🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как талибаните си осигуряват финансиране в Афганистан

Воениризираната групировка получава сериозни средства и от чужбина

Reuters    ©  Reuters

Смята се, че талибаните са една от най-богатите военизирани групировки в света. След две десетилетия борба със САЩ и съюзнически сили, бойците в момента контролират Афганистан.

Но как успяват талибаните да поддържат дейността си? Колко богати са всъщност?

Талибаните управляваха Афганистан от 1996 г. до края на 2001 г., когато бяха свалени от американските сили. Въпреки 20-годишния конфликт, който последва, и смъртта на десетки хиляди талибански бойци, териториалният контрол и военната сила на групата са се увеличили през последните години.

До средата на 2021 г. талибанските бойци са наброявали приблизително 70-100 хил. в сравнение с около 30 хил. преди десетилетие според данни на САЩ. Поддържането на това ниво на активност изисква много финансиране от източници както в Афганистан, така и извън него. Годишният доход на групата от 2011 г. нататък се изчислява от ООН на стойност около 400 млн. долара. Но до края на 2018 г. това число може да се е увеличила значително, до 1.5 млрд. долара годишно според разследвания на BBC.

А откъде талибаните получават пари?

Интервюта на BBC, проведени в Афганистан и чужбина, показват, че групата управлява сложна финансова мрежа и данъчна система. Талибаните са разработили редица източници на доход. Това са някои от основните:

1. Чуждестранни дарения

Няколко афганистански и американски служители отдавна обвиняват определени държави - сред които Пакистан, Иран и Русия, в предоставянето на финансова помощ на талибаните. Това е практика, която групата често отрича. Въпреки това частни лица от Пакистан и няколко държави от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, се считат за най-големите индивидуални дарители. Макар и невъзможно да се измери с точност, тези източници на финансиране се смята, че осигуряват значителна част от приходите на талибаните. Според експерти даренията могат да достигнат 500 млн. долара годишно. Тези връзки са дългогодишни. Според секретен доклад на разузнаването на САЩ през 2008 г. талибаните са получили 106 млн. долара от чуждестранни източници, по-специално от държавите от Персийския залив.

2. Търговия с наркотици

Отдавна се смята, че талибаните управляват данъчна система, която да покрива разходите за техните бунтовнически операции. Тази система включва и незаконната търговия с наркотици. Афганистан е най-големият световен производител на опиум, който може да бъде рафиниран за производството на хероин. С прогнозна годишна стойност на износа между 1.5 и 3 млрд. долара, опиумът е голям бизнес, доставящ по-голямата част от хероина в целия свят. Отглеждането на опиумен мак е осигурило почти 120 хил. работни места в Афганистан през 2019 г. според ООН. Според афганистански държавни служители талибаните събират 10% данък върху отглеждането на опиум. Съобщава се също, че данъци се събират и от лабораториите, които превръщат опиума в хероин, както и от търговците, които контрабандират незаконните наркотици.

Колко печелят талибаните от производството на опиум? Оценките на годишните им приходи от незаконни наркотици варират от 100 до 400 млн. долара, което представлява около 60% от общите приходи за година, заяви американският командир генерал Джон Никълсън в доклада на специалния генерален инспектор за възстановяване на Афганистан (Sigar) за 2018 г.

Но някои експерти казват, че това число е надценено. Талибаните често отричат участието си в индустрията с наркотици и се гордеят с това, че са забранили отглеждането на опиумния мак за кратък период, докато са били на власт през 2000 г.

3. Разширяване на сферите на влияние

Финансовата мрежа на талибаните се простира далеч отвъд данъчното облагане само на опиумния бизнес. В отворено писмо през 2018 г. талибаните предупредиха афганистанските търговци да плащат данъците си върху различни стоки - включително гориво и строителни материали, когато пътуват през контролираните от тях райони. След като свалиха афганистанското правителство, талибаните сега контролират всички основни търговски пътища в страната, както и граничните пунктове - създавайки повече потенциални източници на приходи от внос и износ.

През последните две десетилетия значителна сума от Запада също неволно е попаднала в джобовете на талибаните. Първо, талибаните облагат с данък проекти за развитие и инфраструктура - включително пътища, училища и клиники - финансирани предимно от Запада. Второ, смята се, че талибаните са печелили десетки милиони долари годишно от облагане на камиони, доставящи международни сили, разположени в различни части на страната. Смята се също, че те са спечелили значителна сума от услуги, предоставяни от афганистанското правителство.

Ръководителят на афганистанската компания за електроенергия заяви пред BBC през 2018 г., че талибаните печелят повече от 2 млн. долара годишно, като таксуват потребителите на електроенергия в различни части на страната.

Съществуват и приходи, генерирани директно от конфликти. Всеки път, когато талибаните превземат военен пост или градски център, те изпразват хазната и изземват десетки оръжия, автомобили и бронирани превозни средства.

4. Мини и минерали

Афганистан е богат на минерали и скъпоценни камъни, голяма част от находищата не са разработени в резултат на гражданската война през последните години. Минната индустрия в Афганистан е с размер от близо 1 млрд. долара годишно според представители на афганистанското правителство. По-голямата част от добива е с малък мащаб и голяма част от него се извършва незаконно. Талибаните са поели контрола върху мини, изнудвайки за пари действащите законни компании, които ги експлоатират, а и такива, които незаконни извършват минна дейност. В годишния си доклад за 2014 г. екипът на ООН за аналитична подкрепа и санкции посочва, че талибаните получават повече от 10 млн. долара годишно от 25-30 незаконни минни операции в южната провинция Хелманд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 2

    Сеят мак и пекат кифлички ...

    Нередност?
  • 2
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    Напротив, талибаните забраняват отглеждането на опиум и наказват.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Всъщност между двата талибански халифата - между 2001 и 2021, когато из Афганистан бродеха американски и натовски солдати, страната се превърна в меката на опиумния мак и нелегалният износ на хероин скочи десетки пъти спрямо нивата при управлението на талибаните.

    Преди няколко дни попаднах във Veteranstoday на интересен анализ (не го намерих, за да кача линк), че ДАЕШ-ките взривове около летището на Кабел са не антиамерикански акт, а реакция на скоро обявеното от талибаните възвръщане на забраната на хероина.
    А защо до летището?
    Защото за времето на американското "управление" то се превърна в един от сериозните транзитни хъбове за наркотика. И явно терористите от ДАЕШ ще воюват с талибаните за контрол над летището, което е жизнено важно за тях.

    Авторът подробно описва връзките на американските спецслужби с ИД в Хорасан в наркобизнеса, както и сътрудничеството на ИД в Х с турските Сиви вълци, заради позициите им в наркорепубликата Косово, откъдето хероинът плъзва из Европа.

    Така че, по-същественият въпрос не е кой финансира талибаните - в различно време Саудитска, Иран, Пакистан. Същественият въпрос е дали заплахата на талибаните да прекратят милиарден международен мръсен бизнес и взривовете на летището не са начало на задаващата се война за съхраняване на всяка цена на наркодържавата Афганистан.

    Пък да видим в това противопоставяне кой на чия страна ще се запише...

    Нередност?
Нов коментар