🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стъпка по стъпка към целта

Редовната месечна покупка на дялове от договорен фонд, дори и с малки суми, е популярна стратегия за инвестиране на средства

Стъпка по стъпка към целта
Стъпка по стъпка към целта
   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Един от основните страхове на хората е, че за инвестиции на пазарите са нужни много пари. Това не е така.
  • В България се предлагат инвестиционни планове, при които може да се влагат дори и по 10 лв. на месец.
  • Редовното инвестиране създава здравословни финансови навици, които добавят стойност в дългосрочен план.

Пари с бъдеще

Във втората част от поредицата "Пари с бъдеще" търсим отговори на въпросите може ли взаимните фондове да се превърнат в алтернатива на банковия депозит, как осигуряват достъп до финансовите пазари и колко е важно да преодолеем страховете си от тях и да бъдем дългосрочни инвеститори. Информация по тези и други теми ще намерите в поредица от статии в "Капитал" и епизодите от миниподкаста в "Дневник". "Пари с бъдеще" е специален проект Storio за "ОББ Асет мениджмънт".

Често една от причините хората да не управляват активно своите средства е убеждението им, че за инвестиции на фондовите пазари е нужен голям капитал. Това отдавна не е така. През последните години компаниите за управление на активи привличат все повече индивидуални инвеститори, предлагайки им най-различни инвестиционни схеми и варианти, които им позволяват да инвестират редовно с малки суми.

Дигитализацията улеснява още повече този процес, нещо повече - тя стана и основният двигател за популяризиране на капиталовите пазари и взаимните фондове. Процес, който се случва не само по света, но и в България. Съвременните технологии позволяват на всеки достъп до финансови инструменти, включително дялове на взаимни фондове.

В миналото мениджърите на активи ухажваха основно големите институционални инвеститори като пенсионни фондове, застрахователи, компании от реалния сектор и други. Все инвеститори, за които мащабът на капитала не е такъв голям проблем. Както и при богатите индивидуални клиенти. За инвеститори с по-малки възможности също съществува вариант за инвестиране.

Чуйте повече по темата в третия епизод от втория сезон на подкаста "Пари с бъдеще" тук:



Dnevnik.bg · Пари с бъдеще - с2, е3 - Как да се отървем от заблудите и да инвестираме целенасочено?

Много инвеститори, различни цели

Индивидуалните инвеститори имат различни нужди, цели и ограничения. Можем да ги разделим на групи според техните характеристики - някои са по-склонни да поемат по-висок риск, други предпочитат по-консервативен подход. Именно това отношение може да ни позволи да определим инвеститорите, като консервативни, балансирани и динамични. Така за консервативните инвеститори, които не биха понесли големи движения в стойността на портфейла им, се подбират по-голям дял защитни инвестиции, като например облигации или консервативни фондове, коментират експертите от "ОББ Асет Мениджмънт".

“Създаването на здравословни навици за редовно инвестиране стои в основата на големите инвестиционни успехи – особено в дългосрочен план.”

Зад активите на взаимните фондове, управлявани от "ОББ Асет Мениджмънт", стоят инвестициите на много дребни инвеститори, които влагат част от месечния си доход чрез Систематичен инвестиционен план (СИП). СИП е разработен за физически лица, които желаят да инвестират регулярно средствата си.. При тази стратегия дори и да има спад на пазарите, който би се отразил в цената на финансовия инструмент, това дава възможност за покупка на по-ниска цена и по този начин би могло да се постигне по-ниска средна цена на придобитите дялове за периода на инвестиране. "Редовното инвестиране позволява осредняване на цената на инвестицията и се възползва от временните спадове на пазара - тогава моментите на турбуленция изглеждат като възможности, а не като повод за паника.", казва пред "Капитал" Иван Димитров, главен инвестиционен стратег и портфолио мениджър на "ОББ Асет Мениджмънт".

Освен това тези инвестиционни планове дават възможност на инвеститора сам да избира фондовете, в които да инвестира, сумата, както и да я променя или да внася еднократно по-високи суми, според възможностите си.

Размерът невинаги има значение

И все пак, ако се върнем на въпроса "Колко да се инвестира на месец?", то той няма еднозначен отговор, както и универсална рецепта, приложима към всички. "Има множество практически правила, например 10, 20% от дохода, но истината е, че сумата на средствата, заделени за дългосрочно инвестиране, трябва да е разчетена според бюджета на съответното домакинство след анализ на приходите и разходите за месеца. Естествено, колкото по-голяма сума се инвестира рано, толкова по-голяма би била потенциалната възвръщаемост след време, заради ефекта на сложната лихва.", коментира пред "Капитал" Иван Димитров.

“Отговорното инвестиране помага да се справим с един от недостатъците на капитализма - изкривяването на пазара в името (и само) на чистата печалба”

Инвестирането с малки суми редовно може да повиши финансовите дисциплина и култура на домакинствата. За малки суми може да се приемат дори и 10 лв. или евро на месец. Например толкова е минималният праг при някои взаимни фондове в България.

"Създаването на здравословни навици за редовно инвестиране стои в основата на големите инвестиционни успехи - особено в дългосрочен план. Опитите за нацелване на пазара, т. нар. "тайминг" - да се влезе в момент на дъно и да се продаде при връх, не работи и не е устойчив в дългосрочен план.", казва Иван Димитров и добавя: "Инвестирането трябва да се приоритизира и сумата да се отделя в семейния бюджет в началото на месеца, а не "каквото остане" след всички разходи в края."

Млади и отговорни

Експертите от "ОББ Асет Мениджмънт" разказват, че все повече млади хора се интересуват от взаимни фондове, както и от отговорни инвестиции. Отговорното инвестиране е сравнително нов тренд в индустрията и отговаря на променените нагласи на обществото. Освен това хората стават все повече финансово грамотни и информирани, задават въпроси и имат определени изисквания към управление на своите средства. "Сред младите ни клиенти забелязваме склонност да се интересуват от екологичните и социални аспекти на инвестициите си, а не само от чистата финансова доходност. Отговорното инвестиране е важно, защото то помага да се справим с един от недостатъците на капитализма, а именно изкривяването на пазара в името (и само) на чистата печалба.", разказва Марио Панков, отговарящ за подпомагане инвестиционните дейности на частното банкиране в ОББ и допълва: "То поставя цели, които отиват отвъд безчувствените цифри за финансова възвръщаемост и си дава сметка за останалите аспекти на една инвестиция - как тя засяга околната среда или обществото, в която е направена."

#Маркетинговосъобщение

Информацията не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Пълна информация относно инвестиционните фондове, предлагани от ОББ, е налична на www.ubb.bg и на www.ubbam.bg. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Препоръчително е инвеститорите да се запознаят внимателно с характера на финансовите инструменти и да определят инвестиционните си цели и склонността си да поемат рисковете, преди вземане на инвестиционно решение.

Все още няма коментари
Нов коментар