🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са горещите ICO на есента

Няколко интересни проекта, които ще се опитат да съберат десетки милиони чрез блокчейн технологията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бумът около криптовалутите отшумя някъде преди около година, но набирането на средства посредством блокчейн технологията изживява малък бум. Според доклад на PwC само за първото полугодие на 2018 г. първичното предлагане на "монети" - т.нар. ICO (initial coin offerings), е привлякло двойно повече финансиране (13.7 млрд. долара), отколкото през цялата 2017 г. (7 млрд. долара). ICO се роди паралелно с криптовалутите, като при него компания или проект издава свои монети или токени (предимно обезпечени с криптовалутата Etherium), с които финансира проект. Инвеститорите плащат с виртуални или фиатни пари, като очакват с времето бизнесът на финансираната компания да донесе доходност или емитираните от нея монети да поскъпват.

Някои от най-големите ICO-та включват финансирането на блокчейн платформата EOS, която привлече 4 млрд. долара, и приложението за съобщения Telegram, което събра 1.7 млрд. долара, макар и при него сделката да не беше публична. Според документа на PwC основните двигатели на този растеж са изгражданите в САЩ, Швейцария и Сингапур проекти поради напредъка в регулациите там. Съоснователят на етериум, която е основната криптовалута, под която стартиращите компании набират средства, Гавин Ууд наскоро коментира пред Bloomberg, че предлагането на токени през криптовалутата все още има бъдеще, но трябва да претърпи подобрение.

Капитал направи преглед на най-високо оценяваните ICO проекти, които се случват до края на тази и началото на следващата година.

Blackbox

Blackbox e бизнес операционна система, която служи за управление на децентрализирани проекти. Целта е да се елиминират и оптимизират дублиращи се работни процеси, да се подобри колаборацията между партньорите и да се разпределят стимули на по-обективни оценки. Така екипът на Blackbox, който е съставен от опитни инженери, се стреми да установи взаимоотношения между различни единици и да създаде мрежа от организации от ново поколение. Компанията прави смелото твърдение, че иска да създаде "бъдещето на работата", като до момента тя има впечатляващ екип с голям потенциал. Основателят Джейсън Соуса казва: "Ние не сме насочени към масовия потребител, ние се стремим да достигнем до служители, които трудно се намират на пазара на труда – програмисти, които се занимават с изкуствен интелект и machine learning, оператори на големи бази данни, основатели и предприемачи." Предварителната продажба на токени приключи на 27 септември на цена 0.16 долара, като компанията си е поставила за цел да постигне 16 млн. долара. Същинското набиране на средства обаче ще е в началото на следващата година.

Playchip

Playchip си поставя за цел да децентрализира глобалния пазар на спортните залози. Първият проблем, който компанията иска да разреши, е незабавният достъп до средствата на клиентите. Към момента голяма част от онлайн залозите се извършват в сметка при хазартния оператор, а в повечето случаи печалбите не могат да се достъпят директно, тъй като има редица ограничения. Вторият проблем е, че участниците на пазара на спортни залози оперират единствено в рамките на тяхната юрисдикция. Playchip вярват, че с въвеждането на тяхната универсална платежна система и децентрализирано средство за разплащане този проблем може да бъде отстранен. Екосистемата на Playchip включва лицензирани дружества за онлайн залози, както и PlayWallet електронен портфейл, който ще бъде представен през ноември. Поради големия брой очаквани транзакции и нестабилността на етериум в такива условия компанията е изградила свой собствен блокчейн - PlayChain. Проблемът с традиционно високата волатилност на криптовалутите обаче не е решен, което може да означава рязка загуба на стойност за играчите. Към момента обаче проектът има над 500 000 последователи в 70 различни държави и са обявени партньорства с хазартни компании от цял свят като madbookie.com.au, PlayUp, ToppBetta. Освен това компанията получи награда от San Francisco Blockchain Economic Forum за най-перспективен проект. Продажбите започват на 21 ноември на цена от 0.01 долара и 12.5 млрд. обявени токени за свободна продажба.

London Block Exchange

London Block Exchange – директна борса за закупуване на различни видове криптовалути директно с т.нар. фиатни пари. Компанията е лицензирана като оператор на електронни пари в британската Комисия за финансов надзор (FCA) и предлага достъп до над 30 криптовалутни и фиатни валутни двойки, като сметките могат да се откриват в долари, паундове или евро. До края на годината се очаква въвеждане и на захранване чрез дебитни карти, а в началото на следващата година – компанията ще започне да издава платежни карти. Достъпът до борсата става чрез мобилно приложение, което служи и като дигитален портфейл, от който могат да се нареждат инцидентни или регулярни плащания в различни валути. Токените са в предварителна продажба от средата на септември до ноември и могат да се купят чрез паундове, етериуми или биткойни на цена 1000 LBXu за един етериум.

Bounty Angels

Bounty Angels – система за оптимизиране на фрилансърски труд и изпълняване на проекти от отдалечено място, пряко свързана с явлението Bounty hunters. Последното буквално означава "ловци на глави", под което се разбира фрилансъри, които изпълняват малка задача или проект на поръчител от разстояние. В повечето случаи различните обяви се разпространяват чрез платформи като Bountyо0x, в които се предлагат задачи най-често в сферата на социалния маркетинг – в преобладаващите случаи насочени към не особено високо квалифицирани потребители на интернет. Чрез това явление населението на по-бедните развиващи се държави в Африка, Азия и Южна Америка може да участва в модерната глобална електронна икономика, макар и срещу съответното по-ниско заплащане. Bounty Angels предлага три подхода за рационализиране на тези процеси – създаване на обективна рейтингова система на "ловците на глави", насоки за извършване на обучения, по-високо заплащане, отколкото във фрилансърските сайтове, стриктен процес по избор и търсене на задачи за изпълнение. Освен това те се стремят да облекчат блокчейн проектите и рекламните агенции, които търсят "ловци на глави" за изпълнението на проектите, като дадат повече мащаб. Токенът на Bounty Angels е на предварителна продажба в мрежата на етериум срещу 0.25 долара, а официално започва да се предлага на 19 ноември.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    devdimi avatar :-|
    devdimi
    • - 1

    Не свръшиха ли балъците вече за тая глупост?

    Нередност?
  • 2
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Единствено борсата има някакъв смисъл, но има голяма вероятност да излезе на загуба (като някои популярни публични компании, сещам се за един космонавт и един тъговец на книги).

    На времето железопътните компании промениха икономиката (предоставиха на потребителите по-евтин транспорт), но въпреки това, поради конкуренцията, не успяха всички железопътни компании да са печеливши.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Railway_Mania

    Сега историята се повтаря с нова технология. Само че този път новата технология е закриваща (disruptive) в много по-голяма степен от тази на железопътния транспорт.

    Потребителите на тези технологии ще реализират ползи (както потребителите на железопътните превози), но това не гарантира печалба на всички от компаниите, които развиват инфраструктурата. Много от тях ще са на загуба.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал