🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът се срина с над 30% заради ценовата война на Саудитска Арабия

Рияд увеличава производството, кралството е недоволно от провала на преговорите с Русия

Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела дневно през април от 9.7 млн. барела през март
Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела дневно през април от 9.7 млн. барела през март
Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела дневно през април от 9.7 млн. барела през март    ©  Reuters
Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела дневно през април от 9.7 млн. барела през март    ©  Reuters

Цените на петрола се сринаха с над 30% в понеделник през нощта на пазарите в Азия, след като страните износители и производители на петрол от организацията ОПЕК+ не успяха да постигнат споразумение за допълнително свиване на добивите. След провала на преговорите в петък Саудитска Арабия реши в събота да намали драстично доставните си цени и да увеличи производството през април.

Брентът поевтиня с 30% до 31.92 долара за барел, а американският лек петрол загуби 32.41% до 27.92 долара. Това е най-голямото дневно понижение от 1991 г. Към обяд на европейските пазари паниката леко отстъпи и спадовете бяха ограничени до около 20%.

Реакцията на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия планира да увеличи добива на петрол през следващия месец и той да надхвърли 10 млн. барела на ден. Това е агресивният отговор на Рияд след провала на преговорите с Руия и колапса на споразумението на организацията ОПЕК+ за свиване на производството, съобщава Bloomberg. Най-големият износител на петрол в света започна ценова война в събота, като намали цените за външните пазари с най-големия темп от поне 20 години, опитвайки се да накара рафинерии в Европа, Азия и САЩ да купуват саудитски петрол с безпрецедентни отстъпки.

В същото време Саудитска Арабия е заявила на някои участници на пазара, че може да повиши производството над това, което е необходимо, дори то да достигне 12 млн. барела на ден, според източници, запознати с разговорите, които не са пожелали да бъдат разкривани. С намаляване на търсенето заради епидемията от коронавируса развъртането на крановете от кралството би довело петролния пазар до хаос.

Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела дневно през април от 9.7 млн. барела през март, твърдят източници, запознати с плановете на саудитците. Ограничението на производството беше договорено на широкия формат ОПЕК+ на страните износители и производители на петрол, но срокът му приключва в края на месеца.

"На петролния пазар това означава обявяване на война", казва мениджър на хедж фонд за стоки, който предпочита да запази анонимност. Саудитският енергиен министър не е отговорил на въпросите на агенцията по темата.

Максимални щети

Шокът от промяна на стратегията на Саудитска Арабия може да нанесе максимални щети по възможно най-бързия начин на Русия и другите производители, което да ги накара отново да седната на масата на преговорите и бързо да се съгласят на ново съкращаване на производството.

Брентът, който е световен бенчмарк, приключи търговията в петък със срив на цената от 9.4%, до 45.27 долара за барел - това беше най-голямото дневно понижение от финансовата криза през 2008 г., преди тази нощ да загуби 30% от цената си до 30 долара барел.

Увеличението на производството и големите отстъпки в цената показват кардиналната промяна в поведението на енергийния министър на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман, след като руският му колега Александър Новак отхвърли саудитския ултиматум в петък във Виена по време на срещата на ОПЕК+ Москва да се включи в ново колективно свиване на производството. След колапса на разговорите Новак заяви, че от 1 април нито ОПЕК, нито (страните извън) ОПЕК ще имат ограничения в производството.

"Саудитска Арабия сега реално влиза в пълна ценова война", казва Айман Насели, управляващ директор за Близкия изток на петролната консултантска компания FGE.

Рекордни отстъпки

Тъй като потреблението на самолетно гориво, бензин и дизел бързо намалява поради икономическите ефекти от разпространението на коронавируса, сега енергийният пазар е изправен пред едновременно сътресение в търсенето и предлагането. Миналия месец Саудитска Арабия не само намали производството в ОПЕК+, но "доброволно" ограничи допълнително производството си в опит да вдигне цените. Когато сделката за ОПЕК+ изтече след три седмици, Рияд ще може да добива нефт без ограничения.

След провала във Виена Саудитска Арабия отговори в рамките на часове, като намали т.нар. официални продажни цени, предлагайки рекордни отстъпки за суровината, която продава зад граница. Saudi Aramco обявява на рафинериите всеки месец цената, на която ще продава петрола, като често има и корекции. Но в известие до купувачите, изпратено в събота, Aramco обяви, че намалява най-официалните цени с 6-8 долара за барел във всички региони. Решението определено ще има сериозен отзвук извън Саудитска Арабия. То ще засегне около 14 млн. барела на ден петрол за износ, тъй като други производители в региона на Персийския залив също ще трябва да имат предвид промяната.

Къде е дъното

Търговците на петрол все още се опитват да разберат докъде могат да паднат цените. Една потенциална цел е 27.10 долара за барел, постигната през 2016 г. по време на последната ценова война. Но някои смятат, че пазарът може да се понижи още повече.

"Вероятно ще видим най-ниските цени на петрола за последните 20 години през следващото тримесечие", казва Роджър Диван, анализатор на петролния сектор в IHS Markit и наблюдател ветеран на ОПЕК, като намеква, че цената може да падне под 20 доларa за барел.

Брентът падна до нивото от 9.55 долара за барел през декември 1998 г. по време на една от редките ценови войни, които Саудитска Арабия започна през последните 40 години.

"Лукойл" остана изненадан от решението на Русия

Решението за прекратяването на сделката за съкращаване на добива на петрол ОПЕК+ означава, че Русия ще губи между 100 и 150 млн. долара дневно. Това пресметна съсобственикът на "Лукойл" Леонид Федун, цитиран от финансовия всекидневник "Ведомости".

"Решението е неочаквано и нерационално. Засега съм в лек шок", казва Федун. Той изчислява сумата на базата на поевтиняването на петрола от 60 на 40 долара на барел при износ от Русия на 5 млн. барела дневно.

Представителят на петролната компания, която е собственик на единствената в България нефтена рафинерия, се е въздържал да коментира причините за провала и перспективите за възобновяване на сътрудничеството с петролното обединение, но добавя, че планираният от руските компании ръст на добива с 2-3% няма да компенсира срива на цените.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 4
    • + 7

    Супер. Ватенки и чалманлии потъват. :)

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 2
    • + 6

    Освен че курсът на рублата тръгна надолу, надолу тръгнаха и акциите на Сауди Арамко, и то с много. А пък говорителят на Роснефть Михаил Леонтиев изглеждаше доста доволен докато коментираше. Да се твърди, че неглупавите хора, взимащи решенията в Москва и Рияд не са се сетили за възможните, неминуеми, последици или пък са забравили да се консултират предварително с някой български дъ инвестър или друг хен мейд кадър би било невярно :-) Текат сложни, многопластови процеси, а сериозни анализи няма, само клишета в материала и чифтокопитен възторг в коментарите.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 4

    Цифричките са единствено повод за анализ! Търкалят се навсякъде и чакат някой да ги подреди и осмисли.

    Не че очаквах от Капитал нещо повече от обикнатото копи-пействане, макар да таях надеждата, че може пък - все някога - да се погледне и под повърхността, да се улови логиката на процесите.
    Упорито - тцъ.
    Дори съм леко изненадан, че "авторът" не е зърнал големия нелегал на нефтения пазар - САЩ, които са причината за всичко случило се.

    Ходът на Русия да напусне споразумението ОПЕС+ е стратегически. И е странно да не се разчете.

    Предисторията накратко:
    С шистовата си революция Щатите се превърнаха от основен вносител във водещ износител в света и след 2013 г увеличиха производството си 3 пъти – до 6,3 млн. барела на ден. В резултат цената на барел сорт Брент за една година падна също 3 пъти и през януари 2016 беше 31 долара за барел.

    Това бе причината за появата на съюза ОРЕС и Русия - ОРЕС +, през ноември 2016, когато производителите на 47 % от световния добив се съгласиха да съкратят добива си с 1,8 млн барела на ден, от които за Русия 300 хил, за да задържат борсовата цена около 53-55 долара за барел. И цената тръгна нагоре: януари 2017 - 56 долара, януари 2018 – 69 долара, окт. 2018 – 81 долара.

    Само че...
    С ръста на котировките скочиха и печалбите от американския шистов добив, който през септември 2019 достига рекордните 12,5 млн барела на ден. Ако към него се прибавят откраднатите от САЩ 55 хил барела петрол на ден от Сирия, както и абсолютно неясния обем на нелегалния (около 300 хил барела на ден) ирански добив, намиращ се под американски санкции, натискането на Венецуелския добив от САЩ, се вижда, че самоограничаването на добива от ОРЕС+ реално обслужва американската шистова експанзия.

    И беше повече от естествено Русия да се откаже от ограниченията на картела, защото руският бюджет е сметнат да е на плюс и при нефт по 40 долара за барел. Но американският шистов добив при тия котировки е нерентабилен. Няма да издържат и някои от сегашните производители и в рамките на 2-3 месеца цената на нефта логично ще тръгне нагоре.

    Някъде отиват нещата:
    1. При тия котировки САЩ ще позагубят добивната си промишленост и ще освободят пазара;
    2. ОРЕС ще се разпадне. А с него и системата на американския петродолар, чиято основа е картелът;
    3. Ще се появи нов петролен картел около Русия, Иран, Венецуела, Ирак, чиито правила няма да са американските.
    И там.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Проблемът с тия сметки е, че американците имат достъп до почти неограничено финансиране. Сигурен съм - правителството/или уж някакви частни инвеститори/ им ще им отпусне бонус от десетки милиарди за да си закрепят положението.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1


    До коментар [#] от "
    mickmick
    ":

    Войната е въпрос на издържливост. Шеврон е Ексън имат резерви, но дребните имат просто кредити и застраховки срещу ценови спад, което пък ще удари застрахователите в Щатите.
    Ударът на руснаците е срещу основата на съвременната петролна търговия - петродолара.

    Ако помните, Сащ се сетиха, че Иран разработва ядрено оръжие, когато премиерът тогава Ахмадинеджад обяви, че ще прави в Техеран трета петролна борса след Лондон и Ню Йорк, на която, обаче, петролът ще се търгува в евро...

    На мига бяха въведени санкции срещу Иран.

    ОПЕС е пред разпад, ако Саудитска, Русия и Сащ продължат да помпат. С опелото му ще хвърлят в гроба и петродолара. И така и така Русия и Китай търгуват отдавна в национални валути.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Да, ама САЩ не се подпират на единия нефт, за разлика от Русия.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ах, каква радост беше преди няколко месеца! Турция, Русия и Сирия се разбраха какво ще правят с кюрдите, Русия увеличаваше влиянието в Близкия Изток, всички мурзилки бяха сложили розовите очила.

    А тя каква стана? Последния път при такъв спад на цените Русия се бореше с бюджетни дефицити, девалвация, понижен жизнен стандарт. Отне месеци, за да се повишат цените - дори след споразумението на ОПЕК+.

    Сега ги чака същото. Доктора да си бълнува колкото иска - Русия няма какво да спечели от ситуацията.

    Нередност?
  • 9
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#3] от "Weiss":
    До коментар [#4] от "D-r D":

    Точно това ме изненада-руснаците са прекалено доволни.
    Да не би да има сключено картено споразумение между Русия и С.Арабия с цел фалит на конкуренцията?


    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#9] от "kapitalcho":

    Едва ли.
    Още повече обещаните от СА по време на 1000-членната визита на крал Салман в Москва преди 2 г. и съвсем реални до оня ден инвестиции в Роснефт от 200 млн долара, видимо се изпариха.

    Без да се опитвам да ви влияя, но за гръцките проблеми аз чета не Файнейшъл, а Катимерини, Вима и т.н., за жълтите жилетки - не Гардиан, а Монд, Поан и пр, за Мадуро - испанците: Ел Паис, за Сирия - арабите: Ал Маядин, и иранците - Фарс.
    Няма естествена логика за Русия да не търсите руската гл.т.

    Ако ползвате руски език и ви е наистина интересно, напишете ми лично съобщение и ще ви изпратя линкове към сериозни аналитични руски сайтове с анализи по темата.

    Писах под

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2020/03/10/4038911_bezsilieto_na_opek/?p=0#addcomment

    Ако ви се чете...

    Нередност?
Нов коментар