Цената на пшеницата достигна десетгодишно дъно

Реколтата ще достигне рекордните 743 млн. тона през тази година

Сред големите производители единствено Франция отчита спад на добива.
Сред големите производители единствено Франция отчита спад на добива.
Сред големите производители единствено Франция отчита спад на добива.    ©  ILYA NAYMUSHIN
Сред големите производители единствено Франция отчита спад на добива.    ©  ILYA NAYMUSHIN
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на пшеницата спадна до най-ниските си нива от едно десетилетие тази седмица в резултат на повишения добив в големите страни производителки като Русия и САЩ, съобщава Financial Times. Това спомага за понижаване на цените на основните хранителни продукти по цял свят, отбелязва изданието.

Рекордна реколта

Рязкото увеличаване на засетите площи и благоприятните атмосферни условия принуждават анализаторите неколкократно да повишават прогнозите си за реколтите на зърнени култури. През миналата седмица International Grains Council повиши прогнозата си за световното производство на пшеница през тази година до рекордните 743 млн. тона. Това ще представлява ръст на производството с 1% спрямо миналата година.

Засетите с пшеница площи вече достигат 220 млн. хектара, което е повече от която и да е друга зърнена култура. Увеличените добиви потискат цените, което се отразява негативно на земеделските икономки и ускорява цялостния срив на пазара на суровини.

Фючърсите на меката зимна пшеница, търгувани на борсата в Чикаго, достигнаха цена от 3.83 долара за бушел, което е най-ниското ниво от септември 2006 г. Цената на пшеницата е спаднала със 71% спрямо 2008 г., когато достигна рекордни нива от над 13 долара за бушел.

"Пшеницата е най-разпространената земеделска култура и може да се произвежда в Северното, Южното, Западното и Източното полукълбо. Това значително увеличава сигурността на доставките на храни", коментира Кен Стейн, мениджър на търговската фирма Kottke Commodity Capital.

Според Министерството на земеделието на САЩ последната реколта от зимна пшеница в страната е достигнала 45 млн. тона, което представлява ръст с 21% спрямо 2015 г. Рекордните добиви водят до изчерпване на капацитета на силозите за съхранение на суровината. Подобни проблеми със съхранението има и в Русия, която през тази година се превърна в най-големия износител на пшеница в света благодарение на реколтата от над 70 млн. тона. В Канада се очаква реколтата да достигне 30.5 млн. тона, което е вторият най-висок добив за последните 25 години. Реколтата в Австралия се изчислява на 26.5 млн. тона, което е най-високото ниво от пет години.

Пазарни излишъци

Единственият голям производител, който отчита спад на добива, е Франция, където силните дъждове навредиха на реколтата. "Независимо от проблемите във Франция и някои други страни през тази година много държави ще увеличат производството на пшеница", коментира Абдореза Амасиан, икономист от Организацията по храните и земеделието към ООН. Той отбелязва, че ниските цени не стимулират потреблението, тъй като то зависи най-вече от нарастването на населението. Организацията изчислява, че предлагането на пшеница ще надвишава търсенето с около 10 млн. тона през тази година, което ще потисне допълнително цените.

Анализаторите изтъкват, че качеството на изобилните реколти от пшеница не е еднакво. "Дъждовете в някои части на света спомагат за повишаване на обемите, но също така правят земеделските площи по-податливи на вредители и болести. Големият въпрос в момента е дали има достатъчно предлагане на висококачествена пшеница", отбелязва Ейми Рейнолдс, икономист в International Grains Council.

Все още няма коментари
Нов коментар