🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сговорна комшийска дружинка

С новия закон за управление на етажната собственост ще трябва да разчитате на добросъседския дух

Вече добрата управа на сградата ще си личи отдалече
Вече добрата управа на сградата ще си личи отдалече
Вече добрата управа на сградата ще си личи отдалече    ©  Надежда Чипева
Вече добрата управа на сградата ще си личи отдалече    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всеки понякога се нуждае от лично пространство. Но точно тогава половинката решава да шета наоколо, децата да играят, а кучето да се разхожда. Дразненията обаче не свършват с входната врата - чувате съседските разпри, силна музика или ремонтна дейност в разнообразни часове от денонощието. Новият закон за управление на етажната собственост прави опит да промени това и да ви даде възможност заедно с други раздразнени съседи да решите част проблемите си с единични "дразнители". Отношенията, които досега се уреждаха на добра воля, се институционализират, което обаче поражда и опасения дали няма да се стигне до терор на мнозинството.

Два начина

Според текста на закона управлението на етажната собственост може да се извършва чрез общо събрание или сдружение на собствениците, като и двете са доброволни и никой не може да бъде задължен да членува в тях.

Рутинното управление на сградата е подобно на фирма - има общо събрание и управителен съвет (най-често само един домоуправител). Както преди новия закон, то има правото да приема правилник за вътрешния ред, да събира консумативи за ремонти дейности и поддръжка, да определя план за извършване на ремонтни дейности и да определя размера на паричните вноски в общ фонд на кооперацията и т.н. Общото събрание се свиква най-малко веднъж годишно, а и също може да бъде свикано от собственици, които имат общо най-малко 20% от общите части на сградата.

Свикването става с покана най-малко 3 дни преди датата на събранието, освен ако е неотложен случаят, тогава законовият срок е най-малко 24 часа. Поканата трябва да ви се връчи лично или на пълнолетен член от домакинството, но ако всички отсъстват, може да се залепи на вратата, като тогава се считате за уведомени. Също така има изискване да не се свиква в периода 15 юли – 15 септември, в дни на официални празници, или обявени от Министерския съвет за почивни. Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67% идеални части от общите части на етажната собственост. "Ако не се съберат, се прилага принципът на спадащия кворум и след един час може да започне общо събрание при толкова хора, колкото са дошли, и решенията и самото събрание ще са законни", пояснява адвокат Светлана Цветкова от "Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконното строителство". В тази процедура основната промяна е в начина на гласуване на решенията на общото събрание. "Гласуването става не както преди, всеки да има по един глас, ами в зависимост от притежаваните идеални части от общите части на сградата", добавя Калин Рогачев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Другата форма на управление, която можете да приложите за вашата етажна собственост, е т.нар. сдружаване. Сдружението е една от най-големите новости в закона, която ви дава възможност да се обедините със съседите ви и да кандидатствате по проекти за финансиране на саниране на кооперацията, в която живеете. Ако учредите сдружение, няма нужда от обикновения управителен съвет, но сте длъжни пак да го свикате, ако прекратите сдружението.

За да се учреди сдружение, трябва всички да сте съгласни и да регистрирате новосъздаденото сдружение в общината в срок от 14 дни след провеждането на учредителното събрание. "Предназначението на това сдружение е да се управляват идеалните части. Създава се едно ново юридическо лице, което носи отговорността и сключва договори със снабдителните фирми", казват от Столичната община. Принципите и изискванията за провеждане на общи събрания и за кворум на сдружението са същите като при обикновената етажна собственост. Новото юридическо лице също има общо събрание и управител, който представлява сдружението пред полицията, в съда и т.н.

Важно да се обърне внимание, че решенията се приемат единодушно за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, както и за учредяване право на ползване или право на строеж. Иначе за изваждане на собственик от сградата поради нарушение правилника за вътрешния ред е достатъчно да присъстват собствениците на 75% от общите части на етажната собственост. А за решения, свързани с обновяване и за извършване на основен ремонт, са достатъчни собственици на 67% идеални части. Във всички останали случаи решенията се приемат с мнозинство, повече от 50%.

Сдружението прави силата

Органът, който следи за спазването на вътрешния ред в кооперацията ви е управителният съвет. Така например, ако някой от съседите ви нарушава правилата, например прекомерно замърсява общите части или ги завзема или ви притеснява с твърде силна музика, можете да поискате от управителния съвет да ви защити и да го санкционира. В правомощията на органа е да го лиши от правото на ползване на жилището му за срок до 3 години или да го глоби. За целта първо съседът трябва да бъде предупреден писмено и ако не преустанови действията си, може да бъде взето решение с гласуване на управителния съвет за изгонването му при наличие на достатъчно гласове. В закона има формулирани конкретни основания това да стане - ако той излага сградата на опасност от пожар например или системно нарушава правилника за вътрешния ред и не спира след писмено предупреждение. Решението се връчва на нарушителя и според смисъла на закона трябва да плати определена глоба или да се изнесе в определен от съвета срок. Ако не го направи, тогава управителят може да се обърне към полицията и да заведе дело срещу него, като разноските за цялата процедура се поемат от сдружението. Решение на общото събрание, което според вас ви нарушава правата, може да обжалвате пред районния съд в срок от 14 дни.

"Това не е новост в закона, всъщност този текст съществува още в първия Закон за собствеността", пояснява адвокат Стоил Сотиров от "Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконното строителство". Прилагането на тази норма се оказва неприложимо за местните условия. "Освен закон трябва да има и орган, който да изпълнява задачите си. Тази норма никога не е прилагана на практика, въпреки че отдавна съществува и са правени опити", добавя Надежда Лазарова от същото сдружение.

Въпреки доброто желание има и други опасности, които се крият за вас като собственици, които влизат в сдружение за управление на етажната собственост. "В закона има неясноти около правния статут на юридическото лице, което се създава. Това може да създаде проблеми за собствениците, защото, ако например се назначи чистач, не е ясно как точно ще се осигурява той, и е възможно да съди сдружението ви за това, че не го е осигурявало", разяснява адвокат Сотиров. Това са разноски за всички собственици, учредили дружеството.

Жилище за домашни любимци

Оказва се, че всеобщият ужас отмина и домашните любимци - кучетата, няма да бъдат подложени на гонения. Като собственици сте длъжни да водите "Книга на собствениците", в която да вписвате имената си, наемателите и домашните си любимци. Няма нужда да искате разрешение от живущите в блока, а ви остава само да се грижите, както и преди, домашните любимци да не нарушават спокойствието и безопасността на съседите ви.

Диктатура по съседски

Дружеството е самостоятелна единица и поема задължения, с които ангажира всички съдружници. Възможно е по една или друга причина вие да не разберете за насрочен управителен съвет и да не отидете. Поради спадащия кворум е възможно да бъдат взети законни решения и без вашето присъствие, въпреки че се иска единодушие. "Съществува икономическа опасност за собствениците, ако например за кандидатстване по оперативна програма за санирането на сградата трябва да се предостави обезпечение на банката кредитор и с решение на общото събрание се заложат общите части", пояснява адвокат Светлана Цветкова. Така можете да бъдете задължени да прехвърлите собствеността си на сдружението.

Създаването на тези дружества се узаконява, за да може да се кандидатства по оперативни програми за финансиране на санирането на сградите или за кандидатстване към фондове. За момента и без да имате сдружение можете да кандидатствате по Националната програма за саниране. Кандидатстването става в съответната община и се одобрява от кмета. "Представител изследва какво има нужда да се направи, като за нас е важно също и градинките и тротоарите да се включат в дейностите по подобряването. Държавата поема част от разходите, другата част се поема от собствениците", пояснява зам.-министър Рогачев. По преценка според случая ви общината решава колко средства са нужни и с колко процента да участва в санирането и обновяването.

Друга възможност за кандидатстване за финансиране за саниране на сграда е Фондът "Енергийна ефективност", като там основните изисквания са стойността на проекта да е между 30 000 лева и 3 000 000 лева и вашето участие да е не по-малко от 10% при съвместно кредитиране от фонда и банка и 25% при самостоятелно кредитиране от фонда.

Но сдружението е необходимо да се учреди, за да може догодина, когато ще стартира оперативаната програма "Регионално развитие", да се кандидатства  за финансиране по перо жилищна политика, като сумата ще се получава като кредит с облекчени условия. Сдружението е длъжно да създаде и поддържа фонд "Ремонт и обновяване", който се захранва с ваши вноски, такси, глоби и т.н., като предназначението му е да се издължава по този начин на кредиторите.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stopolska avatar :-@
    milanov
    • - 3
    • + 9

    а на тези, дето са правили закона, ясно ли им е какво точно са искали да кажат?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    педагог
    • - 6
    • + 21

    Че нещо трябва да се направи с етажните собствености, е ясно. Как обаче, това може да стане с дивите и тъпи селяни населяващи панелките, не е ясно. Това в значителната си част са говеда с комунистическо мислене.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Неясно мнозинство
    • - 1
    • + 8

    Четох няколко пъти закона, но не разбрах едно основно нещо. Там пише, че някои много важни въпроси се решават с мнозинство 67%, 75% и т.н. Но не е ясно (поне за мене) дали това са (1) проценти върху 100% от идеалните части или (2) от тази тяхна част, която присъства на събранието. Според мене е второто, което би било много зле. Според коментари в медиите е първото. Някой може ли да каже как трябва да се разбира тази част от закона?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    mission impossible!
    • - 1
    • + 22

    Някой, който е правил този закон живее ли в панелен блок от 70-те, 80-те години...
    Живея в такъв от 1980 г.
    Имахме домсъвет някъде до към 1985. Никой не се подчиняваше на общите решения, не идваха на събрания, не искаха да плащат, затова и НИКОЙ вече не иска да бъде нито домоуправител, нито в домсъвет. Няма и събрания.
    На 8 етажа сме, на 4/и има апартамент, в който живее психически болна жена. През 1982 година изпочупи стъклата на долния апартамент с пълни шишета с уиски( съпругът и работеше в чужбина, тогава уискито беше "корекомско"...) без всякаква причина. Тормозеше съседните два апратамента с изхвърляне на боклук, мятане на котки във балконите им, имаше "другарски съд", заведохме дело тогава(1982),искахме да се изсели това семейство, но... съдът реши въз основа на показан документ, че жената е психически болна, има две деца- на 4 и 6 години, няма къде да отидат, да бъдем търпеливи и състрадателни.
    Минаха години, много от собствениците продадоха апартаментите си, защото не се живееше! Младите излязоха да живеят другаде, от старите собственици(24) сме останали 14.
    Миналата 2008 година същата психически болна жена при отваряне на асансъора удря два юмрука в лицето на 20-годишно момиче от 8/ми етаж. Момичето заведе дело, но... нищо. Извикали само съпруга на болната , който се води попечител и го предупредили да следи за състоянието и и да и дава лекарства.
    Това е. Тормозът продължава, със страх се разминаваме, като я видим отдалеч, я заобикаляме.
    КОй ще се съгласи да съди някого? Откъде пари? А и кой ще се съгласи да звъни и предупреждава? Нали някой веднага ще му отмъсти/( поне при нас е така...) А вече сме толкова бедни, че нямаме пари нито за лекарства, нито за нови дрехи, за измазване, какво говорите...
    Този правилник може само да се приложи при нови блокове, с млади, работещи хора, но и там има апртаменти дадени под наем на студенти и собствениците нехаят... Като го съдиш и някой ден намериш вратата разбита, а той каже, че няма нищо общо.. иди го гони...
    Съденето е за хора с пари.
    А пари (излишни) за общи каузи няма, извадени от личен джоб.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    АЗ
    • - 1
    • + 12

    Простотия до шия- дупетатите си напазаруваха апартаменти с намаление луксозни сгради, а простолюдието кучета го яли. Живея в професионална кооперация, където всички са бивши колеги и когато родителите ми се настанили след три годишно обитаване на фургон (с бебе)- дъртакелите (по лошо стечение на обстоятелствата шефове и шефки- такава се случила кооперацията) се разярили и в прав текст многократно казвали на майка ми, че сме нямали право да живеем тук. И до ден днешен организират събрания и ако се случи да е самичка - почват да я нападат и обвиняват за щяло и нещяло и тя вече е направо психирана и откакто се заговори за този закон и правото да съседите да те "изведат", само плаче, че ще ни изхвърлят от апартамента. Например -баща ми от години не пуши, но на нея й се карат, че във входа се пуши, докато съседът отгоре идва на общото събрание с цигара в уста и си тръска пепелта на пода, понеже е бачкатор и майстори разни неща по блока е добър и не му правят забележка, но виновна е майка ми и я заплашват заради това че се пушело....

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    конфиденциалност
    • - 1
    • + 11

    По повод на писаното от номер 5 мога да кажа, че в нашия панелен блок САМО се поздравяваме вече близо 30 години.
    Наистина вечер през лятото като са отворени прозорците нахлува миризма на цигари на пушещите отгоре или отдолу( за да се смеете повече, мога да ви кажа, че дори и през зимата по някое време чуствувам миризма на цигари/ сигурно когато пушат съседите, миризмата влиза през неуплътнени места... какво "строителство!!"... като в оня филм "Топло"...) но не бих си позволил да ходя да звъня и да казвам да не пушат..!?...
    Та и прекалената близост в общите жилища не е за предпочитане.
    Но не може да се упражнява контрол от хора, които живеят заедно.
    То сега палят коли на съдии и други, какво остава като живеем заедно.
    Къде живеят онези, които измислиха закона? Или са много богати, или имат под ръка хора, които веднага "ще свият сърмите" на онзи, който не им се починява..
    Да, ама ние сме обикновени хора и нямаме никаква помощ.
    И все пак положението в тези панелки е нетърпимо.
    Какво да се прави?

    Нередност?
  • 7
    stopolska avatar :-(
    milanov
    • + 10

    Всички знаем, че тези отношения / етажната съсобственост /трябва да се регулират, но защо пак преписваме нещо от някъде, без да се съобразим с българската специфика. Депутатите отчитат дейност, но всъщност каква е реалността, как съжителстват Нане и Вуте, може ли да им се помогне с регулация, или трябва да ги натикаме в по-голям батак, това не се подлага на анализ! А може би идеята е да се хванем гуша за гуша и ... който надделее!

    Нередност?
  • 8
    stopolska avatar :-|
    milanov
    • - 1
    • + 5

    Откъде следва, че нормалните във вашия вход са болшинство и решават по съвест

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Кризиев
    • - 2
    • + 6

    Урегулира се започнатия преходен период към време на всеобщо живеене под наем - както живее почти целия свят. И ипотеките са за това, и безмерното даване на заеми от банките. Няма само българинът да живее в собствено жилище я!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    ККК
    • - 2
    • + 5

    Проблемът с Закона е прост-става дума само за колективна отговорност и събиране на "куп" сумите за топлофикация,ток и др.-за да се облегчат вземанита на държавните корпоративни фирми.
    А за целта сдруженията могат да се взимат банкови заеми срещу ипотека.
    Познайте чий апартамент банката ще продаде срещу кредита-Вашия ли, ако не участвувате в " мини входната мафия".
    ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ:
    МОЖЕТЕ САМО ПО СЪДЕБЕН ПЪТ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ СДРУЖЕНИЕТО
    Познайте колко години ще водите делото.
    Попитайте някои жител на тези входове в който и в момента така събират такса "вода"- ще научите любопитни подробности за отчитането,дали се дават касови бележки и ако попитате официално "Софийска вода" -дали господина, който отчита е официален техен представител-отговорът е отрицателен.
    Така че "опита" вече законово се мултиплицира- ако не отчете събраната(респ.взетата банково) сума и някой я присвои-Вие оставате длъжник.
    Да си припомним случая от Пловдив-г-жата събираща сумите за топлофикация
    избяга с парите в Гърция- а топлофикацията осъди собствениците повторно да и платят.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал