НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Страховете от коронавируса се завърнаха на пазарите

Индексите по целия свят се понижиха заради нов скок в заразените

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След няколко месеца на почти постоянен ръст нагоре пазарите по света отново се движат от страх заради коронавируса. Индексите в Европа и Азия навлязоха в червена територия, в САЩ също продължават да са на червено, след като миналата седмица беше най-лошата от март насам. На Уолстрийт индексите отварят с понижения между 1.5 и 2.5%.

Червената вълна започна от Азия, където китайската борса в Шанхай загуби над 1% от стойността си. Основната причина е, че Китай обяви 49 нови случая на COVID-19, след като такива нямаше в продължение на седмици. Бройката е сравнително малка, но достатъчна, за да събуди спомените от началото на тази година, когато голяма част от икономиката на страната бе блокирана. Случаите са концентрирани в столицата Пекин, където ще бъдат наложени нови ограничения.

В Европа индексите също вървят към край на сесията със значително понижение. Германският показател DAX е надолу с 1.2%, британският индекс FTSE - с 1.4%, а във Франция CAC се движи с 1.1% надолу спрямо края на сесията в петък.

Най-големите притеснения всъщност идват от САЩ, където броят на новозаразените в щати, където тенденцията бе към осезаем спад в силата на заразата, отново скочи. Това може да се дължи както на отварянето на икономиката, което започна през миналия месец, така и на многобройните протести, които обхванаха цялата държава, и дадоха предпоставка за разпространение на коронавируса. Затова и някои щати - Аризона, Тексас, Южна и Северна Каролина, обявиха временно отлагане на разхлабването на някои мерки.

Заради страховете от втора вълна в САЩ миналия четвъртък двата големи индекса Dow Jones и S&P загубиха по около 4% от стойността си в най-тежката сесия от март насам.

"На глобално ниво всичкото това говорене за "втори вълни" не е на място, защото дневните нови случаи се вдигат постоянно от началото на май насам", коментира пред Financial Times Робърт Кармел, директор в ING за Азия. "Ако на глобално ниво все още сме в първата вълна, тогава е възможно без ваксина все още да не сме стигнали до голямата вълна, която ни чака някъде."

Както и при предишните панически продажби на акции, инвеститорите и този път се насочиха към държавни облигации, което свали доходността им. Американските 10-годишни облигации в момента са с възвръщаемост от 0.65%, след като в края на миналата седмица тя бе над 0.7%.

Новата вълна от страх на пазарите достигна и криптовалутите. Цената на Bitcoin вече е около 9 хил. долара за монета, като активът загуби 10% от стойността си в рамките на седмица. Подобен е срива и при Ethereum, която преди седмица се търгуваше за около 250 долара за монета, а в момента струва 221 долара.

Все още няма коментари
Нов коментар