Открий с кола: Мостар, Сараево, Синая, Брашов, Измир

Защо си струва посещението с автомобил на тези близки, но донякъде непознати дестинации

Синая, Румъния    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За всяка дестинация

Осведомете се предварително за пътните регулации и закони. Пътувайте с технически изряден автомобил и спазвайте правилата за движение. В Румъния има полицай в почти всяко село, а междуградските пътища минават през населените места. В Турция градският трафик е умопомрачителен, както и поведението на шофьорите. В Сърбия и Босна винаги взимайте ценностите от колата със себе си.

Нетрадиционни и интересни - Мостар, Сараево, Синая, Брашов, Измир са непознати за много българи, но крият огромен потенциал, и то не само за туризъм. По много причини Босна и Херцеговина, Румъния и Турция са близки или важни за България и по-доброто им познаване може да се окаже полезно в редица аспекти. Избрахме трите държави, тъй като най-лесно могат да бъдат посетени с автомобил. Ако пътуващите разчитат на влак, автобус или дори самолет, достигането до тези градове ще бъде най-малкото сложно. А с кола всеки от маршрутите ще струва между 150 и 500 лв. за път. За тези, които изпитват удоволствие от шофирането - Top Gear и самият Джеръми Кларксън обявиха Transfagarasan в Румъния за най-добрия път за преминаване с кола в света. Пътуването с автомобил ще възнагради със спиращи дъха гледки на скали и долини, вечнозелени гори и сини крайбрежия. Преминава се през населени места, където всеки може да се докосне до местната действителност, която понякога е твърде близка на българската.

Румъния: Търговище, Синая и Брашов, 300 км от Русе

(подходящ, ако се пътува от Северна или Централна България)

Google ще предложи да се прекоси Дунав чрез ферибот на Оряхово. Той обаче се движи един или два пъти дневно и ще допадне само на онези, които си падат по апокалиптични сцени. Ако по някаква причина този маршрут бъде предпочетен, е хубаво пътниците да проверят графика и да се свържат с ГКПП за информация. В зависимост от колата и броя на пътниците ще са нужни 20 - 50 лв. за преминаването, а с чакането всичко отнема около час, но пък може да се почива, защото пунктът е почти празен. От румънска страна следва междуградски път с прилично качество.

Дунав мост при Русе остава по-добрият начин за прекосяване на реката. Оттам до Букурещ се стига бързо, а после следва малък участък магистрала до началото на планината. Синая е планински курорт в подножието на Карпатите, като несъмнено основната забележителност е замъкът Пелеш (Peles). Храната и гледките са чудесни, цените са подобни на българските. В Румъния официалната валута е румънска лея (1 leu е прибл. 0.44 лв.). Задължително е купуването на винетка на границата, която е електронна, а цените са съпоставими с тези у нас.

Ако са планирани две или по-малко нощувки, вероятно ще се насладите на Синая и Търговище, но ще "изпуснете" Брашов (Brasov), който е забележителен град в центъра на Карпатите. А и пътят Transfagarasan е съвсем близо.

Босна и Херцеговина: Сараево и Мостар, 650 км от Калотина

(подходящ, ако се пътува от Западна или Централна България)

Основният маршрут минава през Ниш и Крагуевац (Сърбия). В Босна и Херцеговина се използва кирилицата. Магистрали няма, пътищата приличат на българските, шофьорите също. Пътуването по продължителност (и формат) напомня на София - Варна по "Хемус". Ако това не притеснява - Сараево е всепризната културна столица на Балканите. Центърът на града е впечатляващ, цените са идентични или по-ниски от тези в България. В Босна и Херцеговина всеки посетител ще се чувства комфортно, дори и чуждите езици да не са му силата. Подходящо е да се планират по една или две нощувки в Сараево и Мостар и достатъчно време за път от и до България. Разходите са между 200 и 500 лв. Дестинацията е подходяща за умерено темпо на шофиране и разходка. Паричната единица в Босна е конвертируемата марка, която е изравнена с бившата дойче марка, а оттам и с българския лев. Няма да се налага да "конвертирате" цените. За Босна и Херцеговина задължително е нужна зелена карта към полицата "Гражданска отговорност" и е много препоръчително собственикът на колата да бъде сред пътуващите. Пълномощните вършат "някаква" работа на границата, но епизодите, в които сръбският граничен патрул иска "подарък", все още са ежедневие, а за неопитните шофьори това може да е изпълнено с неприятни емоции. Великден, Гергьовден или просто дълъг уикенд - Босна и Херцеговина може да бъде изключителна дестинация. Мостът "Стари мост" в Мостар просто трябва да се види и преживее, а историите от местните - да се чуят. Лесно ще намерите хубаво вино и храна.

Турция: Измир, Ефес, 580 км от Свиленград

(подходящ, ако се пътува от Южна или Централна България)

От България до Чанаккале и Измир. Разстояние през Чанаккале - 700-800 км.

Един забележителен маршрут, който в последните 10 години много се разви, но въпреки това не е натоварен през пролетните и есенните месеци. Пътуването през България се осъществява по автомагистралите "Тракия" и "Марица", като се пътува леко. От турска страна следва кратко пътуване по магистрала и след това препоръчваме отбиване покрай Одрин и пътуване на юг, до ферибота на Чанаккале. Там ще трябва да се платят около 30 турски лири за половинчасово преживяване на борда на кораб за около 30 автомобила. Турският чай на палубата и снимките са част от преживяването. Маршрутът продължава, но вече на континента Азия, като следват забележителни 400 км четирилентов път, на който позволената скорост е 90 км/ч, но буквално може да се поддържа с часове. Храната по пътя е превъзходна, местата за почивки също са много, а дори през април времето обикновено е топло и слънчево.

Веднъж стигнали до Измир, има достъп до Eфес, Шириндже, Чешме и още десетки дестинации, всяка от които може спокойно да поеме и цял ден. Маршрутът е подходящ, ако пътуващите имат на разположение поне 3 пълни дни, които да прекарат в Измир. Към днешна дата 1 турска лира (1 YTL) струва по-малко от 50 стотинки, което прави цените на някои стоки и услуги в Турция изгодни. Горивото е по-скъпо от това в България, съветваме колата да се зареди догоре преди Турция. 

Защо Google maps нищо не разбира от балкански маршрути

До Синая (Румъния)

Според "Капитал":

>Sinaia - Targoviste - Gaesti - Ghimpati - Ruse, 222 км. Има 3-4 отбивки, но пътят не е натоварен, здрав е и има приятни гледки. Targoviste е забележителен град, особено откритата кръчма на името на Дракула (Влад), в която са налични хиляди литри прясна бира от над 10 вида.

Според Google:

>Sinaia - Ploesti - Bucharest - Ruse, 219 км.Освен че околовръстното шосе на Букурещ е като северната дъга на софийското, маршрутът е много натоварен и зле регулиран.

До Измир (Турция)Според "Капитал":

>Свиленград - Одрин - Кешан - Чанаккале - (ферибот) - Измир, 580 км.

Чудесен нов четирилентов път, без никакви такси за магистрала, 30 мин. ферибот и след това безкрайна гледка от над 300 км покрай средиземно-

морския бряг.

Според Google:

>Свиленград - Istanbul - Tekirdag - (много ферибот) - Balikesir - Izmir, 520 км. Тежък трафик, такси за магистрали, мост или тунел между Европа и Азия, без следа от крайбрежни маршрути.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deyan.dimitrov avatar :-|
    Didoslav
    • + 2

    Страхотна статия и наистина забележителни маршрути.
    Пътувал съм с кола Оряхово-Бран-Брашов-Синая-Букурещ-Русе през 2016. Пътят е хубав, гледките са изумителни. Природата в Карпатите е невероятна и за любителите на шофирането е много подходяща дестинация. Винетката в Румъния ми направи впечатление, че е по-евтина от нашата. Ако не ме лъже паметта - едноседмичната винетка е около 7 лева. По пътя не си спомням да имаше много места за спиране, но пък имаше няколко по-големи града, в които има по-големи магазини, вкл. Лидл. Самите курортни градове (където са замъците) са наистина красиви и си заслужава да се посетят. Не са световна туристическа дестинация, но лично на мен много ми хареса. Освен това не е пренаселено с туристи. Иначе пътищата са хубави. Препоръчвам.

    Иначе друга хубава дестинация близо до нас е Черна гора - Будва и Котор. Пътувах за Нова година (2015-2016) и пътищата в Сърбия на повечето места бяха почистени, макар че в по-високите части да са необходими вериги и внимателно каране. Черна гора обаче е изключително красива. Навръщане от Котор поехме по второкласен път през планините. Преживяването не може да се опише с думи - гледките, селцата на края на света, самотни къщи по пътя... Пътят е дълъг - отне ми около 15 часа и е изморително. Но смятам, че си заслужава. Балканите са чудесна туристическа дестинация за любителите на шофирането и т.нар. roadtrip :)

    Нередност?
  • 2
    castaliafons avatar :-?
    Добрият войник Швейк

    Чудни дестинации за посещаване. Сараево ми е особено любимо. А и всеки от съветите в статията работи. Поне при моите пътувания.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал