Европейските пазари показаха лек оптимизъм преди срещата на лидерите от ЕС

Петролът постепенно възстановява рекордните загуби от началото на седмицата

Европейските фондови пазари показаха лек оптимизъм, като бяха относително стабилни и се задържаха в зелена територия през целия ден. Това се случва преди срещата на лидерите на страните от Европейския съюз, които днес ще участват във видеоконферентна връзка, на която ще обсъдят мерките за излизане от кризата и за възстановяване на икономиките след коронавирус пандемията. Те ще дискутират и създаването на Европейски фонд за възстановяване, предназначен за най-засегнатите от коронавируса страни и региони в Европа. Дори почти нулевата икономическа активност в еврозоната през април не успя да уплаши пазарите, поне засега.

Към 16:00 часа общоевропейският индекс Stoxx 600 е с 0.36% нагоре, а лондонският FTSE 100 отчита ръст от 0.28%. Във Франкфурт германският DAX e с 0.11% нагоре, а френският показател CAC 40 отбеляза ръст от 0.41%. Подиндексът SXEP, който включва компаниите от енергийния сектор, отбеляза ръст от 1.74% фона на стабилизирането на цената на петрола в очакване на нови свивания на добива. "Пазарът започва да се успокоява на фона на признаците, че разпродажбите в петролния сектор са към своя край", коментира анализаторът от AxiCorp Стивън Анес.

В четвъртък търговията в Азиатско-тихоокеанския регион беше динамична. Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 завърши деня с 1.52% нагоре. Южнокорейският показател Kospi се повиши с 0.98%, дори и на фона на информацията, че икономиката на страната се е свила с 1.4% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо предходното тримесечие. В континентален Китай индексът Shanghai Composite отчете спад от 0.19%, а хонконгският Hang Seng се повиши 0.35%. Австралийският S&P-ASX 200 в Сидни пък е леко надолу с 0.08%. "Пазарите са предпазливи и са в очакване на постепенното отваряне на икономиките", коментира пред CNBC анализаторът от Prudential Financial Куинси Кросби.

Възстановяване при петрола

В началото на седмицата цените на петрола паднаха до рекордно ниски нива заради опасенията, че капацитетът за съхранение на суровината в глобален мащаб е недостатъчен. В понеделник цените на контрактите за доставка на американски лек петрол през май дори достигнаха до -37 долара. Въпреки това обаче през седмицата суровината започна да се възстановява, а ръстовете продължиха дори по-уверено и в четвъртък. Това се случва заради оптимизма по отношение на свиването на производство, а според някои анализатори и заради напрежението в Персийския залив. В сряда американският президент Доналд Тръмп заяви, че е наредил на ВМС на САЩ да "атакуват и унищожават всеки ирански кораб, който се приближава и сплашва бойните кораби в морето".

В четвъртък сортът брент се търгуваше с повече от 9% нагоре за над 22 долара за барел. Това е с близо 6 долара над вчерашните нива, когато международният бенчмарк се срина до ново 20-годишно дъно. Американският лек петрол се търгува за над 17 долара за барел, което е ръст от близо 26%.

"Идеята, че напрежението в Персийския залив движи устойчиво нагоре цената на петрола, е трудна за схващане на този етап. В свят с глобално предлагане на петрол, което надхвърля търсенето, агресивното отношение на президента Тръмп вероятно няма да има особен ефект върху петролния пазар в близкото бъдеще", коментира главният икономист на UBS Global Wealth Management Пол Донован.

Налице е оптимизъм, че предстоящите ограничения на производството ще помогнат за облекчаване на свръхпредлагането и ще освободят капацитет в ключовия американски пункт за съхранение в Кушинг, Оклахома. Договореното от ОПЕК+ рекордното намаление на доставките, което трябва да започне през май, не успокоява изцяло участниците на пазара, тъй като те се притесняват, че то е прекалено далеч във времето, за да компенсира срива в потреблението.

Все още няма коментари
Нов коментар