🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските акции се сринаха заради коронавируса и свободното падане на петрола

Общоевропейският Stoxx 600 падна с 6.8% в ранната търговия в понеделник до най-ниската си стойност от 2016 г. насам

Опасността от продължително разпространение на коронавируса отново удари фондовите борси в понеделник. Европейските акции паднаха с близо 7% в сесията преди обед, индексите също търпят загуби. Допълнителна паника за инвеститорите внесе и сривът от 30% на петрола през нощта, след като страните - износители и производители на петрол от организацията ОПЕК+, не успяха да постигнат споразумение за допълнително свиване на добивите. Вследствие от това акциите на енергийния гигант BP рязко паднаха с 18%, тези на Royal Dutch Shell - с 21%.

Общоевропейският Stoxx 600 падна с 6.8% в ранната търговия в понеделник до най-ниската си стойност от 2016 г. насам, навлизайки в територията на мечия пазар. Лондонският индекс FTSE 100 също се понижи с 8.5% заради страховете от глобална рецесия вследствие от коронавируса. Във Франкфурт германският Dax бележи спад с 6.61%, а френският CAC 40 е надолу с 6.78%.

"Мисълта за покупки на днешния пазар е само за смелите, тъй като значителната несигурност относно разпространението на коронавируса и неговият ефект върху икономиките и обществото се засилва", коментира инвестиционният директор на AJ Bell Ръс Молд.

Подобно е положението и на азиатските борси, които също реагираха на опасенията за влошаване на икономическото забавяне в световен мащаб, както и на шоковото решение на Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол през уикенда. Японският Nikkei падна с над 5%, хонконгският Hang Seng - с 3.8%. Индексът на Шанхайската фондова борса - SSE Composite, намали стойността си с 2.2% до 2967.31 пункта. Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI потъна с 4.2%. Индексът S&P-ASX 200 в Сидни загуби 6.1% от стойността си до 5840.70 пункта, а индексът Kospi в Сеул спадна с 4.4% до 1950.02 пункта.

Йената, предпочитана валута в условията на несигурност, повиши стойността си с над 3% до 101.69 йени за долар, съобщава Reuters. Еврото поскъпна с повече от 1.4% до 1.1452 евро за долар - най-високото равнище от почти две години.

"Провалът на преговорите между Русия и ОПЕК смаза увереността на инвеститорите на фона на пазар, който вече е особено чувствителен заради епидемията от коронавирус", коментира анализаторът от Zhongtai International Holdings Алвин Нган. Същевременно повечето анализатори са на мнение, че докато има сигнали за паника по борсите и продължително разпространение на вируса, то ще има условия за по-нататъшно понижение на цените на акциите.

Ефект и отвъд Океана

Същевременно сътресенията през уикенда оказаха ефект и в САЩ. Доходността по 10-годишните американски ценни книжа падна до под 0.4%, а фючърсите върху индекса S&P 500 се понижиха с почти 5%, което е и максимумът, позволен в рамките на една сесия. Ако темпът на разпродажби не се забави, американските ценни книжа са изправени пред риска да навлязат в най-бързия период на меча територия в историята си. Доходността върху 10-годишните американски облигации достигна ново рекордно дъно, падайки до 0.34%. Същевременно тази по 30-годишните облигации се понижи до под един процент, достигайки 0.827%.

Все още няма коментари
Нов коментар