НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Новите социални валути

Някои от най-големите приложения за съобщения планират създаването на собствени криптомонети

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Някои от най-големите приложения за съобщения планират създаването на собствени криптомонети
  • В сектора усилено се коментира проектът на Facebook за собствен stablecoin
  • Новите пари имат потенциала да разбият модела на разплащания и трансфера на пари

Един сегмент, който до скоро беше резервиран за старата финансова индустрия, започва да блазни все повече млади компании. Технологични лидери като Facebook, японската LINE и Telegram работят върху създаването на свои собствени дигитални валути, които да позволят на потребителите им да правят трансгранични преводи бързо, лесно и евтино. Залогът е голям - става въпрос за много атрактивен глобален пазар, който се оценява на около 700 млрд. долара годишно, а потенциалните клиенти, до които могат да достигнат те, са между стотици милиони и няколко милиарда. Тук компаниите ще трябва да се конкурират и с финтек компании като Revolut, Transferwise, Pay Pal, Google Pay и други, които отхапват все по-голям дял от този пазар, който традиционно до скоро беше запазен за банките и компании като Western Union и MoneyGram. Едно от предимствата им обаче ще е богатата им клиентска база, до която те лесно достигат, и възможностите, които дава блокчейн технологията.

И още - в бъдеще налагането на тези нови виртуални валути може да промени изцяло начина, по който хората се разплащат и разменят стоки и услуги помежду си. Идеите за създаването им дори провокират вече коментари за нова глобална централна банка, изземване на функциите на долара и какви ли още не.

Храна за надеждите

Горните надежди и ентусиазмът се подсилват от един от най-очакваните проекти - този на Facebook. Засега източници на чужди издания потвърждават, че компанията работи върху криптовалута, която да позволи на над 2.5 млрд. потребители на WhatsApp, Messenger и на собственика им Facebook да правят парични преводи. Валутата с неофициално име Facecoin ще е от вида stablecoin, криптомонета, която е обвързана с кошница от валути като американския долар и еврото, като целта е да се намалят колебанията в курса й. Социалната мрежа в момента също така уточнява стратегията за налагането й, включително как ще се съхранява тя, за да запази стойността си. Официално от Facebook засега отказват коментар по темата. Говорител на компанията единствено заяви, цитиран от Bloomberg, че "като много други компании, Facebook разглежда различни начини да използва мощта на блокчейн технологията".

"Имаме нов малък екип, който проучва различни приложения. Няма какво друго да споделим", добави наскоро той. Въпреки това очакванията са, че този малък екип, който е от поне 50 души, е в напреднал стадий на работата. Затова не е изключено и криптовалутата на Facebook да се появи още през първата половина на тази година. Компанията възнамерява да реализира плановете си първоначално на индийския пазар, който е един от най-големите за услуги, предназначени за изпращане на пари. Само през 2017 г. индийските мигранти са изпратили в страната си над 69 млрд. долара, показва доклад на Световната банка. Понастоящем WhatsApp има над 200 млн. активни потребители месечно в Индия. В бъдеще компанията също така планира да достигне до милиардите потребители в трите големи мрежови платформи - Whatsapp, Instagram и Facebook Messenger. Основателят на Morgan Creek Capital Management Антъни Помплиано коментира, че "създаването на stablecoin за WhatsApp e от по-малко значение за криптовалутите като цяло, отколкото е за изграждането на глобално доминиращ продукт, който ще промени начина, по който живеят и изпращат пари милиарди хора".

Много потребители отдавна очакват навлизането на Facebook в сектора на финансовите услуги. Преди 5 години компанията нае бившия президент на PayPal Дейвид Маркус, който през май миналата година оглави отдела за разработка на блокчейн технологии на компанията. Въпреки че не е сигурно кога ще бъде стартирана криптовалутата на Facebook, неизбежният въпрос е коя от борсите ще добави актива и кога. Според The New York Times от Facebook вече са разговаряли с различни криптоборси за включването на валутата в портфолиото им. В бележка до инвеститорите тази седмица анализаторът на Barclays Рос Сандлър прогнозира, че Facebook Coin може да донесе на социалната мрежа приходи от 19 млрд. долара до 2021 г.

Тъй като криптовалутите елиминират необходимостта от централни банки, времето и таксите, свързани с плащането, клиринга и уреждането на транзакцията могат да бъдат редуцирани до минимум. Плановете на Facebook отразяват тенденцията на нарастващ интерес към мрежите, базирани на блокчейн, за финансови транзакции. През февруари една от най-големите инвестиционни банки, JP Morgan, пусна собствена дигитална валута, с която тестово се правят днес разплащания. JPM Coin има еквивалентна стойност на един американски долар. "Когато един клиент изпраща пари на друг през блокчейн платформата, JPM Coins се прехвърлят и моментално се изплащат в еквивалентна сума в долари, свеждайки до минимум обичайното време за уреждане на трансфера", обясняват от JPMorgan, като добавят, че това е блокчейн система, която позволява незабавни транзакции. Само преди дни IBM също пусна услуга за трансгранични разплащания, също базирана на блокчейн.

Стена от препятствия

Новите криптовалути ще улеснят трансфера на пари между държавите, особено в развиващите се. Но компаниите вероятно ще се сблъскат с много регулаторни и технологични препятствия, които бяха пречка и пред най-популярната дигитална валута bitcoin. Липсата на централна власт над криптовалутите – като правителство или банка, ги прави лесни за използване от престъпници, а много от проектите технологично се затрудняват при справянето с по-голям брой транзакции. "Всички компании за съобщения ще се изправят пред същите тези технологични ограничения", казва главният изпълнителен директор на одитора на криптовалути Quantstamp Ричард Ма.

Големият въпрос, пред който е изправен Facebook, е колко контрол ще запази над цифровата монета. Ако компанията е отговорна за одобряването на всяка транзакция и проследяването на всеки потребител, не е ясно защо е необходима блокчейн технология, а не традиционна централизирана система като PayPal. Работата с борсите за криптовалути би отнела поне част от регулаторната тежест от Facebook, тъй като те ще отговарят за съхраняването на цифровите монети и проверката на клиентите. Това обаче може да усложни процеса.

Конкурентите

Социалната мрежа не е първата компания, която стартира криптопроект. Други големи приложения за комуникация като Kakao, LINE и Telegram също обявиха планове за навлизане в блокчейн пространството. Монетите им вероятно ще изглеждат по-скоро като традиционни криптовалути с променливи стойности и децентрализиран дизайн, който ще даде на потребителите повече контрол. "Това е едно от най-вълнуващите неща в света на криптовалутите в момента. Всяка компания има собствено уникално предимство в тази битка и ще бъде интересно да видим кой ще спечели състезанието", коментира създателят на компанията за рискови инвестиции, фокусирана върху криптопроекти Primitive Ventures Ерик Мелцер.

Ефектите от новите валути:

- Бърз и евтин трансфер на пари

- Съхраняване на валутите в личния телефон и компютър

- Намаляване на нуждата от кредитни и дебитни карти

- Плащане на ежедневни и регулярни сметки директно с телефона

- Резервации на ваканции и всякакви плащания, свързани със свободното време
Все още няма коментари
Нов коментар