Смартфонът, който има всичко (но не е за всеки)

Samsung Galaxy Note 10+ предлага дори повече от нужното за един съвременен бизнес потребител

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Оценка 95/100

Плюсове

Водещ дизайн

Най-добрият и голям екран в сектора

Издръжлива батерия

Минуси

Много и донякъде ненужни функции

За осемте години от дебюта на първия си модел Galaxy Note в Samsung са виждали какво ли не покрай тази линия. От първоначалните подигравки през 2011 г., че никой не иска толкова голям смартфон (тогава с "мижавия" по днешните стандарти 5.3-инчов екран) и стилус, до PR кризата с гърмящия Note 7, която южнокорейският гигант успя да преодолее и да обърне в своя полза. И след десетките милиони продажби на различните модели от серията Samsung успяха да създадат изцяло нов сегмент на голям бизнес телефон, който има всичко нужно. И излезлият на пазара през август Galaxy Note 10 продължава тази традиция. В Samsung избраха едновременно да пуснат две разновидности - Galaxy Note 10+ с 6.8-инчов екран и по-малкия Note 10 с 6.3-инчов дисплей. По-големият модел е истинският наследник на предшественика си Note 9, ще бъде сред най-търсените смартфони на есента и в "Капитал" имахме възможност да го тестваме.

Дизайн и дисплей

Не е пресилено да се каже, че в последните години дизайн екипът на Samsung се доказа като налагащ тенденциите в сектора. Най-впечатляващото е, че са успели да поберат 6.8-инчовия екран в тяло, което е по-тънко и леко и само с 0.4 мм по-дълго от предшественика Note 9 (чийто дисплей беше 6.4 инча). Селфи камерата е изрязана в центъра, а предната част е почти безрамкова с изключение на съвсем малки части отгоре и отдолу на екрана. За разлика от другата хитова серия на Samsung - Galaxy S10, в Note 10 е премахнат бутонът за виртуалния асистент на Samsung - Bixby. Отстрани отляво са единствено бутоните за включване и звук, което за някои потребители може да изисква време за привикване. Друга новост, за първи път в хитов телефон на южнокорейската компания, е премахването на жака за слушалки, като отдолу е единствено отворът за стилуса и USB-C портът за зареждане. По този начин дизайнерите са успели да поберат по-голяма батерия в тялото. В комплекта все пак има и AKG брандирани слушалки с USB-C вход. Гърбът е изцяло стъклен, като единствено камерата леко изпъква над него. Екранът заслужава специално споменаване, тъй като е може би най-добрият в индустрията - Dynamic AMOLED панел на Samsung с 3040x1440 резолюция, който поддържа HDR10+.

Хардуер и софтуер

В Европа Galaxy Note 10+ се продава със собствения процесор на южнокорейците Exynos 9825. Вариантите на пазара са с 256/512 GB вътрешна памет и 12 RAM. Има и microSD слот, който може да увеличи вътрешната памет до терабайт.

Запазена марка на серията Note, разбира се, е стилусът и тук от Samsung са добавили някои нови функционалности. Вече е възможно прехвърлянето на ръкописен текст към Word. Експортът беше възможен и преди, но не и към продуктите на Microsoft. В този модел свързването с Windows е много по-лесно и става само чрез кабел. Така потребителят може да вижда всички нотификации и съобщения от смартфона на лаптопа си, както и последните направени снимки.

Друга широко рекламирана от Samsung опция са т.нар. Air Actions - жестове със стилуса, при които той може да бъде използван да контролира дистанционно телефона, да снима, да увеличава и намалява изображението и много други. С т.нар. AR Doodle потребителите на Galaxy Note 10+ могат да рисуват директно върху хората и предметите, които снимат, и да добавят различни хумористични елементи.

Камера

Преди всички нововъведения в областта на камерата бяха представяни първо в серията Note и след това в Galaxy S. Сега е обратното и по-скоро Galaxy Note 10+ използва вече пуснатите с Galaxy S10+ иновации. При нашите тестове четворната задна камера (16 MP, 12 MP, 12 MP плюс ToF сензор) се представяше изключително стабилно във всякакви ситуации, макар и да не е сред абсолютните лидери от флагманите. Много подобрен е нощният режим, който тествахме в различни условия с добри резултати. В модела от Samsung са наблегнали и върху видеозаписа, като са добавили нови възможности, например ефекти, при които потребителят може да замъгли фона или да го направи черно-бял, а обектът на снимане да е цветен. Друга новост е възможността за триизмерно сканиране и възпроизвеждане на обекти, което става благодарение на ToF сензора.

Батерия

От Samsung са успели да поберат в Galaxy Note 10+ най-голямата си батерия досега - 4300mAh. Тя се представяше повече от добре в ежедневните ни тестове при нормално използване, макар че при работа на екрана на максимална QHD+ резолюция резултатите бяха малко по-различни. В комплекта има бързо 25-ватово зарядно, с което телефонът може да се зареди до 50% за по-малко от 25 минути. Моделът поддържа и по-бързи 45-ватови зарядни. Безжичното зареждане поддържа 15-ватови устройства, а телефонът може да зарежда и други устройства безжично - функция, която се появи в S10.

Оценка

С Galaxy Note 10+ в Samsung са създали смартфон, който има всичко, дори повече от нужното за един съвременен бизнес потребител. За любителите на серията това със сигурност е най-добрият Galaxy Note досега. Но в същото време не е смартфон за всеки - големият му екран, прекалено многото функционалности и цената със сигурност ще спрат немалко потребители. Galaxy Note 10+ се предлага за около 2050 лв. за варианта с 256 GB.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    true_original avatar :-|
    true_original

    Не схванах - колко време издържа батерията при различното ползване??

    Нередност?
Нов коментар