🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Някои клиенти на банките използват основните им операции доста рядко, други пък изобщо, най-често по нежелание или просто защото са избрали алтернатива – например финтех платформа. Често мотивите зад това са и високите банкови такси, пасивното използване на услугите или просто работа в чужбина...

По тази причина преди три години нормативно в ЕС беше въведена "Платежната сметка за основни операции", която, освен че дава право на теглене на пари, внасяне, преводи, онлайн и мобилно банкиране, има и по-ниски такси. Идеята на директивата е и при законно пребиваване в страна от ЕС всеки да има право да открие банкова сметка и банките да не могат да отхвърлят искането само защото например потребителят не живее в страната, в която се намира банката.

Как се определят таксите

Таксите се определят нормативно и са на база средните за пазара - по тази сметка те са по-ниски от тях, както и от най-ниските, прилагани от всяка банка по тарифа за съответните услуги. БНБ изчислява веднъж годишно средните такси за системата, с които банките трябва да се съобразят. В момента тенденцията е към повишение на комисионите, като голяма част от новите тарифи влязоха или влизат от миналия и този месец, като те засегнаха различни услуги - от паричните преводи до въвеждане на платени SMS известявания. Което означава, че ще се прехвърлят и върху сметката за основни операции в един момент.

Когато тя беше въведена на европейско ниво, беше посочен и социалният й характер – а именно, че много хора не банкират, тъй като това им се струва и скъпо. Извън това обаче тя може да е алтернатива на обикновената сметка – разбира се, със своите плюсове и минуси.

Позитивите със сигурност са в по-ниските такси, но банката може да откаже издаване на такава сметка, ако клиентът вече има друга сметка там.

Последните данни за средните размери на таксите бяха публикувани на 28 февруари на база информация към края на 2018 г. Банките трябваше да се съобразят с тях до 1 юни. Може да се очаква, че новите такси ще бъдат публикувани в началото на следващата година.

Минусите

Недостатък е, че таванът за теглене на суми на каса с по-ниските такси е до 1000 лв., а над тази сума се заплаща по стандартната тарифа на банката. Банкомат обаче винаги е алтернатива. Друг недостатък е, че ако вече имате платежна сметка за основни операции, не може да откривате други разплащателни. И не само в дадената банка с такава сметка, а изобщо. Овърдрафт по сметката също не е разрешен. Добре е да се има предвид, че сметката е само за физически лица.

В крайна сметка е въпрос на сметка. Ако регулярно се ползва конкретен набор от услуги, тя изглежда удачен избор. Би имала смисъл и при банките, които традиционно налагат по-високи тарифи по услугите си. С последните промени например за пръв път таксата за превод към друга банка при някои институции достигна 4 лв. - без значение от превежданата сума. При сметката за основни операции тя не би трябвало да е повече от 2.38 лв. (виж таблицата). По-малка е ножицата при онлайн банкирането, но това е разбираемо, тъй като при него банките поддържат много по-ниски такси като част от стимулирането на ползването му и намаляване на разходите си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар