🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германските акции вече са на плюс за годината, еврото с ново поскъпване

Инвеститорите се насочиха към европейските финансови активи след приемане на възстановителния план

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Договореният спасителен фонд на ЕС даде силен импулс на европейските борси. Акциите в Германия заличиха загубите от началото на годината - DAX e на най-високото си ниво от 5 месеца и вече е на плюс за 2020 г. Все пак основният германски индекс е под върха си от средата на февруари, но на няколко процента.

Към средата на деня той е нагоре с 2%, френският САС 40 е на плюс 1.5%, по-сериозно е повишението в Италия - с 3%.

Освен към акциите инвеститорите се насочиха и към облигациите на по-рисковите държави от еврозоната, като Италия. 10-годишните бондове на страната поскъпнаха рязко през последните дни, а днес доходността им падна до 0.119% при над 1% в петък, посочва Financial Times. Tърсене има и за португалски и испански държавни облигации.

"Приемаме възстановителния фонд, като фактора, който ще промени Европа, подкрепяйки синхронизирано възстановяване и силен растеж за продължителен период. Това ще направи паричния съюз по-силен, а еврото по-атрактивно", коментира пред FT икономистът в Morgan Stanley Реза Мохадам. Единната валута поскъпна до 1.145 долара, което е най-високото й ниво от края на януари 2019 г.

Положителните настроения по борсите се подкрепят и от напредъка около ваксините срещу Covid-19.

От цялата ситуация и надежди за бързо възстановяване се възползваха златото и петролът. Благородния метал е на 9-годишен връх с цена 1823 долара за унция, а нефтът поскъпна с над 2% до 41 долара за американският WTI и 44 долара за Brent.

Все още няма коментари
Нов коментар