🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жътвата приключва с по-добра реколта от пшеница

Произведените плодове също нарастват, показват актуалните данни на земеделското министерство

Прибраните количества пшеница са с 13.8% повече от 2015 г.
Прибраните количества пшеница са с 13.8% повече от 2015 г.
Прибраните количества пшеница са с 13.8% повече от 2015 г.    ©  Валентина Петрова
Прибраните количества пшеница са с 13.8% повече от 2015 г.    ©  Валентина Петрова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-добра реколта и по-висок добив при основните зърнени култури. Това показват данните от оперативния анализ за основни земеделски култури, подготвен от експерти на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Малко преди края на жътвената кампания на основните есенни култури (4 август) са добити 5.261 млн. тона пшеница, 716.6 хил. тона ечемик и 490.9 хил. тона маслодайна рапица.

Зърно и рапица

Прибраните количества пшеница са с 13.8% повече в сравнение със същия период на 2015 г. Още по-голям е ръстът при маслодайната рапица - с 20%. И за двете култури това е резултат от по-големия брой площи и от по-високия среден добив от декар, посочва анализът. Нарастване, макар и по-слабо, отбелязва и продукцията от ечемик (около 2%). При нея се отчита намаление на обработваните площи, но по-висок среден добив.

Данните също така показват, че средните изкупни цени на ечемик, пшеница (хлебна и фуражна) и царевица бележи слабо седмично повишение (към 3 август) с между 0.4% и 2.6%, докато при слънчогледа няма промяна, а при рапицата се отчита понижение с 0.5%. Сравнението на годишна база показва, че изкупните цени на слънчоглед, пшеница и ечемик се движат с между 5.8% и 15% под нивата от 2015 г. Спадът при пшеницата се дължи на добрата реколта в Русия, Украйна и САЩ. Леко увеличение има при средните изкупни цени на царевица и рапица.

По-добрата реколта се отразява и на експорта, като от началото на новата пазарна 2016/2017 г., започнала през юли, от "Пристанище Варна 1" са изнесени общо 375.4 хил. тона пшеница (108.5 хил. тона през последната седмица) и 58.5 хил. тона рапица. Това е съответно над два пъти и с 28.4% повече на годишна база.

Засега няма експорт на ечемик през порт Варна, а през "Пристанище Бургас" все още изобщо няма износ на пшеница, ечемик и рапица.

Плодове и зеленчуци

Оперативните данни на МЗХ към 4 август показват, че продукцията от картофи и домати се увеличава - прибрани са 37.3 хил. тона картофи (35% ръст) и 20.6 хил. тона домати (44.2%). В същото време количествата пипер, дини и пъпеши са по-малко в сравнение със същия период на предишната година. Най-драстичен е спадът при пипера - със 74.6%, като при него се отчита и намаление на средния добив (с 41.8% на годишна база.). При доматите обаче средният добив бележи над два пъти ръст, а при картофите, дините и пъпешите увеличението е по-умерено.

За първите пет месеца на годината са внесени 128.1 хил. тона пресни зеленчуци, което е с 9.4% повече спрямо същия период на 2015 г., отчита НСИ. В същото време износът на пресни зеленчуци бележи ръст от 43.3% спрямо същия период на 2015 г. и достига 12.5 хил. тона.

Събраните към 4 август количества кайсии, малини, лавандула, маслодайна роза, праскови и сливи са с между 3% и 89% повече спрямо същия период на предходната година. Продукцията от круши, ябълки и десертни лозя също нараства - тя е с между три и пет пъти над нивата преди година. Обяснението е в по-ранното прибиране на реколтата, като при десертните лозя то е комбинирано и със значително нарастване на средния добив, отчитат експертите на МЗХ. Между 6 и 24.4% обаче е намалението при продукцията от ягоди, вишни и череши.

Най-чувствително е повишението на средния добив спрямо предходната година при маслодайната роза (с 44.9%) и прасковите (с 32.5%). По-ниски средни добиви се наблюдават при лавандулата, сливите, вишните, черешите и ябълките.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    galindimov avatar :-|
    galindimov
    • + 4

    Хубаво ама.. Тоя пшеница не е хлебна, а фуражна. Отделно торенето беше рекордно тази година. Лошо е, че цената е много долу. Не се гледа ръж, овес и твърда пшеница. Царевицата гледам, че на места са я почнали - за силаж. Дъждове няма в централна и северозападна България. Слънчогледът е много, дано и качеството е добро. И дано някой най-после почне да инвестира в производство на олио! Изнасяме слънчоглед, а внасяме олио.

    Нередност?
  • 2
    fresia avatar :-|
    fresia
    • + 1

    А нещо да кажете за цената?Че е толкова ниска,та едва си избиваме разходите?
    А как поливаме с препарати и после това го ядем?
    И как няма да поливаме,като иначе фалираме?

    galindimov,точно слънчото напоследък има голям вътрешен пазар.
    Затова мафията-партийни касички реват като заклани:те са силни,когато изкупуват стоката ни за жълти пари,а я изнасят за злато,щото техни са всички лицензи и квоти за износ.
    Когато обаче разни фабрички по цяла БГ започнат да изкупуват слънчото,износ не се налага и мафията нервничи.

    Нередност?
  • 3
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 3

    "По-добрата реколта се отразява и на експорта, като от началото на новата пазарна 2016/2017 г., започнала през юли, от "Пристанище Варна 1" са изнесени общо 375.4 хил. тона пшеница (108.5 хил. тона през последната седмица) и 58.5 хил. тона рапица."

    За България би било по-изгодно ако рапицата се изнася в преработен вид - като рапично масло или като биодизел. Технически умения за изграждане на такива предприятия у нас има - но може би са необходими няколко сполучливи пилотни проекта, така че да се види, че рисковете точно в тази област не са чак толкова големи.

    Нередност?
  • 4
    leibstandarte avatar :-|
    leibstandarte
    • + 2

    До коментар [#3] от "ijj":

    Имате виждам идея, вярвате в нея, ми дерзайте и просперирайте! :)

    Нередност?
  • 5
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 1

    До коментар [#4] от "leibstandarte":

    Идеята не е никак нова и преди 10-15 години имаше няколко опита да се реализира - но в крайна сметка не особено успешни. Дано новите поколения успеят да направят нещо повече.

    Нередност?
Нов коментар