🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инсталираните ВЕИ мощности в света са достигнали рекорд през 2017 г.

Въпреки това емисиите въглероден диоксид нараснаха за пръв път от четири години

Инсталираните ВЕИ мощности е по-голям от този с изкопаеми горива.
Инсталираните ВЕИ мощности е по-голям от този с изкопаеми горива.
Инсталираните ВЕИ мощности е по-голям от този с изкопаеми горива.    ©  Reuters
Инсталираните ВЕИ мощности е по-голям от този с изкопаеми горива.    ©  Reuters

През миналата година в света са били инсталирани рекордни мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), след като цената на вятърната и слънчевата енергия стана още по-конкурентна на тази на изкопаемите горива. Това показва изследване на организацията за възобновяемите източници - REN21.

Капацитетът и инвестициите растат

Пуснатите в експлоатация ВЕИ мощности са отчели най-големия си растеж през 2017 г., като са били инсталирани 178 гигавата (GW), става ясно от годишния доклад на REN21 за състоянието на възобновяемите енергийни източници. Новите соларни паркове са били рекордните 98 GW през миналата година, което е с 29% повече от 2016 г., докато въведените в експлоатация вятърни централи са били с мощност от 52 GW, с 4% по-малко от предходната година.

Общият обем на възобновяемите енергийни мощности, който включва и водните централи, е нараснал до 2195 GW през 2017 г. при 2017 GW година по-рано. Инвестициите в енергия от ВЕИ възлизат на 279 млрд. долара през миналата година, което е с два пъти повече от инвестициите в изкопаеми горива.

Емисиите въглероден диоксид също се увеличават

Въпреки това емисиите от въглероден диоксид нараснаха за пръв път от четири години. Световното потребление на енергия е нараснало с 2.1%, а вредните емисии - с 1.4%. Това се дължи на ръста в развиващите се икономики и увеличаването на населението. "Използването на възобновяема енергия няма общо с увеличаващата се нужда от енергия и непрекъснатите инвестиции в ядрени и изкопаеми горива", се казва в изявление на REN21, цитирана от YahooFinance.

Изоставащи сектори

Все още обаче редица сектори като топлоснабдяване и транспорт продължават да изостават в използването на енергия от ВЕИ. Над 90% от транспортния бизнес в света разчита на петрола и само 41 държави се ориентират към използването на възобновяема енергия в този сектор. "Можем да говорим за бъдеще, което разчита изцяло на електричество от възобновяеми източници, но когато стане въпрос за отопление и транспорт на базата на такава енергия, се бавим, все едно разполагаме с цялото време на света. За съжаление не е така", споделя Ранда Адиб, изпълнителен секретар на REN21.