🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на банките надхвърли 1.2 млрд. лв. през август

Секторът дава заявка за нов рекорд покрай бурния темп на кредитиране

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Печалбата на банките в България надхвърли 1.2 млрд. лв. в края на август като резултат от ръста на кредитирането и свиването на разходите, които компенсират свиващите се лихвени маржове. Резултатът е рекорден за сектора и дава заявка за надхвърляне на миналогодишното постижение от 1.6 млрд. лв. за дванайсет месеца. Към същия период на 2018 г., която бе рекордна за сектора, резултатът на индустрията бе с 11%, или 124 млн. лв., по-нисък.

Като следствие на печалбата, която само за август е 166 млн. лв., капиталът в системата се покачва до до 14.3 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Заявка за още по-силна година

Принос за по-доброто представяне има по-високият доход от такси и комисиони (+4.66% на годишна база до 733.5 млн. лв.) и подобрението в лихвените приходи (+2.20% до 1.8 млрд. лв.). При последните обаче ръстът идва от увеличения обем на кредитите, който компенсира падащите лихви.

Влияние имат по-ниските разходи за обезценки, които в края на август са 241 млн. лв. при над 301 млн. лв. към август миналата година. Административните разходи на банките също продължават да намаляват с около 100 млн. лв., което освен с усилията на мениджърите в сектора е резултат и от концентрациите между институциите на пазара. Последните големи сделки в сектора, които оказват влияние в тази насока, са поглъщането на Банка Пиреос България от Пощенска банка и придобиването на SG Експресбанк от Банка ДСК.

Активен пазар

От данните за представянето на банковия сектор за осемте месеца на годините се вижда продължаващо подобрение на кредитната активност. През август брутният кредитен портфейл е пораснал със 135 млн. лв. до 63.8 млрд. лв. Той обаче се дължи изцяло на домакинствата, където заемите се увеличават с 233 млн. лв. и вече са 23.4 млрд. лв., а при бизнеса има свиване - със 130 млн. лв. до 35.9 млрд. лв. Вероятно то се дължи на отписване на лоши кредити като част от продължаващото разчистване на портфейлите.

Депозитите в банковата система вече са 93.8 млрд. лв., от които спестяванията на домакинствата са 55.5 млрд. лв. или нарастване с 275 млн. лв.

За осемте месеца на годината активите на банковата система надхвърлят 110 млрд. лв., при 105 млрд. лв. в началото на годината. Увеличението освен на кредитирането се дължи и на покупките на дългови ценни книжа от сектор държавно управление след активизацията на правителството на пазара Държавата пласира 900 млн. лв. за да финансира сделката за покупка на нови изтребители, като основен купувач бяха банките. Благодарение на растежа на банковия бизнес играчите на пазара успяват да постигнат по-добри показатели на ликвидните и капиталовите буфери, показват още данните на БНБ.

Все още няма коментари
Нов коментар