🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Благороден рекорд

След поредица от събития златото атакува историческите 2000 долара и стана един от най-печелившите активи за годината

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Златото открадна шоуто на пазарите тази седмица. След поредица от събития през последните месеци тези дни цената на благородния метал се повиши до исторически рекорд и достигна почти 2000 долара за тройунция - ниво, което анализатори и инвеститори очакваха да бъде достигнато в края на годината или през следващата. Това движение на златото го прави един от най-доходоносните активи от началото на годината. За периода то е поскъпнало с над 28% (към 29 юли). За сравнение - германският индекс DAX е на минус 3% за периода, а S&P500 e надолу с 0.5%. Конкуренция прави единствено технологичния Nasdaq Composite със своите над 15% доходност за годината.

Търпението на инвеститорите в злато винаги е било възнаграждавано - застраховка срещу инфлация, в трудни времена то е предпочитан актив. Ниските лихви през последните години и ръстът на цените на акциите отклониха вниманието от него, но сега нещата са различни. От последното му дъно през есента на 2015 г. цената му почти се е удвоила - ускорението започна в началото на миналата година и се катализира през последните месеци. Тоест за притежателите на злато няколко години доходността е била едва няколко процента. Онези обаче, които знаят, че това е дългосрочна инвестиция, сега ликуват.

Какви са причните

  • Политическото и икономическо напрежение между САЩ и Китай даде импулса за метала през миналата година. Пандемията от COVID-19 обаче допълнително промени играта - първо производството на много рафинерии и монетни дворове спря, което ограничи предлагането. Очакванията за по-бавно възстановяване на големите икономики внася несигурност, което намалява апетита за риск. Така в момента се наблюдава една от класическите корелации - инвеститори продават рискови активи, като акции, а купуват злато.
  • Ниските лихви в САЩ и огромният дълг на държавата правят долара по-малко атрактивен, което поставя под въпрос статута му на резервна валута. Което пък кара инвеститорите да търсят негови заместители в лицето на златото и други благородни метали. Освен това централните банки дават заявки за ново печатане на пари, което създава очаквания за инфлация в бъдеще - още една причина за интерес към златото.
  • Макар и с по-малък ефект - корпоративният сезон в САЩ, в който компаниите публикуват своите отчети за второто тримесечие, донесе някои разочарования (а и добра причина за прибиране на печалби), което доведе до разпродажби на акции и инвестиции в злато. Обикновено, за да има ръст при златото, трябва да има и корекция с разпродажби на акции за осигуряване на ресурс за метала.

Какви са прогнозите

Повечето банки, инвеститори и асет мениджъри очакваха пробивът на ниво 2000 долара да стане към края на годината или през следващата. Очевидно обаче ситуацията на международните пазари се мени бързо и не според очакванията. Големите инвестиционни банки са раздвоени в прогнозите си. JPMorgan Chase смята, че ралито на златото ще загуби инерция в следващите месеци. Goldman Sachs, Citigroup и Bank of America очакват поскъпването на продължи, а последната дори очаква цена от 3000 долара за тройунция в следващата година и половина. Анализатори на германската Commerzbank смятат, че високата цена ще удари търсенето на физическо злато в Азия, само Китай отчете 38% спад в търсенето за полугодието. От банката прогнозират, че всичко ще зависи от интереса на Запада за покупки на тези цени. Централните банки на Русия и Китай обаче продължават да купуват.

Все по-лесна инвестиция

Инвестиционните възможности за златото постоянно се увеличават. Разбира се, онези, които вече са ги направили, са облагодетелствани от постигната доходност. Като цяло на златото трябва да се гледа като на дългосрочна инвестиция.

Покупка на фракции от злато - Това стана възможност чрез платформи като Revolut и Robinhood, които предлагат лесен и безплатен достъп до пазарите. Чрез тях може да се инвестира директно в злато дори и по няколко долара. Реално инвеститорът не притежава самия метал, той е в посредника или депозитарната институция. Инвестицията му обаче следва цената на златото.Директна покупка - Физическото злато е активът, който всеки може да придобие, а това, че може да го усетиш, увеличава доверието в него като съхранител на стойност. Вариантите тук са покупка на инвестиционно злато и монети. Те се предлагат от финансови компании и банки в България, които котират цени на продажба и обратно изкупуване. Този метод обаче е по-скъп като начална инвестиция и поддръжка. Вероятно е да има високи разходи за съхранение - например в банков сейф, което ще изяжда доходността от него. Освен това инвестиционни кюлчета, закупени от една компания, може да не се изкупуват от друга. При монетите пък невинаги може да има цена на изкупуване, а да се търси само повишаване на нумизматичната им стойност в бъдеще.

ETF и акции - Борсово търгуваните фондове (ETF) са най-достъпният и лесен начин за следване на тренда на златото и други суровини. Пасивният им характер прави разходите за управлението им ниски. Сред най-известните борсово търгувани фондове е SPDR Gold Shares. Акциите на минните компании също са вариант. Тук недостатъкът са високите такси за търговия на платформите.

Продажба на скрап - Включва се продажба на всякакви стари бижута, зъбни златни корони, дори и добито речно злато. Тук обаче няма инвестиционен характер, а е възможност да се осигурят ликвидни средства при нужда. Препоръката е скрапът да се предава в по-големи компании за изкупуване вместо в златарски ателиета, където цената е по-ниска. Практиката показва, че продажбата на скрап се увеличава в периоди на криза, когато се търсят източници на пари.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    veniaminov_1985. avatar :-|
    veniaminov_1985.

    историческите паралели: https://m.helikon.bg/196838- %D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-1929-1933.html

    Нередност?
Нов коментар