Консорциум с участието на Elliot преговаря да купи Nielsen Holdings за 15 млрд. долара

Сделката може да бъде договорена до няколко седмици

В момента дейността на компанията, която развива бизнес и в България, е разделена на два сегмента - първият измерва и анализира медийната публика, а вторият се занимава с покупки на потребителите.
В момента дейността на компанията, която развива бизнес и в България, е разделена на два сегмента - първият измерва и анализира медийната публика, а вторият се занимава с покупки на потребителите.
В момента дейността на компанията, която развива бизнес и в България, е разделена на два сегмента - първият измерва и анализира медийната публика, а вторият се занимава с покупки на потребителите.    ©  Reuters
В момента дейността на компанията, която развива бизнес и в България, е разделена на два сегмента - първият измерва и анализира медийната публика, а вторият се занимава с покупки на потребителите.    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Консорциум от частни инвестиционни компании с участието на Elliot Management е в напреднал стадий на преговори за купуване на компанията за телевизионни рейтинги Nielsen Holdings за приблизително 15 млрд. долара, включително дълга, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с въпроса. Преговорите за финансиране с редица банки напредват и сделката за придобиване може да бъде завършена до седмици, твърдят източниците. Сделката все още не е сигурна, тъй като разговорите могат и да се провалят. Ако бъде сключена, това ще се случи в момент, когато сделките са намалели в резултат на нестабилността на пазара и нахлуването на Русия в Украйна. Сливанията и придобиванията в световен мащаб са намалели с около 30% тази година в сравнение със същия период на 2021 г., като според Dealogic обявените сделки са на стойност около 776 млрд. долара.

В понеделник сутринта Nielsen имаше пазарна оценка 6.2 млрд. долара, а цялата й оценка достига над 11 млрд. поради големия дълг от 5 млрд. долара. Все още не са известни детайли като потенциалната цена на акциите. В понеделник акциите на Nielsen поскъпнаха с над 30% до 22.85 долара, след като The Wall Street Journal съобщи за преговорите.

В момента дейността на компанията, която развива бизнес и в България, е разделена на два сегмента - първият измерва и анализира медийната публика, а вторият се занимава с покупки на потребителите. Телевизионните рейтинги на компанията предоставят оценки за гледаемостта, които се използват от мрежите за продажба на рекламно време, както и да уверят рекламодателите, че са получили това, за което са платили. С популяризирането на стрийминг услугите и със загубата на зрители на сателитна и кабелна телевизия през последните години Nielsen губи своето влияние. Въпреки че компанията е въвела показатели за стрийминг, тя не е единствената в тази област. Акциите на компанията са се понижили значително от 2016 г. насам, когато са се търгували за над 55 долара. При затварянето в петък акциите на Nielsen са били на стойност 17.51 долара.

Интересът наElliot Management

Nielsen е била придобита през 2006 г. от група частни инвестиционни дружества, включваща Blackstone Inc., Carlyle Group Inc., KKR & Co. и Thomas H. Lee Partners LP. През 2011 г. компанията отново става публична.

Elliot притежава дял в Nielsen от 2018 г., когато призовава компанията да проучи възможност за продажба. Следващата година Nielsen обявява, че ще отдели част от бизнеса си, за да създаде две отделни публични компании: основния си медиен бизнес, както и Global Connect, която ще се занимава с пазарни анализи. Миналата година Global Connect беше продадена на фирмата за частни капитали Advent International Corp. за близо 3 млрд. долара и в момента е известна като NielsenIQ.

Elliot е все по-активен в сферата на частния капитал, като през януари неговото подразделение Evergreen Coast Capital Corp. се съгласи заедно с партньор да купи компанията за облачни изчисления Citrix Systems за 16.5 млрд. долара, включително дълговете. Това беше последното от поредицата големи изкупувания с ливъридж, тъй като фирмите за частен капитал се стремят да използват натрупаните парични средства.