🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските борси остават на тръни заради лоши икономически прогнози

Пазарите са в очакване на последствията от частичното отваряне на икономиките в Европа и САЩ

Оптимизмът и песимизмът продължават да се редуват на пазарите в Европа, макар напоследък да преобладават позитивни новини
Оптимизмът и песимизмът продължават да се редуват на пазарите в Европа, макар напоследък да преобладават позитивни новини
Оптимизмът и песимизмът продължават да се редуват на пазарите в Европа, макар напоследък да преобладават позитивни новини    ©  Reuters
Оптимизмът и песимизмът продължават да се редуват на пазарите в Европа, макар напоследък да преобладават позитивни новини    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските фондови пазари продължават да са на тръни, след като през предходните дни се редуваха ръстове и спадове. Инвеститорите са неспокойни заради опасността от повторно разпространение на коронавируса в Европа и САЩ на фона на усилията за рестарт на икономиките. За лошото настроение на пазарите в сряда допринесоха и мрачните прогнози за икономическите последствия от коронавируса в Европа и предупрежденията за по-ниски приходи на някои компании.

Търговията в сряда беше динамична, като към 18.15 часа общоевропейският индекс Stoxx 600 е с 0.18% надолу. Лондонският FTSE 100 отчита символичен ръст 0.14%. Във Франкфурт германският DAX e с 0.93% надолу, а френският измерител CAC 40 отбеляза понижение от 0.83%. По-рано днес Европейската комисия обяви, че очаква пандемията от коронавирус да има много тежки социално-икономически последици. Брюксел предвижда историческа рецесия въпреки взетите досега мерки на европейско и национално ниво. Според икономическата прогноза БВП на еврозоната ще се свие със 7.7% през тази година и ще нарасне с 6.3% догодина. За целия ЕС понижението се очаква да е 7.4% през 2020 г. и следващата да има ръст от 6.1%. Виенският институт за международни икономически изследвания също обяви, че очаква подобен спад, с разликата, че предвижда по-бавно икономическо възстановяване.

Същевременно днес стана ясно, че индустриалните поръчки в Германия са достигнали историческо дъно през март, тъй като пандемията от коронавирус срина вътрешното и чуждестранното търсене на промишлени стоки в най-голямата европейска икономика. Поръчките са се сринали с над 15% на месечна база. В допълнение към това германски автомобилен производител BMW заяви, че очаква значително по-ниски печалби през 2020 г., като най-големият удар върху финансовите резултати се очаква да се случи през второто тримесечие. След новината акциите на компанията паднаха с повече от 5%.

Европейските пазари следят отблизо разхлабването на мерките в Европа и САЩ и въздействието им върху разпространението на коронавируса. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че "частичното отваряне на икономиката неизбежно ще коства живота на някои американци". Той допусна, че цената за отваряне на икономиката може да се окаже много висока и се очаква увеличаване на броя на починалите от COVID-19 през следващите месеци.

Същевременно цената на петрола тръгна надолу, като сложи край на възстановяването, започнало миналата седмица. Сортът брент се търгува с 3.62% надолу за 29.85 долара за барел, а лекият американски петрол също отчита спад от близо 4% до 23.56 долара за барел. Търговията в Азиатско-тихоокеанския регион също беше динамична. Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 се понижи с 2.84%. Южнокорейският Kospi е с 1.76% нагоре, а хонконгският Hang Seng нараства с 1.13%. В континентален Китай индексът Shanghai Composite отчете повишение с 0.63%, а австралийският S&P-ASX 200 в Сидни пък е с 0.42% надолу.

Уолстрийт отвори на зелена територия - към 18.10 часа Dow Jones напредва минимално с 0.1%, а по-широкият индекс S&P 500 - с 0.23%.

Все още няма коментари
Нов коментар