🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Внимание, съседи

Домоуправителите на кооперациите трябва да се регистрират в общините до края на месеца. Държавата мисли да премахне задължението, но после

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако не се получи от първия път, опитай втори път! Ако пак не стане - опитай трети. Ситуацията със задължителната регистрация на жилищни сгради е именно такава в последно време. Новият законов срок за свикване на общи събрания в кооперациите и регистрирането на домови книги беше удължаван вече два пъти - веднъж до края на януари тази година и втори път до края на юни.

Към този момент няма данни колко са сградите, които са се регистрирали, защото това става в общините, а информацията ще бъде подадена към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в края на годината.

Вероятно и второто удължаване на срока не е довело до желани резултати, защото сега министерството готви промени в Закона за етажната собственост, с които се предвижда регистрацията на общо събрание и домова книга в общините да отпадне съвсем.

Въпреки това до приемането на промените в закона никой домоуправител не е освободен от ангажимента за регистрациите според информация на МРРБ. А това няма да се случи скоро, защото текстовете все още се обсъждат от експерти в министерството и трябва да изминат дълъг път до гласуване в Народното събрание.

Ако не бъдат изпълнени разпоредбите за вписване на сградите в регистъра на общините, всеки собственик на апартамент подлежи на глоба до 100 лв., а домоуправителят, ако вече е избран, трябва да плати между 100 лв. и 500 лв. Изпълнението се следи от общинските или районните администрации.

Мисия регистрация

Срокът за регистрация изтича на 30 юни, което означава, че дотогава всички собственици на апартаменти трябва да свикат общо събрание и да изберат как да управляват общата си собственост. Този срок няма да бъде променян отново, категоричен е Теодор Илиев, началник отдел "Жилищна политика" в МРРБ. Всеки блок или кооперация трябва да избере между две алтернативи – управителен съвет на собствениците или регистрирано сдружение, което има статут на юридическо лице. Вторият вариант позволява да се кандидатства за проекти за саниране на сгради по европейските фондове. Общо събрание може да не свикват в блоковете, които са провели такова след 1 май 2008 г.

Попълването на домова книга е задължително. Важно е да се знае, че домоуправителите нямат статут на оператори на лични данни и няма законово изискване да искат ЕГН и номер на нотариалния акт на имота ви.

Ако 67% от собствениците са съгласни, регистрацията, управлението и поддръжката на общите части може да се извършва от фирма срещу заплащане. Такива компании се появиха на пазара в последните няколко години, а конкуренцията между тях направи цените по-ниски, а предлаганите услуги по-разнообразни. За да бъде наета такава фирма, е необходимо да бъде избран дори само фиктивно домоуправител, който да делегира правата чрез пълномощно.

Мотивиране на домоуправителите

Една от идеите за промяна в Закона за етажната собственост е насочена към повишаване на мотивацията за поемане на длъжността домоуправител чрез текст в закона, който ще направи заплащането задължително, обяснява Теодор Илиев. Мисли се в посока въвеждане на минимален праг, тоест точно определена (формулирана) стойност за възнаграждения. Това обаче ще бъде трудно поради няколко причини. Първо - в кооперациите живеят хора с различен социален статус, и, второ – блоковете са различни по големина, тоест отговорността на един управител в кооперация със 100 апартамента ще е различна от тази на един домоуправител в малка кооперация и логично възнагражденията трябва да са различни. И съвсем не на последно място - правилата на конкуренцията забраняват фиксирането на минимални цени.

Изменения в закона се налагат, защото някои текстове не работят, а и липсва мотивация сред собствениците да се регистрират по думите на Илиев. Защо обаче те се правят в момента, в който изтича срокът на регистрация, остава неясно.

Парадоксът е, че има инициатива в закона да отпадне точно регистрацията на общото събрание и домовата книга в общините. Тук трябва да се направи пояснение, че тези ангажименти няма да изчезнат съвсем, просто ще са за вътрешно ползване в кооперацията. Другата важна подробност е, че сдруженията на собствениците няма да бъдат освободени от регистрация и след евентуалното приемане на нови правила.

И още промени

Министерството има идея да бъде намален изискуемият процент на хората, които могат да сформират сдружение, от 100% на 75%. Това цели да се засили интересът към тази форма на управление на собствеността, която единствено позволява да се кандидатства за безвъзмездно финансиране при саниране.

Работи се и по промяна на начина за вземане на решения при необходим и неотложен ремонт, така че да не се изпада в ситуации, в които покривът да тече, но да трябва 100% съгласие за ремонта му например. За чисто битовите решения като наемане на чистач например се предвижда решенията да се вземат не според това кой какъв дял има в идеалните части, а по брой апартаменти.

Друга промяна касае обжалването на решения на общото събрание, което вече няма да става в съда, а в общината. Но това предложение трябва да се обсъди с националното сдружение на общините, уточняват от министерството.

Вероятно дори да бъдат приети, част от тези промени (като отпадналото изискване за регистрация на домова книга) ще засегнат само хората, които още не са влезли във владение, като собственици в нови сгради. Останалите, ако не са се регистрирали, по-добре да побързат. Или да се надяват, че заради ниските глоби общинските служители няма да са активни в проверките.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tzappa avatar :-@
    tzappa
    • - 1
    • + 13

    Презирам всички чиновници!
    На тъпите бюрократи не им увря акъла! Нищо не трябва става само защото има определена санкция. Трябва да има и мотивация, да има повече плюсове, отколкото минуси, да става по-лесно, а не по-трудно.

    Нередност?
  • 2
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 4
    • + 5

    До авторката:

    Какво искате да кажете със следното: "правилата на конкуренцията забраняват фиксирането на минимални цени."??????????

    Каква конкуренция при домоуправителите и какви цени?
    Това първо няма да са цени, а заплати. И второ - каква изобщо конкуренция? Домоуправителстването не е търговска дейност, че да се подчинява на правилата на конкуренцията....

    Нередност?
  • 3
    kony avatar :-|
    kony
    • + 5

    Самите депутати не са наясно какъв да е закона, а пък ние да си чупим главите при свикване на събрания и бягане по инстанции! И кой ще ми гарантира, че ако регистрираме сдружение(юридическо лице) за да ползваме евросубсидии, после няма да бъдем принудени от монополистите да ни доставят услугите си до входа (т.е.общи сметки на блока за ток, вода, парно) пък ние да си ги делим?

    Нередност?
  • 4
    vladimiryosifov avatar :-|
    Владимир Йосифов
    • - 1
    • + 1

    Наемателите са спонсорите в добра сграда !

    http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,1020/Itemid,99999999/

    Нередност?
  • 5
    silviyar avatar :-|
    Силвия Радославова
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "Sir Humphrey":

    Въвеждането на минимални фиксирани цени противоречи на европейското законодателство за свободна конкуренция. Възнагражденията на домоуправителите не трябва да се разглеждат извън този контекст, защото освен някой от живущите във входа, тази услуга може да се извършва и от търговска фирма.
    Ако плащането на домоуправителя е под формата на заплата, както пишете, то тя вероятно ще трябва да отговаря на минималната за страната – 240 лв.

    Нередност?
  • 6
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 1
    • + 3

    Не може да има минимална цена за услугите, предоставяни от тези специализирани фирми. Но само от тях.
    ЕС, която не е сдружение, съответно ЮЛ, няма как да плаща "официална" заплата с ведомости, отчисления за осигуровки, данъци и т.н., по простата причина, че не е ЮЛ. Съответно за такава ЕС няма как да важи законовата минимална заплата от 240 лв.

    Единствената теоретична възможност за прилагане на антимонополното законодателство в този случай е всеки собственик на имот да се регистрира като ЕТ, ЕС да направи мини "обществена поръчка", където да се състезават офертите на всички ЕТ-та, наред евентуално с офертите на специализираните фирми, и ОС да избере най-изгодната оферта. Такъв вариант обаче, по редица причини, е в сферата на научната фантастика.

    В най-масовия случай ще имаме следното положение:
    1. ЕС не създава сдружение - ЮЛ
    2. ОС не приема решение за заплащане на дейността на домоуправителя
    3. Ежегодно на ОС стават скандали кой да бъде следващият домоуправител, защото никой не иска да бъде

    В по-редки случаи ще имаме следното положение:
    1. ЕС не създава сдружение - ЮЛ
    2. ОС приема решение за заплащане на дейността на домоуправителя срещу някаква малка сума, съобразена с мащабите не ЕС
    3. Някой се навива да стане домоуправител, не следващата година или става скандал кой да бъде следващият, или настоящият поисква повече пари, които най-вероятно му биват отказани.

    В случаите на новобогаташки блокове имаме следното положение:
    1. ЕС не създава сдружение - ЮЛ
    2. ОС приема решение за наемане на специализирана фирма, защото хем могат да си го позволят, хем, естествено на никого не му се занимава с тая дейност, пък било и с/у заплащане


    Заключение: антимонополното законодателство не е приложимо в тази сфера.

    Нередност?
  • 7
    malendinev avatar :-|
    malendinev

    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева
    Тук

    С И Г Н А Л
    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,
    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г., като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа. Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник – началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
    Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, като бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.
    02.08.2010 г
    Мален Динев

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал