🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на банките за полугодието достигна до 918 млн. лв.

По-ниските разходи за обезценки заради активното прочистване от лоши кредити помага за добрия резултат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банковият сектор генерира 918 млн. лв. печалба за полугодието. Това е със 117 млн.лв. повече спрямо същия период на миналата година, която постави исторически рекорд за бранша. За добрия резултат спомага ръстът на кредитирането, който към края на май бе средно 6% при устойчиви нива на лихвите. Влияние най-вероятно е оказал и приключилият преглед на качеството на активите в шест от банките на пазара. Подготовката за него през миналата година доведе до по-активно разчистване на лошите кредити и по-сериозно провизиране, а резултатът от това упражнение сега идва под формата на по-ниски разходи за обезценки, което оставя по-голяма печалба за банките.

Откъде идва плюсът

Към края на юни разходите за обезценки в банковата система са 183 млн. лв. при начислени 207 млн. лв. за същия период на миналата година. Намалява тежестта и на лошите заеми, които брутно вече са 6.4 млрд. лв., или 7.2% от общия обем на кредитите. Леко свиване има на административните разходи, а повишение се наблюдава при лихвените доходи, които за полугодието възлизат на общо 1.3 млрд. лв., както и при прихода от такси и комисиони до 545 млн. лв.

По това перо се очаква в края на годината банките да започнат да отчитат по-слаби резултати, тъй като влизат в сила нови европейски правила, които задължават институциите на пазара да уеднаквят таксите за валутните преводи с тези в левове.

Друга причина за добрия резултат на банковия сектор е растежът на активите. В края на юни те достигат до 108.6 млрд. лв., като само в периода април - юни повишението е с 332 млн. лв. Брутният кредитен портфейл към бизнеса и домакинствата набъбва до 63.1 млрд. лв., като на тримесечна база увеличението в ритейла е с 568 млн. лв., а в корпоративния сегмент - с 496 млн. лв. С 310 млн. лв. растат кредитите на други финансови предприятия.

При депозитите динамиката е положителна до 91.8 млрд. лв., като за второто тримесечие на годината домакинствата са увеличили спестяванията си в банките с 644 млн. лв., а бизнесът - със 152 млн. лв.

В добра форма

В края на първото полугодие рентабилноста на банковия сектор продължава да се подобрява, като възвращаемостта на активите остава висока в сравнение със средноевропейското равнище и дори се покачва с 1.69% до 12.98%. Печалбата е 918 млн. лв. и две трети от нея се дължат на резултата на петте най-големи банки - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка и Пощенка банка. Две институции на пазара не успяват да излязат на положителен финансов резултат от дейността си в края на юни и това са Токуда банк и БНП Париба - клон София.

В сектора има и 3 млрд. лв. неразпределена печалба, е видно от статистиката на банковия регулатор. Данните отчитат намаление на собствения капитал в системата с 18 млн. лв. до 14.1 млрд. лв., което не е повод за притеснение, тъй като е резултат от изплащането на дивиденти и нарастването на печалбите.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 2

    Мда, в средата на 2018 написах, че за 2019 банките ще имат 2 млрд печалба. Май ще позная. И колкото да го увърта автора.... това са пари от такси и дране на кожите от спестителите. Щом да изтеглиш 1000 лв вече ти взимат 3,50 лв!!!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "chichka":

    Абсолютно. Само че така си копаят сами гроба. Колкото повече изнагляват, толкова повече тласкат хората към финтех приложенията.

    Нередност?
  • 3
    rrj04579546 avatar :-|
    damyanov_ivan

    Лицето Георги Георгиев- изнася информация за клиенти, внимавайте с този човек

    Нередност?
  • 4
    xlr28588192 avatar :-|
    Maria Damianova

    Има служител на име Георги Георгиев, който се занимава само и конкретно с измами и кражби. Вкарва клиентите си в дългове и затруднения, а после им иска рушвети.

    Нередност?
  • 5
    bsn45579546 avatar :-|
    samuil.kostov.129

    Здравейте, искам да се оплача от въпросният господин Георгиев, подхлъзна ме точно по описаният по-горе начин. Явно да изнудва хора е често срещана практика при него. Надявам се да се вземат мерки.

    Нередност?
  • 6
    rsx10579546 avatar :-|
    Дилян Пеев

    До кога Г.Георгиев ще продължава да злоупотребява с пациенти? Явно има доста потърпвши.

    Нередност?
Нов коментар