🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Е-банкирането: е-втино и е-фективно

Финансовите операции през интернет са удобни за заетите хора, а често са и по-изгодни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чакането на опашка е изнервяло всеки. Затова, ако искате да избегнете губенето на време в банки и офиси за плащане на ток, вода, парно и други, си струва да се замислите за интернет банкирането.

То позволява по всяко време на денонощието всеки ден от седмицата да се нареждат и извършват банкови преводи и транзакции.

Операциите

които са достъпни през този канал на банкиране, са най-общо два вида - пасивни и активни. Това означава, че клиентът, от една страна, може да следи, а, от друга - да управлява парите си онлайн. През интернет може да се проверява актуалната наличност по банкови сметки (разплащателни, спестовни, депозитни и др.) и движението по тях - постъпили и преведени суми, удържани такси и др. Може да се следи какво е състоянието на задълженията по кредитни карти, по кредити и към доставчици на комунални услуги като ток, парно, вода, телефон и др., както и какви плащания са извършени по тях. Клиентите могат да се информират и за актуални валутни курсове, лихвени проценти по депозити и др.

Активно интернет банкирането може да се ползва за преводи към лични и чужди сметки, за преводи към бюджета и за масови преводи (към няколко получатели), да се купува или продава валута, да се търгува с ценни книжа, да се плащат сметки за комунални услуги, да се кандидатства за потребителски кредит, овърдрафт, кредитна карта, да се откриват разплащателни сметки и срочни депозити и др. Кръгът от операции, които са достъпни през този електронен канал, зависи от условията на конкретната банка. При някои банки например по електронен път могат да се нареждат преводи само в левове, а при други и във валута.

Освен че е удобен, интернет банкирането е и по-евтин начин за управление на личните средства. Много банки посочват, че ?82

Разходите

за клиентите са по-ниски. Например при нареждане на преводи те може да заплащат по-ниски такси в сравнение с тези, които внасят, когато правят същите операции в банков офис. Намалението на таксите може да е от порядъка на 10 и дори 50% от стандартния размер. При някои банки обаче са намалени само таксите за преводи в левове, но не и във валута. Често преводите в интернет между сметки в една банка са безплатни, а понякога - и преводите за погасяване на задължения за комунални услуги. В допълнение клиентите на този вид банкиране пестят разходи, свързани с посещения на банков клон, посочват от Пощенска банка.

Някои банки нямат такси за регистрация и обслужване на интернет банкиране, други събират месечна (най-често от порядъка 0.50-4 лв.) или годишна (например 2-3 лв.) такса за ползване на услугата или за издаване и ползване на електронен сертификат.

За да се ползва интернет банкиране, обикновено са нужни компютър с определени технически характеристики според изискванията на банката и интернет връзка.

Достъпът

до банковите сметки в онлайн пространството е възможен, след като клиентът получи от банката определените от нея средства за своята идентификация - потребителско име и парола, а в повечето случаи - и електронен сертификат. При някои банки потребителското име и паролата са достатъчни за това от произволно избран компютър клиентът да влезе в сайта за електронно банкиране и да извършва пасивни и активни операции, без да му е нужен електронен сертификат. В този случай обаче може да има ограничения за активните операции - например преводи да се извършват само към лични сметки на клиента или към сметки на предварително обявени пред банката трети лица получатели. При други банки само с потребителско име и парола се осигурява достъп до банкова информация, но за транзакции през интернет се изисква и издаден от тях електронен сертификат. При трети сертификатът винаги е нужен при ползване на услугата. Сертификатът представлява електронен документ, който идентифицира ползвателя на услугата и показва, че той има право да се разпорежда със съответната сметка. Той наподобява електронния подпис, който обаче е значително по-скъп. Сертификатът се инсталира на избран от клиента компютър, като няма пречка да бъде записан и инсталиран и на друг.

От гледна точка на

Сигурността

банките най-често изискват клиентите задължително да посетят техен офис, за да бъде активирана услугата, дори и когато са се регистрирали през интернет за нея. Комуникацията през сайтовете за интернет банкиране е организирана по специални начини, а достъпът се контролира чрез потребителско име, парола и електронен сертификат. От Булбанк посочват, че при първа регистрация промяната на паролата е задължителна точно с цел защита на сигурността. Банкери препоръчват и след това периодично паролата да бъде променяна. В общите условия на банките обикновено изрично се посочва, че хората, които ползват интернет банкиране, трябва да пазят в тайна всички данни за идентификацията си в интернет и при съмнения, че някой ги е научил, да уведомят незабавно финансовата си институция по телефона, а след това и писмено, за да блокира достъпа до услугата.

Интересът

към интернет банкирането нараства осезаемо, тъй като е удобно средство за управление на личните финанси, посочват от Банка ДСК. От ПИБ отбелязват, че през 2006 г. броят на клиентите на услугата се е увеличил над 2.5 пъти спрямо тези през 2005 г., като най-често използвани са левовите преводи и наблюдаването на движения по сметка. От Societe Generale Експресбанк посочват, че услугата се ползва активно от близо 13% от клиентите на банката, като най-често те правят справки по операции по сметка, стандартни преводи и бюджетни преводи. От ОББ отбелязват, че ако онлайн банкирането й се разглежда като виртуален банков клон, то по брой преводи той би заел второ място, а по обем преводи първо място сред клоновете на банката.

Облекчение

50% по-ниски такси може да заплащат клиентите на интернет банкирането, когато нареждат банкови преводи онлайн в сравнение с тези, които внасят, когато правят същите операции в банков офис. Често преводите в интернет между сметки в една банка са безплатни.

Седем стъпки до интернет банкирането

1. Подава се искане за ползване на услугата в банков клон или по интернет

2. Посещава се банков клон, подписва се договор за услугата и се получава ПИН-плик с потребителско име и парола за достъп

3. При първото посещение на сайта за интернет банкиране се променя паролата

4. От сайта за интернет банкиране се заявява и се изтегля електронен (цифров) сертификат

5. Електронният сертификат се инсталира на избран компютър

6. Интернет банкирането се извършва с потребителско име и парола или и с електронен сертификат според вида операции и изискванията на банката

7. Активни операции - преводи и др., се нареждат по всяко време, а се изпълняват според заявената дата и работното време на банката и на платежната система

* Някои от стъпките са различни при отделните банки

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    стефан

    "Сертификатът представлява електронен документ, който идентифицира ползвателя на услугата и показва, че той има право да се разпорежда със съответната сметка. Той наподобява електронния подпис, който обаче е значително по-скъп."

    Нека някой компетентен да обясни на журналистката какво е това електронен подпис, цифров сертификат и разликата между тях, защото усещам че има едно фундаментално неразбиране на понятията и технологията.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Longanlon

    Бе написано е така, че неспециалисти да го разберат - ясно е, че ако се навлезе в терминология ще го прочетат само хората, които вече го знаят.


    Ползвам интернет банкиране от около 2 години и съм много доволен.
    - Имам достъп до информация по текущото състояние на сметките си, както и до движенията по тях 24/7,
    - преводите са въпрос на 5 минути (половината от което време използвам, за да проверя 3 пъти дали съм попълнил правилно iban-a страх лозе пази), а често парите пристигат в целевата сметка за по-малко от час без дори да използвам онова Рингс ли беше там за светкавичните преводи.
    - Активирал съм смс известяване при движение по сметките и буквално секунди след каквато и да е транзакция получавам съобщение в телефона си.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Мдааааааа...

    ... и хакерите имат 24 чсов достъп до сметката ти

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    v2

    Нередност?
  • 5
    zarkova avatar :-|
    zarkova

    пък то това за хакерите нищо общо.както в америка никой не се плаши от това така трябва да е и тук.все пак затова са направени всички тези изисквания за сигурност, системата се проверява и поддържа редовно да не кажа всекидневно и така опасността се намалява максимално.всичко ства мн по-лесно и бързо

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    k

    кви хакери бе брато?
    тва да не ти е на баща ти правеца,
    то да не става като по филмите, върже две жички, отвори лаптопа и аре вътре е, почват разни цифри на минават по екрана и той хаква ли хаква.
    в 99,9% от случаите "хакерите" разчитат на човешката глупост, обаждат ти се и викат: "абе я си дай паролата, че правим профилактика"
    в останалите случай работят с вътрешни хора - така че споко
    да не говорим ч еелектроните престъпления оставят мн повече следи от останалите , така че и да стане нещо такова ще ги хванат бързо

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Мдааааааа...

    Брато може да викаш на циганчетата в махалата си, не на мен.
    Ми те хакерите били гилеми балъци - обаждат ти се и те питат за паролата ти. Не съм знаел, че е така. Да знаеш в БГ някой да е осъден за 'електронно престъпление". Ами ако хакера ти е дръпнал паричките от Русия или от Нова Зенландия. Иди го търси.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    ДАДА

    АЗ РАБОТА В БАНКА И ТЕЗИ ГЛУПОСТИ,КОИТО СТЕ НАПИСАЛИ НЯМАТ СМИСЪЛ.ЖУРНАЛИСТКАТА ИЗОБЩО НЕ Е В ЧАС,А ЗА ВАС ДА НЕ КОМЕНТИРАМ.
    ИНТЕРНЕТ БАНКИРАНЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА САМО ОТ ТОЗИ PC,НА КОЙТО Е НАПРАВЕНА ПЪРВОНАЧАЛНАТА РЕГИСТРАЦИЯ.ВЕРОЯТНОСТТА,ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПОГРЕШЕН IBAN Е МИНИМАЛНА,ЗАЩОТО СИСТЕМАТА РАЗЧИТА ЗНАЦИТЕ КОИТО СА 22 НА БРОЙ.В IBAN -А
    ВСЕКИ ЗНАК ОЗНАЧАВА НЕЩО И АКО ЕДНА ЦИФРА НАПИШЕШ ПОГРЕШНО,СИСТЕМАТА ЩЕ ТЕ ВЪРНЕ.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    ХакерБГ

    Минавайте на е-банкиране приятели, очаквам ви

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал