🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалните инвестиции във ВЕИ и енергетиката намаляват

МАЕ очаква спадът на вложенията в чиста енергия да продължи и през 2018 г. заради намалените субсидии и все по-ниските цени

Намаляването на въглеродните емисии от енергийното производство е в центъра на световните усилия за борба с климатичните промени
Намаляването на въглеродните емисии от енергийното производство е в центъра на световните усилия за борба с климатичните промени
Намаляването на въглеродните емисии от енергийното производство е в центъра на световните усилия за борба с климатичните промени    ©  Reuters
Намаляването на въглеродните емисии от енергийното производство е в центъра на световните усилия за борба с климатичните промени    ©  Reuters

Световните инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са намелели през миналата година, като спадът се очаква да продължи и през 2018 г. според Международната агенция по енергетика (МАЕ). Това би повлияло на световната политика, поставяща си за цел да намали замърсяването на въздуха.

Влияние върху климатичните промени

Като цяло инвестициите в енергийния сектор намаляват за трета поредна година, става ясно от годишния доклад на МАЕ. Това повдига опасения за глобалния капацитет за снабдяване с енергия и усилията с промените на климата. Държавите и бизнесът са вложили общо 1.8 трлн. долара в енергийната инфраструктура, оборудване и ресурси, което е намаление от 2% спрямо 2016 г. след отчитане на инфлацията.

"Такъв спад е обезпокояващ", споделя пред Financial Times Фатих Бирол, изпълнителният директор на организацията. "Въпреки значимостта на ролята на правителствата общият обем на инвестициите в енергетиката остава недостатъчен за поддържане на енергийната сигурност и за постигане на климатичните цели и подобряването на качеството на въздуха. Не се стимулира и ускорението в технологичния сектор, което е необходимо за пълно преминаване към чиста енергия", казва той.

Докато инвестициите в производството на енергия се понижават, тези в енергийна ефективност на сгради, превозни средства и в индустрията растат. Вложенията са били 236 млрд. долара, или 3% повече, основно за подобрения в отоплението, охлаждането и осветлението в сградите.

Причини

Намаляването на въглеродните емисии от енергийното производство е в центъра на световните усилия за борба с климатичните промени. Инвестициите в енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) са спаднали със 7% през 2017 г. в сравнение с предишната година. Този спад отчасти се дължи на намаляването на субсидиите и цените за вятърни и слънчеви инсталации.

Ядрената енергия не се счита за възобновяема, но и двете произвеждат електричество, без да замърсяват с въглеродни емисии, обяснява CNBC.

Само в Европа МАЕ изчислява, че спирането ядрени електроцентрали се компенсира с 40% повишаване на използването на генератори, които работят с ВЕИ, от 2010 г. насам.

През 2016 г. инвестициите също спаднаха заради понижените цени и по-ниските разходи на някои пазари, но инвеститорите получиха по-голяма възвращаемост, след като капацитетите за възобновяема енергия се повишиха до 138.5 гигавата.

Фокус на инвестициите

За втора поредна година през 2017 г. инвестициите в електроенергетиката са по-големи от тези в петролния и газовия сектор - 750 млрд. долара, спрямо 716 млрд. Това се дължи на повечето вложени средства в мрежи - 300 млрд. долара. Като цяло парите в този сектор от енергетиката се понижават с 5%.

Инвестициите в добива на петрол и природен газ са нараснали с 4% до 450 млрд. долара, а от МАЕ очакват покачване с 5% и през тази година - до 472 млрд. долара. Въпреки че цените за въглища, плащани от ТЕЦ-овете, се увеличиха двойно, инвестициите в добиването на полезни изкопаеми са се понижили с 13% през 2017 г.

От доклада става ясно, че правителствата поемат по-голяма тежест от инвестициите в енергетиката. В момента инвестициите на държавните предприятия съставляват 40% от всички инвестиции в сектора, а около 95% от разходите в енергетиката могат да бъдат регулирани или зависят от някакъв вид субсидиране.

След драстичен спад в индустрията енергийните компании продължават да наблягат най-вече върху контрола на разходите, финансовата дисциплина и осигуряване на възвращаемост на акционерите, твърдят от МАЕ. Според доклад на Bloomberg NEF световните инвестиции в чиста енергия - категория, която за тях не включва големите хидроенергийни проекти, през първата половина на 2018 г. възлизат на 138.2 млрд. долара, което е с 1% повече от същия период през миналата година.

Според проучването се очаква охлаждане на китайския соларен бум тази година след рекорда от 2017 г. Това се обяснява с решението на Пекин за ограничаване на новите инсталации, които изискват държавна субсидия.