🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Липсващият инвестиционен бум

Може би AI не успя да изпълни надеждите. А може би революцията просто ще отнеме време

Приемането на нови технологии с общо предназначение обикновено отнема време.
Приемането на нови технологии с общо предназначение обикновено отнема време.
Приемането на нови технологии с общо предназначение обикновено отнема време.    ©  unsplash
Приемането на нови технологии с общо предназначение обикновено отнема време.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Много икономисти смятат, че генеративният изкуствен интелект (AI) е на път да трансформира глобалната икономика. Статия, публикувана миналата година от Еге Ердил и Тамай Бесироглу от Epoch, изследователска фирма, твърди, че "експлозивен растеж" с увеличаване на БВП е "правдоподобен с изкуствен интелект, способен да замести в голяма степен човешкия труд". Ерик Бриньолфсон от Станфордския университет казва, че очаква AI "да задвижи бум на производителността през следващите години".

За да се осъществи такава икономическа трансформация, фирмите трябва да похарчат големи средства за софтуер, комуникации, оборудване и фабрики, позволявайки на AI да се намеси в производствените процеси. Беше необходим инвестиционен бум, за да се позволи на предишни пробиви като трактора и персоналния компютър да се разпространят в икономиката. От 1992 до 1999 г. американските нежилищни инвестиции са нараснали с 3% от БВП, например, движени до голяма степен от разходите за компютърни технологии. И все пак засега има малко признаци за пиршество на AI. В целия свят капиталовите разходи на бизнеса (CAPEX) са изключително слаби.

След бавен растеж в годините преди пандемията от ковид-19 капиталовите разходи се увеличиха с премахването на локдауните (вижте графиката). В началото на 2022 г. те се покачваха с годишен темп от около 8% годишно. Настроение на технооптимизъм обхвана някои бизнеси, докато други се стремяха да укрепят веригите за доставки. След това капиталовите разходи се забавиха по-късно през същата година поради ефектите от геополитическата несигурност и по-високите лихвени проценти. В дните на пускането на GPT-4 на OpenAI през март 2023 г. глобалните капиталови разходи нарастваха с годишен темп от около 3%.

Днес някои компании отново увеличават капиталовите разходи, за да се възползват от това, което виждат като огромна възможност в AI. Тази година анализаторите смятат, че разходите на Microsoft (включително за изследвания и разработки) вероятно ще нараснат с близо 20%. При Nvidia се очаква да скочат с над 30%. "AI ще бъде нашата най-голяма инвестиционна област през 2024 г. както в инженерни, така и в изчислителни ресурси", съобщи Марк Зукърбърг, шеф на Meta, в края на миналата година.

На други места обаче плановете са по-скромни. Изключете фирмите, движещи AI революцията, като Microsoft и Nvidia, и тези в S&P 500 планират да увеличат капиталовите разходи само с около 2.5% през 2024 г., т.е. със сума, съответстваща на инфлацията. В икономиката като цяло ситуацията е още по-мрачна. Американски инструмент за проследяване на капиталови разходи, произведен от Goldman Sachs, предлага картина на разходите на бизнеса, както и загатва за бъдещи намерения. В момента спада с 4% на годишна база.

Сигурно ли е, че с вълнението от AI разходите за информационни технологии поне нарастват? Не точно. През третото тримесечие на 2023 г. инвестициите на американските фирми в "оборудване и софтуер за обработка на информация" са намалели с 0.4% на годишна база.

Подобни тенденции могат да се видят по целия свят. Според данните от националните сметки за клуба на предимно богатите държави от ОИСР, които достигат до третото тримесечие на 2023 г., инвестиционните разходи, включително от правителствата, нарастват по-бавно, отколкото преди пандемията. Високочестотна мярка за глобалните капиталови разходи от JPMorgan Chase сочи минимален растеж. Слабите капиталови разходи помагат да се обясни защо има малко признаци за растеж на производителността.

Официално проучване в Япония сочи за рязко по-висок ръст на капиталовите разходи след години на забавяне. И все пак това вероятно отразява фактори, специфични за тази страна, като реформи в корпоративното управление. На повечето места извън САЩ ситуацията е по-малко обнадеждаваща. Влошаващите се перспективи за икономиката в Европа затрудняват нещата. Инвестиционните намерения на компаниите за услуги в Европейския съюз са под наполовина по-малко амбициозни, отколкото бяха в началото на 2022 г. Британските фирми планират да увеличат капиталовите разходи само с 3% през следващата година, в сравнение с 10%, когато бяха поискани в началото на 2022 г.

Тези тенденции предполагат поне две неща. Първото е, че генеративният AI е несбъдната надежда. Големите технологични фирми обичат технологията, но ще се затруднят да намерят клиенти за продуктите и услугите, за чието разработване са похарчили десетки милиарди долари. Няма да е първият път в новата история, когато технолозите надценяват търсенето на иновации. Помислете за метавселената.

Второто тълкуване е по-малко мрачно и по-правдоподобно. Приемането на нови технологии с общо предназначение обикновено отнема време. Върнете се към примера с персоналния компютър. Microsoft пусна новаторска операционна система през 1995 г., но американските фирми увеличиха разходите за софтуер едва в края на 90-те години. Въпреки че анализът на Goldman Sachs предполага, че само 5% от главните изпълнителни директори очакват AI да има "значително въздействие" върху бизнеса им в рамките на една до две години, 65% смятат, че това ще окаже влияние през следващите три до пет. AI все още е вероятно да промени икономиката дори и да не го направи веднага.

Все още няма коментари
Нов коментар