тях е само една идея по-малко отвратителна от тази, че който не е с нас, е против нас. Но друго ми идва: 300,000 армия (редовната афганска, обучавана 20 г. от добри инструктори) с оръжие за милиарди не даде и един изстрел. Такъв масов паралич идва само ако всички са наясно, че не си прав, аут си, зле е. Нещо подобно на украинските войници в Крим. Колкото и да си outnumbered и outgunned, все една пушка ще гръмне, все някой ще си сложи главата в торбата, ако има защо. Още повече в Афганистан, с неговите древни традиции в това отношение. Но не би, което навява, че талибаните всъщност са моуст уелкъмд от огромното мнозинство от народа. Те все така са си варвари за мен и Вас, но и ние за тях не сме цвете за мирисане, вероятно. И да, по времето на 40-та армия и ОКСВА беше по-добре...

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 5

    До коментар [3] от "D-r D":

    Хайде не лъжи! Готов си да се прегърнеш с всеки дикатор и масов убиец, стига той да е в услуга на Изтока! Форумът тук помни всичките подкрепящи слова за Асад, Мадуро, Хафтар, Ердоган, Путин, Дзипин.

    Ако Капитал пишеше по африкански теми, с удоволствие би застанал зад гърба на някой от техните главорези.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Re: weiss
    Руска била наистина! Благодаря.
    А за 40-та общовойскова цяло поколение тук нищичко не е и чувало. Нито за електрификацията, училищата, болницете, разработката на рудните находища, които оставиха съветите.

    Нередност?
  • 7
    herkules avatar :-|
    herkules
    • + 1

    Стига сте си чесали езиците с глупави метафори. В Украйна е корено различно от Афганистан. В цял свят всички войни, всички несгоди, всички извършвани зверства са заради прословутите женски права. Крайно време е всички да разберат, че жените са вторият пол с много ниско качество и нямат вясто в управлението на света, който мъжете са изградили. Никакви права не трябва да имат жените и не само в Афганистан. Талибаните заслужено ще изколят жените-съдийки (така им трябва), нагло пратили в затворите мъже заради женската простащтина - полово неравенство, дискриминация на жените или измислено насилие над жените, като са оставили много афганистански семейства без препитание. Такава жена осъдила мъж сега ще умре задължително за да възтържествува справедливостта, коя то винаги е била мъжка, а не женска. Край с феминизма в Афганистан насилствено наложен с оръжие от САЩ! Дано и в Хр свят мъжете вземат пример от Афганистан и с физическа сила ликвидират феминизма, като дееманципират женския пол и го пратят където му е мястото или в отвъдното, за да заживее светът спокойно, че навсякъде се осмърдя на женско и техн. развитие буксува, заради женско присъствие в него!

    Нередност?
Нов коментар