Sofix се включи в глобалния тренд и загуби 10%

Някои от най-големите компании губят по близо 20% от капитализациите си

Основният индекс на фондовата борса в София не се отклони от всеобщия глобален тренд - тук с горчивата ирония, че когато глобалните пазари регистрираха исторически рекорди през последните години, това не се случваше в България. В понеделник към 15.00 часа Sofix губи 10%, а причината е в разпространението на коронавируса и започналата петролна вълна.

Това е факт и въпреки добрите отчети за 2019 г., които обаче често не оказват сериозно влияние върху цените на акциите, останали под натиска на ниската ликвидност и липсата на нови инвеститори. По време на днешната сесия причина за големия спад е и затваряне на репо сделки - това става автоматично при достигане на определена цена, което още повече натиска пазара.

Стойността на индекса е 476 пункта към 15.00 часа, което е най-ниското ниво от 2016 г. насам, но и много далеч от есента на 2007 г., когато беше историческия рекорд от почти 2000 пункта.

Сред най-губещите позиции днес са "Химимпорт" с 19.15% надолу, "Доверие обединен холдинг" с 18.45%, "Софарма" с почти 12% загуба, ЦКБ с 16%. Доста от другите позиции губят около 6-7%. Оборотът днес е малко над 2 млн. лв.

По-умерен спад има при широкият индекс BGTR30 - 6.26%, като за ниската ликвидност говори и фактът, че по много позиции дори няма сделки.

Все още няма коментари
Нов коментар