Идва ли нова златна треска

Цената на благородния метал се възползва от пазарната и геополитическата конюнктура, но мненията накъде ще продължи цената му остават противоречиви.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Напоследък виждаме исторически върхове на Уолстрийт, след което идва корекция, от която печели златото. Инвеститорите свикнаха с това".

Цветослав Цачев, главен анализатор на "Елана"

От началото на годината златото е поскъпнало с над 11% (S&P500 e с почти 19%), а нестихващата геополитическа несигурност и промяната в политиките на централните банки правят благородния метал потенциално интересна инвестиционна възможност до края на годината. Разбира се, с много уговорки и без препоръка за покупка или продажба. А и мненията са противоречиви в каква посока ще поема ценният метал оттук насетне.

В края на юни цената му премина за първи път нивото от 1400 долара за тройунция - нещо, което не се бе случвало от средата на 2013 г., или 6-годишен рекорд. В момента пък е на 500 долара под историческия му връх от 1900 долара, ударен през септември 2011 г. Най-смелите прогнози са, че златото може и да достигне 2000 долара до края на годината.

Под влиянието на...

Няколко са факторите, които влияят върху стойността му. Като актив убежище (safe-haven) цената му се влияе силно от геополитическо напрежение като търговски войни, санкции и военни конфликти. Именно в тази посока е напрежението между Иран и САЩ, свързано с ядрената програма на персийската държава, и търговските войни с Китай. И понеже златото умее да съхранява стойност, инвеститорите му се доверяват и инвестират в него част от ресурсите си. Лихвената политика на централните банки също е важен фактор и с най-голяма тежест в момента, тъй като тя влияе и върху фондовите пазари. Когато има очаквания за висока инфлация и лихви, цената на златото има тенденция да се покачва. Нестабилни очаквания за икономиката също са в негова подкрепа. Затова например последните данни за пазара на труда отказаха Фед да понижава лихвите през юли, което се прие за добър сигнал за американската икономика. Оттам и това стана причина жълтият метал да поевтинее леко под 1400 долара през последните дни, тъй като се насочиха средства към фондовите пазари.

Резервите на централните банки - монетарните институции продължават да купуват злато. Преди дни Peoples Bank of China разкри, че е увеличила златните си резерви за седми пореден месец през юни, като е добавила 10.3 млн. тона само през него. Полша обяви, че също е удвоила резервите си през 2018 и 2019, пише inevsting.com. Индия, която е най-големият потребител на злато, обаче е увеличила митата за внос на метала от 10 на 12.5%. Спекулативно настроените инвеститори пък са увеличили нетните си дълги позиции за пета поредна седмица към 2 юли, което е най-високото им ниво от септември 2016 г. Именно тук може да е заложен капанът за цената за златото, а дори и по-надълбоко. "В момента например има индикации за недостиг на долари в глобален мащаб. А при такъв инвеститорите разпродават всякакви активи, за да си ги набавят", коментира пред "Капитал" Димо Стефанов, анализатор в Tavex. Според него цената е достигнала прекалено високо ниво и инвестицията в метала е рискова. "Ако няма някой голям срив на фондовия пазар, който да подхрани цената на златото, смятам, че по-скоро тя ще тръгне надолу", е прогнозата на Стефанов.

Малко по-положително

В своята прогноза за пазарите през второто полугодие анализаторите на "Елана трейдинг" обаче посочиха, че дългосрочната картина на цената на златото става все по-позитивна, но това е тенденция, която се развива от няколко години. Златото привлича дългосрочни инвеститори, които не вярват в способността на Федералния резерв да спаси американската икономика с понижение на лихвите. Ценните метали може да си върнат статута на алтернатива на парите и с това да привлекат повече купувачи. Другата им функция като застраховка от пазарния спад също ще допринесе за поскъпване. От "Елана" запазват ценовата цел за златото до края на годината на 1450 долара за тройунция. "Напоследък виждаме исторически върхове на Уолстрийт, след което идва корекция, от която печели златото. Инвеститорите свикнаха с това", коментира пред "Капитал" Цветослав Цачев, главен анализатор на инвестиционната група.

По света има и още по-големи оптимисти. Дейвид Рош, президент и глобален стратег на базираната в Лондон компания Independent Strategy, очаква цената на златото да достигне 2000 долара до края на годината. "Мисля, че търговският конфликт със САЩ е много по-дълбок, сериозен глобален конфликт, който ще подкопае очакванията за пазара на акции", казва той. Като се добавят и други геополитически проблеми като санкциите срещу Иран, апетитът към сигурни активи ще расте.

Как да печелим от злато

Златото е актив, на който трябва да се гледа като дългосрочна инвестиция. Всъщност това е и една от добре познатите алтернативи на българите. Вариантите да се придобие и да се търси доходност са няколко. Като всеки инвестиционен актив обаче и той носи риск от поевтиняване и оттам загуба.

- Директна покупка - Физическото злато е активът, който всеки може да придобие, а това, че може да го усетиш, увеличава доверието в него като съхранител на стойност. Вариантите тук са покупка на инвестиционно злато и монети. Те се предлагат от финансови компании и банки в България, които котират цени на продажба и обратно изкупуване. Тук обаче трябва да се имат предвид няколко неща. Твърде вероятно е да има високи разходи за съхранение - например в банков сейф, което ще изяжда доходността от него. Освен това инвестиционни кюлчета, закупени от една компания, може да не се изкупуват от друга. При монетите пък невинаги може да има цена на изкупуване, а да се търси само повишаване на нумизматичната им стойност в бъдеще. Много е важно и инвестиционното злато да се пази от надраскване и нараняване. И никога пробване със зъби! Метод, останал в миналите векове.

- ETF и акции - Борсово търгуваните фондове (ETF) са най-достъпният и лесен начин за следване на тренда на златото и други суровини. Пасивният им характер прави разходите за управлението им ниски. Сред най-известните борсово търгувани фондове е SPDR Gold Shares, който купува физическо злато и в момента притежава малко над 794 тона според последния ъпдейт на проспекта му. Това прави активи за 35.5 млрд. долара. Интересно е, че има ETF, които бият представянето на S&P500, който пък е с по-добър пърформънс спрямо златото - 10 на 19% (виж таблицата).

- Скрап - Включва се продажба на всякакви стари бижута, зъбни златни корони, дори и добито речно злато. Тук обаче няма инвестиционен характер, а е възможност да се осигурят средства при нужда. Препоръката е скрапът да се предава в по-големи компании за изкупуване вместо в златарски ателиета, където цената е по-ниска. Освен това има случаи, при които се оказва, че сред струпания скрап има и плочки злато с висока проба, което се изкупува на по-висока цена. Нещо, което златар не би оценил.