НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Ентусиазираният борсов пазар срещу мрачната икономика

Обяснение на възстановяването на фондовата борса

Финансовите пазари гледат напред. Вчерашните новини са неактуални. Това, което е от значение, е бъдещето, по-специално възвръщаемостта, която купувачи на ценните книжа днес могат да очакват в бъдеще. Затова има причина да мислим, че индексът S&P 500 може да разкрие близкото бъдеще на американската икономика.

Напоследък цените на акциите в Америка следват драматична V-образна форма на движение. Бруталните разпродажби отстъпиха място на оживеното възстановяване (виж графика 1). И все пак V-образен модел за икономиката - кратка рецесия, последвана от оживено възстановяване, изглежда малко вероятен. Мащабът на загубите на работни места предполага, че икономиката е в твърде дълбока дупка, за да се измъкне бързо. Заявленията за помощи за безработица в САЩ не са скачали толкова при предишните рецесии (графика 2).

Тогава защо борсовият пазар се възстанови толкова бързо? Отчасти това отразява усилията на Федералния резерв да подкрепи икономиката. Той закупи облигации в безпрецедентен мащаб, раздувайки баланса си (графика 3). Доходността на облигациите също стана пренебрежително малка (графика 4).

Моделът на промените в цената на акциите показва няколко неща. Америка се е издига по-бързо от Европа. Секторното представителство на всеки пазар обяснява голяма част от това. Цикличните индустрии като банки, производители на автомобили и енергийни компании тежат на европейските борси. Америка има по-голяма експозиция към технологичните компании, които са относителните победители от катастрофата COVID-19.

Петте най-големи технологични акции продължават да бъдат любимци на пазара (графика 5). Акциите в сферата на здравеопазването и потребителските стоки също се оказаха устойчиви (графика 6). Инвеститорите гледат много отвъд акции, които смятат, че ще бъдат устойчиви по време на рецесия. Последното V-движение на пазара обаче не е сигнал за победа.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар