🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задълбочаване на трудностите

Цените на зърнените култури ще продължават да вървят надолу, което ще запази и предизвикателствата пред производителите

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Трудната за зърнения бизнес 2015 г., изглежда, няма да бъде последвана от година с по-добри резултати. Засега всички сигнали сочат, че цените на зърнените култури не само няма да се стабилизират, но и ще продължават да вървят надолу, което ще задълбочи и проблемите на производителите.

"Цените на пшеницата през тази година са практически най-ниските от 2010 г. насам. Докато по жътва през 2015 г. цените на пшеницата са били средно 280-290 лв./тон, сега са паднали до средно 250-260 лв./тон", обяснява Петър Димитров, основател и главен брокер в "Агрикор".

Очакванията на сектора са реколтата на пшеница през 2016 г. да надхвърли производството от предходната година не само заради увеличените площи в страната, но и заради по-високите добиви. По данни на Министерството на земеделието и храните към края на жътвената кампания са добити над 5.2 млн. тона пшеница, което е близо 14% увеличение на годишна база.

"Имаме много добри резултати при есенните култури – пшеница, ечемик и рапица. Не само количеството, но и качество е по-добро от миналата година. Средният добив при пшеницата според различни оценки приближава 520 кг/дка, при ечемика е 480-490 кг/дка, което е с 10% по-висок резултат спрямо 2015 г.", казва Димитров. Рапицата пък е с отлични резултати, като повишение има не само в добива от декар, но и в маслеността й.

Не така радващи са прогнозите за пролетниците. "Засушаването в Южна България, Лудогорието и Североизточна България ще влоши добивите. И ако за слънчогледа това е негативно, но не драматично, за реколтата от царевица нещата са доста притеснителни. Аз очаквам спад от поне 10-15% в производството на царевица, спад ще има и при слънчогледа, където въпреки увеличените площи реколтата няма да надхвърли 1.65 млн. тона", казва Димитров.

По негови оценки по-добрите добиви при есенниците за съжаление няма да компенсират нито по-слабата реколта от пролетници, нито ниските цени на зърнените култури. В световен мащаб се очаква трета поредна силна реколта от пшеница от 730-735 млн. тона, а конкуренцията в Черноморския регион, в който България търгува заедно с Русия, Украйна и Румъния, е голяма.

"В Русия в средата на юни се коментираше производство от 61 млн. тона пшеница, а в момента вече говорим за 71-72 млн. тона. Добри са и резултатите на Украйна и Казахстан", разяснява Петър Димитров. По думите му сериозно пострадала в Европа е само реколтата на Франция, където загубите в началото на август се оценяват вече на 7-8 млн. тона в сравнение с реколта 2015, а качеството ще бъде далеч от обичайното и по-скоро към това на фуражна пшеница. Влошените резултати на Франция ще доведат до промяна в търговските потоци и нова конфигурация на експорта и търговията във и от ЕС.

"Франция е основен износител от ЕС и тази година се очаква да има т.нар. арбитражна търговия на различна по качества пшеница между отделните страни. Германска хлебна пшеница ще влиза във Франция, а Франция вероятно ще изнася фуражна", казва още Димитров.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал